Dünyada eþi benzeri yok! Selçuk Bayraktar'dan Fergani müjdesi
ABONE OL

Baykar Yönetim Kurulu Baþkaný ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar Habertürk canlý yayýnýna konuk oldu.

Bayraktar'ýn açýklamalarý þöyle:

TEKNOFEST'in coþkusu hiçbir yerde yok. Ýnanýlmaz bir enerjisi var. Adana sýcak insaný daha da sýcak. Kardeþlerimizin ortaya koyduðu eserler hepimizi bir anlamda yüksek hýzlý þarj istasyonu gibi dolduruyor. Dünya ne kadar karanlýk gündemde de olsa TEKNOFEST bambaþka bir iklim gibi. Bambaþka bir dünya yaratýyor. Teknoloji festivali, dünyada örneði yok. Kiraz, karpuz, caz festivali, film festivali var. Teknolojinin fuarlarý var. Ufak ufak yarýþma platformu var dünyada. TEKNOFEST hem içinde yarýþmalar var hem dev bir fuar gibi.

Bu yýl 10. TEKNOFEST'imiz bizim. Yurt dýþýnda Azerbaycan'da yaptýðýmýz dahil. 150 farklý giriþim var. 21 farklý ülkeye ihracat yapanlar var. 2018'de biz ilk yarýþmalara baþladýðýmýzda takýmlar lise çaðýndaydý. Þimdi üniversiteyi bitirmiþler. Dünyaya geliþtirdikleri yüksek teknolojiyi ihraç ediyorlar. Böylesine giriþimler var. Öðrenilmiþ çaresizliði yýkmanýn yanýnda nasýl savunma sanayinde devrim yaþandý. Bugün Bayrak dünyanýn en büyük ÝHA üreticisi ve ihracatçýsý. Yüksek teknoloji devi. Kendi alanda en büyüðü. Bunu da ihracattan elde ettiði gelirlerden yapýyor. 100'ün üzerinde giriþimin çýkýp dünya devi olacaðýný deðerlendiriyoruz.

DEÐÝÞÝME AYAK UYDURAMADILAR

Cep telefonlarýný düþünelim, þu anda hayatýmýzda akýllý telefonlar olarak bulunuyor. 20 sene öncesinde cep telefonunu yapan en meþhur bir firma vardý. Orada yarýþý kaybettiler ve bir anlamda yok olup gittiler. Deðiþime ayak uyduramadýlar. Bu alanlarda da bir taraftan hayatiyetin devam edebilmesi için sürekli inovasyon yapmanýz gerekiyor. O günden bugünü sorduðunuzda, deseydiniz ki, 'günün birinde hepimizin elinde akýllý telefonlar olacak' diye. O markadan baþka kimsenin aklýna gelmezdi. Ama ayak uyduramadýlar, yýkýlýp gittiler.

ABD TOPLAMA BEYÝNLERLE BAÞARIYOR

ABD dünyanýn her tarafýnda toplama beyinlerle yapar büyük projelerini. Her türlü ekiple bir anlamda çok geniþ spektrumla ülkelerden gelen ekiple takým çalýþmasýný yürüttüm. Onlarla bizim çocuklarýn arasýndaki fark nedir sorarsanýz, bizimkilerin çok inançlý olduðunu söylerim. Elbette bizim ülkemizden çýkmasý çok daha zor. Bizim pazarýmýz farklý. Zenginliðimiz çok daha az. Ýçeriden ve dýþarýdan dirençle karþýlaþýyorsunuz ama bunlar sizi çok daha dirençli kýlýyor. O çocuklar daha fazla çalýþýyor. Ülkesinin iddiasýný yükseltmiþ oluyor. Bunun benzerini az gördüm dünyada. Elbette bu iþleri para kazanmak için yapmýyoruz.

