Dünyanýn gözü Türkiye'de! Baþarýrsak ilk ülke olacaðýz
ABONE OL

Kacýr, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý ile Kýrýkkale Üniversitesi Türkiye Yüzyýlý Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Gençlik Buluþmasý"na katýldý.

Türkiye'nin en önemli gücünün inançlý, dinamik ve çalýþkan Türk gençliði olduðunu vurgulayan Kacýr, "Baþka ülkelerin sahip olmadýðý kadar genç ve dinamik nüfusa sahibiz. Avrupa'dan 10, Almanya'dan 15 yaþ daha genç nüfusa sahibiz. Bu çok deðerli çünkü dünyayý deðiþtiren, yenilikçi teknolojilerin tümünü sizler gibi gencecik insanlarýn kurduðu teknolojik giriþimler ve takýmlarý ortaya çýkarýyor." diye konuþtu.

Bakan Kacýr, Türkiye'nin kritik teknolojilerde tam baðýmsýzlýk iddiasý adýna sürdürdüðü yenilikçi teknolojileri rekabetçi olarak dünyaya ihraç edebilme iddiasýyla devam ettirdiði milli teknoloji hamlesinin sahibi ve öznesinin TEKNOFEST kuþaðý Türk gençliði olduðunu belirtti.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan liderliðinde milli teknoloji hamlesi adýna yapýlan her çalýþmanýn merkezinde Türk gençliðini gördüklerini dile getiren Kacýr, "Türk gençliði, imkan verildiðinde ve önündeki engeller kaldýrýldýðýnda ne kadar büyük iþlere imza atacaðýný büyük ölçüde ispat etti. Son yýllarda savunma sanayinde elde ettiðimiz kazanýmlar, havacýlýkta gerçekleþtirdiðimiz baþarý hikayeleri, önlerindeki engellerin kaldýrýlmasý halinde bu ülkenin evlatlarýnýn neleri baþarabileceðini bütün dünyaya gösterdi." ifadelerini kullandý.

Türkiye'nin tüm sanayileþme tarihinin adeta akamete uðratýlmýþ hikayeler tarihi olarak geldiðini aktaran Kacýr, þöyle devam etti:

"2000'li yýllara kadar ama 2000'li yýllarda saðlam bir irade 'bu milletin evlatlarýnýn neye ihtiyacý varsa kendi imkanlarýyla geliþtirecek, üretecek biz de onlarýn önünü açacaðýz.' dedi ve bu milletin öz evlatlarý, kendi alýn ve akýl teriyle BAYRAKTAR, AKINCI, AKSUNGUR, ANKA, HÜRKUÞ, HÜRJET ATAK, GÖKBEY, KIZILELMA ve KAAN'ý üretti ve gökyüzüyle buluþturdu. Türk milleti adeta gökyüzüne imzasýna attý. Bu milletin evlatlarýnýn önü açýldýðýnda ne kadar büyük baþarýlar elde edebileceklerinin apaçýk ispatýdýr."

- "AY'A MÝLLÝ HÝBRÝT ROKET MOTORUMUZLA ERÝÞECEÐÝZ"

Bakan Kacýr, savunma sanayisi ve havacýlýktaki baþarýlarýný þimdi uzay bilimi ve teknolojilerine taþýmayý hedeflediklerini vurguladý.

Bu hedef ve anlayýþla 2018'in sonunda Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Türkiye Uzay Ajansýný kurduðunu anýmsatan Kacýr, 2021'de dünyaya milli uzay programýný ilan ettiklerini hatýrlattý.

Uzay bilimi ve teknolojilerinde de son 20 yýlda adým adým geliþme kaydettiklerini anlatan Kacýr, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Ýnþallah 8 Temmuz 2024'te ilk milli haberleþme uydusu TÜRKSAT 6A'yý uzaya göndereceðiz. Türkiye, kendi haberleþme uydularýný geliþtiren, üreten 11 ülkeden biri olacak. Daha sonra hedef daha ileride. ÝMECE 600 kilometrede görev yapýyor. Yaklaþýk 600 kilogramlýk bir uydu. TÜRKSAT 6A, 36 bin kilometrede sabit yörüngede görev yapacak. 4 bin 250 kilogramlýk daha sofistike bir uydu. Ama hedef Türkiye'nin kendi geliþtirdiði teknolojiyle Ay'a eriþmesi. 380 bin kilometre yol yapacaðýz ve Ay'a milli hibrit roket motorumuzla eriþeceðiz. Bunu baþarabilecek gençlerimiz ve insan kaynaðýmýz var."

