Dünyayı kıskandıran festival
ABONE OL

Türkiye’nin ilk havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’e ikinci gününde de yoğun ilgi gördü. Sabah erken saatlerde  İstanbul Yeni Havalimanı’nda gerçekleştirilen festival alanına gelen 7’den 70’e binlerce kişi farklı modellerde sergilenen  hava araçlarına büyük ilgi gösterdi. Açılışı perşembe günü yapılan festivale ilk gün 100 bin gibi rekor sayıda katılımcı ziyaret ederken, hafta sonu bu sayının artması bekleniyor. TürkMedya’nın sponsorları arasında yer aldığı festival kapsamında dün model uçak gösterileri, dünya drone şampiyonası ve çeşitli hava gösterileri düzenlendi. Ayrıca roket, otonom sistemler, yapay zeka, İHA dahil olmak üzere 12 farklı kategoride düzenlenecek teknoloji yarışmaları ile gençlerin kendi teknoloji projelerini geliştirmesi ve üretmeleri de destekleniyor. 

HAVA TÜNELİNE İLGİ 

Öte yandan festival kapsamında dün Eğitim Teknolojileri, “Milli Savunma İçin Milli Ar-Ge”, “Uzay Ortamının Uydular Üzerindeki Etkileri, Dünya Gerçekten Düz mü?” gibi konularda konferanslar düzenlendi. Türk Hava Kurumu’nun (THK) caz orkestrası olan “Cazın Kartalları” ana sahnede birçok eser seslendirirken, dikey hava tüneli de yoğun ilgi gördü. Türk Uçurtma Takımı ise Türk bayraklı 43 metrekarelik dev uçurtmayı alkışlar içinde havalandırdı.

İstanbul semalarında tarihi gösteri

THY’NİN filosundaki en büyük uçaklardan Boeing 777 ile Türk Hava Kuvvetleri akrobasi takımı Türk Yıldızları, nefes kesen bir gösteri yaptı. THY uçağının sağında ve solunda yer alan Türk Yıldızları’na ait NF-5 uçakları ‘kol uçuşu’ olarak adlandırılan gösteri uçuşuyla, TEKNOFEST’teki ziyaretçileri selamladı.

İHA ve drone yarışları nefes kesti

TÜBİTAK 2018 Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması, yoğun ilgi gördü. Sabit kanat ve döner kanat iki kategoride düzenlenen yarışlarda 85 insansız hava aracı pilotu hünerlerini sergiledi. Gökyüzünde akrobasi yapan insansız hava araçları pilotları, izleyenlerin beğenisini topladı. Yarışların çok keyifli geçtiğini ifade eden TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, “Bizde bu etkinliğin bir parçası olmak istedik. Uluslararası bir yarışma. Türkiye’deki üniversite ve liselerimizin yanında Azerbaycan, Endonezya, Pakistan gibi ülkelerden de katılımlarımız var” dedi. 

TürkMedya’dan canlı yayın

Festivalin sponsorlarından TürkMedya standında gün boyu canlı bağlantılar yapıldı. Türkiye festivaldeki şölene 24 TV ve 360 ekranlarından eşlik etti. 

İnsansız araçların güçleri birleştirildi

Türk savunma sanayisi firmaları, sahip oldukları kabiliyetleri kullanarak yeni ürün konseptleri geliştiriyor. Festivalde sergilenen ürünler arasında ASELSAN ve Katmerciler tarafından geliştirilen insansız sistem de bulunuyor. İki şirketin iş birliğiyle Tepegöz Kablosuz Çok Rotorlu Gözetleme Sistemi ile insansız kara aracının yetenekleri birleştiriliyor. Tepegöz, 100 metre yüksekliğe kadar çıkarak görev yapabiliyor. 

‘Bayraktar TB2’ dikkat çekti 

TSK envanterine giren ilk milli taktik insansız hava aracı sistemi olan ‘Bayraktar TB2’ de festivalde yerini alan hava araçlarından. Silahlı Bayraktar, yerleşik lazer hedef işaretleyicisi ile hassas hedefleme yapabiliyor ve dört akıllı mühimmata kadar faydalı yükü hedefe ateşleyebiliyor. 3D Akıncı İHA sanal gerçeklik uygulamasını da BAYKAR standında görmek mümkün.

ÇOCUKLAR ROBOTİSTAN’DA 

Festivale mBot robot, lehim, 3b kalem, bilgisayarsız kodlama gibi 10’dan fazla atölye hazırlayan Robotistan, temel elektronik ve yapay zeka robot atölyesiyle de çocukları ağırlıyor. Çocuklara kafası, kalbi ve elleriyle üstün başarılara ulaşmayı öğreten BenMaker ise ahşap tasarım, robotik kodlama, 3B modelleme etkinlikleriyle dikkat çekiyor.