Elektrikli otomobiller petrol devlerini üzecek
ABONE OL
Özellikle enerji sektörün derinden etkileyecek olan yeni gelişmeler, yepyeni bir dönem başlatacak. Elektrikli otomobillerde kullanılan bataryaların teknoloji ile birlikte daha hafif ve daha uzun ömürlü olması, otomobillerde bu alana olan yatırımları ve talebi hızla arttırıyor.
 
Bloomberg’e göre elektrikli araç sektörü yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına sahip olacak.
 
APPLE GİBİ!
Elektrikli araçlar, 120 milyon aracın satılması beklenen 2040 yılında pazarın yarısından fazlasına hakim olacak. Bu durum ilk olarak Ortadoğu ülkeleri olmak üzere Shell, BP ve Exxon Mobil gibi petrol devlerini etkileyecek. Uzmanlar elektrikli araçların dönüşümünü mobil dönüşümde çığır açan Apple’a benzetiyor. İlk olarak 10 yıl önce mobil pazarına giren iPhone, mobil telefon  pazarında büyük değişime neden olmuş, yeni bir çığır açmıştı. Nokia gibi devler ise hızlı bir şekilde Pazar hakimiyetini kaybederek piyasadan silinmişti. Elektrikli araçların pazarda yaratacağı dönüşüm iPhone’nunki kadar kesin değil fakat yine de büyük petrol şirketleri bu olaydan ciddi şekilde etkilenecek.
 
Bu dönüşüme ilk olarak ABD otomotiv üreticisi Tesla öncülük etti. Google ve Uber gibi sürücüsüz araç geliştiricileri de destek verdi. Bu alandaki dönüşümün yavaş olacağını ifade eden uzmanlar, emisyon standartlarının aşamalı olarak sıkıştırılabileceğini kaydetti. Gelecek olan bu yenilik ile sadece otomotiv sektörü değil beraberinde bir çok sektör de etkilenecek.
 
Elektrikli araçların Pazar paylarının artması petrol devleri ürküttü. BP Şef Ekonomisti Spencer Dale, günümüzde dünyanın günlük petrol ihtiyacının 95 milyon varil olduğunu söylerken, elektrikli araçlardan sonra 1 milyon varil petrolün kaybının olacağını belirtti.