- "TÜRKÝYE'YÝ UZAY SANAYÝYLE BULUÞTURACAÐIZ"

Bakan Kacýr, "Hibrit roket motoru teknolojisinde Türkiye bugün dünyada ilk dört ülkeden biri. Eðer bu teknolojiyi Ay programýmýz kapsamýnda uzayda gerçekleþtirmeyi baþarýrsak, bunu baþaran ilk ülke olacaðýz. Ýnþallah bu teknolojiyi ticarileþtireceðiz ve uydularýn yörüngeler arasý transferlerini yapan uzay araçlarýný Türkiye'de geliþtireceðiz. Uzay ekonomik olarak büyüyen bir alan. Yýllýk uzay ekonomisinin büyüklüðü yaklaþýk 600 milyar dolara geldi ve birkaç yýl içinde 1 trilyon dolara yükselmesi öngörülüyor. Türkiye'yi uzay sanayiyle buluþturacaðýz. Bunlarý yapmak için hem iradeye hem imkana hem de kabiliyete sahibiz." diye konuþtu.

Uzay gözlemi konusunda sadece Türkiye'nin deðil, bu coðrafyanýn en önemli gözlem altyapýlarýndan birini Erzurum'da kuracaklarýna dikkati çeken Kacýr, Doðu Anadolu Gözlemevi'nde 4 metre çapýnda bir teleskop kurulduðunu ve bu yýl devreye alacaklarýný aktardý.

Ankara'da da Uzay Teknolojileri Geliþtirme Bölgesi kuracaklarýný anlatan Kacýr, þunlarý kaydetti:

"Hem uydu geliþtirme faaliyetlerinden elde ettiðimiz kazanýmý daha iyi bir noktaya taþýyacaðýz hem de inþallah baþarýlý olduðumuzda Türkiye'nin küresel uzay ekonomisinden pay almasýný saðlayacak bir teknolojik kabiliyet geliþtirmiþ olacaðýz. Biz istiyoruz ki Türkiye'de hiçbir bilim insaný, hiçbir araþtýrmacý çalýþtýðý alanda baþka milletlerin ve ülkelerin bilim insanlarýnýn yürüttüðü çalýþmalardan geri kalmasýn. Yurt dýþýnda yaþayan Türk bilim insanlarý bilsinler ki bu devlet ve ülke eðer Türkiye'de araþtýrmalarýný sürdürürlerse en ileri düzeyde araþtýrma yapmalarý için yanlarýnda olmaya devam edecektir. Bu misyon aslýnda Türk gençlerinin, çocuklarýnýn öz güven kazanmasý açýsýndan çok kýymetli."

Bakan Kacýr, "Bu ülkenin hiçbir genci ve çocuðu artýk baþka ülkelerin çocuklarýna ait olduðu gerekçesiyle hiçbir hayali kurmaktan asla vazgeçmeyecek. Türkiye'nin insanlý ilk uzay bilim misyonunun amacý budur. Biz sizin heyecanýnýzýn, umudunuzun, geleceðinizin ve istikbalinizin yanýnda olmaya devam edeceðiz." dedi.

Konuþmalar sonrasý Bakan Kacýr ve Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcý, gençlerle fotoðraf çektirdi. Gezeravcý, daha sonra gençlerle havacýlýk ve uzay konularýnda söyleþi yaptý.

Programa, Vali Mehmet Makas, AK Parti Kýrýkkale Milletvekili Mustafa Kaplan, Belediye Baþkaný Mehmet Saygýlý, Kýrýkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, protokol üyeleri ve öðrenciler katýldý.

Bakan Kacýr, buradaki programýn ardýndan Vali Mehmet Makas'ý makamýnda ziyaret ederek, Valilik Þeref Defteri'ni imzaladý. Kacýr, bir süre görüþtüðü Makas'tan kentteki çalýþmalar hakkýnda bilgi aldý.

Daha sonra Kýrýkkale Belediyesi Bilim Merkezi'ni gezen Kacýr, Belediye Baþkaný Mehmet Saygýlý ve yetkililerden merkez hakkýnda bilgi aldý, öðrencilerle sohbet etti.

Kacýr, son olarak Kýrýkkale Organize Sanayi Bölgesi'nde basýna kapalý olarak gerçekleþtirilen programda sanayicilerle istiþare toplantýsýna katýldý.