DÜNYADA BENZERÝ YOK

Kara ve denizlere hükmetmek için gök vatanda varlýk göstermeniz gerekiyor. Hepsine hükmetmek için uzayda varlýk göstermeniz gerekiyor. Dolayýsýyla uzaya göz diktik. Takým uydular inþa edelim dedik. Buna yýllarca çalýþýldý. 2 yýla yakýn ön hazýrlýðý sürdü. Alçak yörünge küresel konumlama sistemi inþa edelim dedik.

Ufak uydular bunlar. Uçaktan karmaþýk þeyler deðil. Ufak ama eski sistemlere göre çok daha maliyet etkin. Yörünge transfer araçlarý var bunun yanýnda. Hedefimizi biraz daha yükselttik, fýrlatma araçlarý; yani sizi yörüngeye çýkaracak araçlar. Fergani'yi kurduk. 10 yýl içinde hedefimiz uzaya baðýmsýz çýkabilmek, küresel konumlama sistemini inþa etmiþ olmak. Dünyada çok eþi benzeri yok açýkçasý.

Baykar Yönetim Kurulu Baþkaný ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Fergani uydusunun hidrojen peroksit uzay motorunun ateþleme testine katýlmýþtý.

DÜNYA KARANLIÐA SÜRÜKLENÝYOR

Ben dünyanýn korkunç bir karanlýða doðru sürüklendiðini deðerlendiriyorum. Bunun temelinde þöyle yaklaþým var; gururla paylaþýlmýþ, Ýsrail devletinin yetkilileri gururla paylaþýyor, bebeðini öldür, annesini öldür varsa hayvanlarýný öldür. Bunun Tanrý'nýn emri olduðunu deklare ediyorlar. Çocuklarý öldürmenin gelecek nesillere gururla anlatmaktan bahsediyorlar. Soru þu; böyle bir inanç olabilir mi, böyle bir emir veren Tanrý olabilir mi? Ýnsanlýðýn oluþturduðu müktesebat var, kurumlar var. Yazýyý keþfediyor. 200 bin yýl içinde bu kadar ilkellik görülmüþ müdür, kafamda soru iþaretidir. Modern çaðda yaþýyoruz.

Dünya üzerinde kurulmuþ huzuru, barýþý, insicamý saðlayacak müesseseler var. Ýnsan Haklarý Evrensel Beyannamesi var savaþ mahkemeleri var. Bütün kurum ve müktesebatýn çiðnendiðini, yok edildiðini görüyoruz. Bebeðini öldürecek varsa annesini öldürecek, topraklarýný iþgal edecek. Bu da Tanrý'nýn emri olacak. Bunu itiraz ettiðinizde sesiniz kesilecek. Fikir, basýn özgürlüðünden bahsediyoruz.

DEMOKRASÝYÝ HER YERE ÝHRAÇ EDÝYOR

Bu fikirleri uygulayan soykýrým kasabý dünyanýn en güçlü ülkesine gittiðinde alkýþlanacak. Dünyada diktatörlükle yönetilen Kuzey Kore var. Herkesin yerdiði. Orada kendi liderlerini alkýþlýyorlar. Yabancý bir devlet baþkanýný, soykýrým kasabýný alkýþlamak zorunda býrakýlmýyor. Bu da bir anlamda dünyanýn süper gücü, en güçlü ülkesi, özgürlüðün baðýmsýzlýðýn beþiði olarak kendisini tanýmlýyor. Demokrasiyi her yere ihraç ediyor. Bu kadar kozmik bir sefalet olabilir mi? Kainatý sarsacak bir sefalet bu özgür dünya için. Sosyal evrimini geliþtirmiþ bir insanoðlu için.

ÝSRAÝL'ÝN SAVUNMA GÜCÜ ABD SAYESÝNDE

Ýsrail hava savunma sistemlerini bütünüyle imha edemiyor. Ýsrail'in ayrýca kendi gücü deðil. Elbette arkasýndaki süper gücün gücü. O algýyý yaratmak istiyor. Ýnsanlýk için, tedarik zincirine yerleþtirilen bombalar, korkunç bir karanlýðýn çanlarý çalýyor. Yarýn kulaklýk alacaðým, onun için de mi bomba var. Evladýma telefon alacaðým, onun içinde de mi bomba var diye düþünmeden edemiyorsunuz.

