ABONE OL

Türkiye, dünyada birkaç ülkenin sahip olabildiði uçuþ test faaliyetlerini, kendi yerli ve mili imkanlarýyla gerçekleþtiriyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlýðý, Eskiþehir'deki 1. Ana Jet Üs Komutanlýðý'nda konuþlu 401. Test Filo Komutanlýðýyla, milli savunma sanayi firmalarýnca geliþtirilen ve Türk Silahlý Kuvvetleri (TSK) envanterine girecek silah sistemlerini F4E 2020 ve F16 savaþ uçaklarýyla test ediyor.

401. Test Filo tarafýndan testleri yapýlan yerli savunma sanayi ürünlerinin ayný zamanda geliþim sürecine de katký sunuluyor.

Milli imkanlarla geliþtirilip 401. Filo Komutanlýðýnca testleri baþarýyla tamamlanan seyir füzeleri ve güdümlü akýllý mühimmatlar, aviyonik ve seyrüsefer sistemlerine iliþkin projeler, TSK tarafýndan operasyonlarda baþarýyla kullanýlýyor.

- YURT ÝÇÝ VE YURT DIÞINDA BÝRÇOK BAÞARIYA ÝMZA ATTI

Hava Kuvvetleri Komutanlýðýnýn envanterine girecek tüm yerli silah ve mühimmatý, envanterindeki F4E 2020 ve F16 savaþ uçaklarýyla 13 Mart 2015'te bu yana test eden 401. Test Filo Komutanlýðý, yurt içi ve yurt dýþýnda pek çok baþarýya imza attý.

Pençe Kilit dahil terörle mücadele operasyonlarýnda maðaralarý, sýðýnaklarý, terör yuvalarýný yerle bir etmek için kullanýlan nüfuz edici bombalarýn testleri de 401. Test Filo'da yapýldý.

401. Test Filo Komutanlýðý, üstlendiði misyon doðrultusunda, uçuþ sistemleri ve mühimmatýn kabulünden sonra günler sürecek testlere baþlýyor.

Filodaki uçak mühimmat astsubaylarý, milli imkan ve kabiliyetlerle üretilen mühimmatý, bütünleme iþleminin ardýndan test uçaklarýna yüklüyor. Astsubaylar, ayrýca uçuþ ve yer emniyeti için dokümantasyon faaliyetlerini de yürütüyor.

Milli mühimmatlarýn testleri sýrasýnda görev alan planlama ekibi ise saha koordineleri, su üstü ve su altý emniyeti koordineleri, kuvvetler arasý koordineler ile günlük görev hazýrlýklarýný yerine getiriyor.

Planlama ekibi, milli mühimmatlarýn görev planlama yazýlýmlarýnýn geliþtirilmesi sürecinde savunma sanayi firmalarýyla da müþterek çalýþma gerçekleþtiriyor. Hava Kuvvetleri Komutanlýðýnýn envanterine katýlmasý planlanan veya milli olarak geliþtirilen silah sistemlerinin uçuþ testlerine, Filo Komutanlýðýnda görev yapan test mühendisleri destek veriyor.

Uçuþ test mühendisliðinde, toplanan veriler deðerlendirilerek raporlanýyor.

Savunma sanayi firmalarýnýn geliþtirdiði ilk akýllý hava yer mühimmatlarý, yeni nesil temel eðitim uçaðý HÜRKUÞ, SOM seyir füzelerinin yaný sýra birçok silah sistemi, 401. Test Filo Komutanlýðýnda deðerlendiriliyor.

Ayrýca termal görüþ, kokpit yönetim, akýllý çok iþlevli göstergeler, uçuþ yönetim sistemleri gibi aviyonik projeler de Filo Komutanlýðýnda teste tabi tutuluyor.

- BOZDOÐAN VE GÖKDOÐAN FÜZELERÝNÝN TESTÝ SÜRÜYOR

Dünyada sadece 8 ülke tarafýndan havadan havaya atýlan (hava-hava) füzeler üretilebiliyor. Türkiye, bu kapsamda ürettiði Bozdoðan ve Gökdoðan füzeleriyle önemli bir güç olarak dikkati çekiyor.

Genç mühendis ve teknisyenlerin, Göktuð Projesi kapsamýnda milli imkanlarla geliþtirdiði ilk hava-hava füzeleri Bozdoðan ve Gökdoðan'ýn testleri de Filo Komutanlýðýnca sürdürülüyor.

Yakýn zamanda envantere girecek Bozdoðan ve Gökdoðan füzeleri, ses hýzýnýn çok üstünde uçabiliyor ve yüksek manevra yeteneðiyle hava üstünlüðünün tesis edilmesinde kritik önem taþýyor.

- ÇOÐU YERLÝ ÜRETÝM SÝLAH SÝSTEMLERÝ TEST EDÝLÝYOR

Filo Komutanlýðýnda test edilen çoðu yerli üretim silah sistemlerinden bazýlarý þöyle:

- Sýðýnak, komuta kontrol merkezi, güçlendirilmiþ betonla korunan gömülü hedefler için geliþtirilen Nüfuz Edici Bomba (NEB).

- Sert ve yumuþak kara hedeflerine karþý kullanýlabilen INS/GPS güdümlü bir mühimmat olarak geliþtirilen minyatür bomba.

- Milli hedefleme ve iþaretleme sistemi ASELPOD.

- Hassas Güdüm Kiti (HGK), Kanatlý Güdüm Kiti (KGK), Lazer Güdüm Kiti (LGK).

- Genel maksat bombalarýný Ataletsel Ölçüm Birimi, Küresel Konumlama Sistemi ve yarý aktif Lazer Arayýcý Baþlýðý (LAB) kullanarak akýllý bir silah sistemi haline getiren TEBER.