Eti Bakýr'ýn yeni Ar-Ge Merkezi Samsun'u küresel üs haline getirecek
ABONE OL

Ýleri teknoloji, Ar-Ge ve sürdürülebilirliði tüm faaliyetlerinin merkezine koyan Cengiz Holding'in grup þirketi Eti Bakýr, maden kaynaklarýnýn en verimli þekilde kullanýlmasý ve katma deðeri yüksek ürünler üretilmesi amacýyla önemli bir yatýrýma imza attý. Samsun'da, Türkiye'nin madencilik alanýndaki en büyük Ar-Ge Merkezi'ni kuran Eti Bakýr, teknoloji ve inovasyon konusundaki öncü çalýþmalarýna bir yenisini daha ekledi. Ýleri teknolojinin sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi ve inovasyonla birleþtirildiði merkez, ürün kalitesini iyileþtirme, verimliliði artýrma ve sýfýr atýk üretim teknolojilerine yönelik çalýþmalarýyla ülke ekonomisine deðer katacak.

SIFIR ATIK YOLCULUÐUNDA YENÝ DÖNEM

80 bin tonluk katot bakýr üretimiyle Türkiye'deki toplam bakýr üretiminin yüzde 20'sini tek baþýna karþýlayan Eti Bakýr'ýn Samsun tesislerinde dünya çapýnda bir Ar-Ge Merkezi kurmaktan mutluluk duyduklarýný belirten Eti Bakýr Genel Müdür Yardýmcýsý Asým Akbaþ, "Hayata geçirdiðimiz yeni Ar-Ge Merkezimiz Samsun'u, madencilik alanýndaki ileri teknolojiler açýsýndan küresel bir üs olarak konumlamakla kalmayacak; ayný zamanda holdingin tüm grup þirketleri ve iþtiraklerindeki üretim süreçlerinde daha iyiye ulaþmamýzý saðlayacak" dedi.

Ar-Ge merkezinde yapýlacak çalýþmalarla ilgili bilgi veren Akbaþ, þunlarý söyledi: "Maden teknolojileri alanýnda verimli ve yüksek katma deðerli üretim için yatýrýmlara devam ediyoruz. Bizim için inovasyon kadar sürdürülebilirlik de önemli. Samsun'daki yeni Ar-Ge merkezimizde yapýlan çalýþmalarla bir yandan ürün kalitesini ve verimliliðini artýrmanýn diðer yandan da maliyetleri ve çevresel etkileri azaltmanýn yollarýný araþtýrýyoruz. Madencilikte 'Sýfýr Atýk' anlayýþýyla bütün tesislerimizde, atýklarýn azaltýlmasý, yeniden kullanýlmasý ve geri dönüþümü için Ar-Ge faaliyetlerimizi sürdüreceðiz. Bu doðrultuda, tarihi cüruflarýn ve halen üretilmekte olan cüruflarýn içindeki bakýr, kobalt ve çinko gibi metallerin geri kazanýlmasýna yönelik çalýþmalarýmýz devam ediyor."

Türk sanayisinin geliþiminde özel sektör-üniversite iþ birliklerinin çok büyük öneme sahip olduðunun altýný çizen Akbaþ, þöyle devam etti: "Maden teknolojileri alanýnda dünyada bilinen kurumlarla ortak projelere imza atýyoruz. Avrupa, ABD ve Kanada'daki araþtýrma þirketleri ile çalýþýyoruz. Türkiye'nin önde gelen üniversiteleri ile farklý projelerde iþ birliði içindeyiz. Öz sermayemizle hayata geçirdiðimiz ve dünyanýn en geliþmiþ sistemleriyle donattýðýmýz Ar-Ge Merkezimizdeki araþtýrmacýlarýmýza kendilerini geliþtirme, ulusal ve uluslararasý düzeyde uzmanlarla çalýþma fýrsatý sunacaðýz. Merkezimizin yetiþmiþ insan kaynaðý konusunda da sektöre önemli hizmetleri olacaðýný ümit ediyoruz."