BENZER BÝR AHLAK, BENZER BÝR YAKLAÞIM

FETÖ'nün yaptýðý þeylere çok benziyor Ýsrail. FETÖ yurt dýþý destekli bir örgüttü. Bir komutan evinde astlarýný aðýrlýyor. Yatak odasýný ziyaret eden astýn eþi dinleme cihazý yerleþtiriyor. Þimdi benzer þeyler deðil mi? Benzer bir ahlak, benzer bir yaklaþým.

ÝSRAÝL GÜNAHSIZ BEBEKLERÝ ÖLDÜRÜYOR

Üzerimize ambargo uygulandý devlet olarak. Toplum bunu bilir oldu, baðýmsýzlýk daha kýymetli oldu. Bu iþin anlamýný ne kadar anlatmaya çalýþsak bu kadar anlatamazdýk. Yapýlan iþlerin ne kadar kýymetli olduðunu bizlere bir defa daha hatýrlatmýþ oldu. Tedarik zincirinden tedarik ettiðimiz bir sürü element, bileþen var. Siber saldýrýlara karþý sürekli tedbir geliþtiriyoruz. Tedarik zincirine direk kit hazýrlanýp, konulmuþ. Bunlar her þey için kit hazýrlamýþlardýr. Laptop almýþsýnýz, onun için de hazýrlýklarý vardýr. Siyonizm dünyanýn her yerinde bir anlayýþ. Bir taraftan baktýðýnýzda tümüyle faþizan bir inancýn uzantýsý gibi. Þimdi bebekler yeryüzündeki tüm oluþlar içinde en masum varlýklar. Kimin bebeði olursa olsun. Sosyal olaylarýn her birinde sorumluluðumuz var ama bebeklerin alakalarý yok. Bebekleri öldürmek her þeyi öldürebilmeyle, insanlýðý öldürebilmeyle eþdeðer.

ÝVMEMÝZ SAVUNMADA YUKARI YÖNLÜ

TÜBÝTAK, ASELSAN, ROKETSAN hava savunma sistemleri geliþtiriyor, çok daha fazlasý lazým. Hava savunma kabiliyetinden daha da önemlisi, uzun menzilli füzelere sahip olmak. Savunmak çok daha zor çünkü. Karþý taraf vurabileceðinizi biliyorsa o zaman saldýrmýyor zaten. Bir mermi attýnýz diyelim ki, karþý taraf size mermi attý, siz onu baþka mermiyle durdurmaya çalýþýyorsunuz, bu zor bir þey. Saldýran silahlarý yapmak daha kolay ama etkileri çok daha fazla. Türkiye uzun menzilli füzeler yapmaya baþladý ROKETSAN'la bildiðim kadarýyla.

YERLÝ MOTOR ÝÇÝN ÇALIÞIYORUZ

Ufak platformlarda Bayraktar TB2 ve TB3'de yerli motor var, onlarda sýkýntý yok. Jet motorlarýnda helikopter motoru var. Daha büyük Akýncý yapmak hedefimiz var. Kýzýlelma'nýn motoru da kendini geliþtirme projemiz var. Kýzýlelma'nýn motorunu þu anda Ukrayna'dan alýyoruz. Kendi motorumuzu geliþtiriyoruz. Bir de Kýzýlelma'ya takýlacak motor var. Motor teknolojisi eski teknoloji. Uçaklarý geliþtirirken kullandýðýmýz teknolojiler çok daha yeni nesil. Türkiye bunlarýn hepsini baþardý. Sadece kendi ihtiyacýný karþýlamýyor, onlarca ülkeye ihraç ediyor.

Starlink'e Türk rakip geliyor

Fergani için geri sayým baþladý...

Nefesler tutuldu... Selçuk Bayraktar'dan heyecanlandýran 'Fergani' açýklamasý