Askeri sistemlerin kendi aralarýnda güvenli bilgi alýþveriþi saðlamak amacýyla kullanýlan taktik veri baðlantýlarý için geliþtirdiði simülasyon, test ve eðitim yazýlýmý TDLSim (Tactical Data Link Simulator/Taktik Data Link Simülatörü), NATO tatbikatýnda baþarýyla görev yaptý.
Türk savunma sanayisine yazýlým tabanlý çözümler sunan MilSOFT, Polonya'nýn Bydgoszcz kentindeki NATO Müþterek Kuvvet Eðitim Merkezi'nde gerçekleþtirilen NATO'nun en büyük dijital birlikte çalýþabilirlik tatbikatý CWIX 2024'e, Hava Kuvvetleri aracýlýðýyla TDLSim ürünüyle katýlým saðladý.
TDLSim ürünü tatbikatta taktik data link alanýnda bir dizi faaliyet icra etti.
"Koalisyon Birlikte Çalýþabilirlik Güvencesi ve Doðrulamasý" faaliyeti kapsamýnda, NATO tarafýndan üye ülke sistemlerinin birlikte çalýþabilirliðini saðlamak amacýyla düzenlediði birlikte çalýþabilirlik testlerini içeren bir entegrasyon etkinliði gerçekleþtirildi.
Bu faaliyetle; NATO aðýna katýlýp, NATO ile ortak bir operasyon gerçekleþtirecek sistemlerin sahip olduðu fonksiyonlarýn NATO standartlarý ve diðer NATO sistemleriyle uyumlu çalýþabildiðini ispatlamak amaçlanýyor. Bu faaliyetin sonucunda testleri baþarýyla tamamlayan sistemler, gerektiðinde NATO aðýna katýlýp ortak bir operasyon icra etmek için gerekli þartlarý saðlayan sistemler olarak deðerlendiriliyor. Diðer bir deyiþle, TDL sistemleri için NATO tarafýndan organize edilen bir sertifikasyon etkinliði olarak kabul ediliyor. TDLSim bu faaliyet kapsamýnda 146 testi baþarýyla tamamlayarak, bir dizi fonksiyon için uyumluluk raporu almaya hak kazandý.
Ortak operasyon senaryosu kapsamýnda ise havadan erken ihbar ve kontrol uçaðý, savaþ uçaðý, füze rolleri ve görevleri üstlenildi. Ýcra edilen görevler sonucunda TDLSim ürünü hem Türk hem de yabancý katýlýmcýlarýn beðenisini kazandý. Ýcra edilen að destekli füze kabiliyeti, senaryo hava koordinatörü tarafýndan Türk ve yabancý generallere CWIX 2024'te gerçekleþtirilen önemli bir yetenek olarak gösterildi.
CWIX 2024 kapsamýnda NATO, Hollanda, Ýspanya, Çekya, Yunanistan, Romanya gibi ülke ve kuruluþlarýn sistemleriyle gerçekleþtirilen çeþitli testler baþarýyla tamamlandý.
TDLSim, askeri sistemlerin kendi aralarýnda güvenli bilgi alýþveriþi saðlamak amacýyla kullanýlan taktik veri baðlantýlarý için simülasyon, test ve eðitim yazýlýmý olarak geliþtirildi.
Askeri uçak, gemi, ÝHA ve füze gibi savaþ sistemlerinin müþterek operasyonlar icra edebilmesi için elzem olan taktik veri baðlantýsý, TDLSim tarafýndan simüle (sanallaþtýrýlarak) edilerek bu sistemlerin harekata (savaþa) hazýrlýk seviyesini artýrmak için kullanýlýyor.
TDLSim gerçek bir taktik veri aðýna katýlarak da tatbikatlarda ihtiyaç duyulan unsurlarýn görevlerini icra edebiliyor. Örneðin bir komuta kontrol sisteminin, bir F16/F-35 uçaðýna füzesini ateþlemesi emrini verip ve bu füzenin hedefe yönlendirmesi görevini gerçek ve sanal ortamda gerçekleþtirebiliyor. Bu görev için gerekli olan komuta kontrol sistemi, uçak, füze gibi birimlerin eðitimi için de kullanýlabilen TDLSim, ayrýca taktik veri baðlantýsý analizine imkan saðlýyor.
NATO Link-11, Link-16, Link-22, JREAP, SIMPLE ve benzeri birçok taktik veri baðlantýsý standardýný içeren TDLSim, bir taktik veri baðlantýsý türü olan Link-16 aðýnýn tüm unsurlarýnýn ve bu aðýn donanýmlarýnýn da sanallaþtýrýlmasýna olanak veriyor.
- ÝHRACAT BAÞARILARI DA YAKALADI
TDLSim yazýlýmý MilSOFT tarafýndan yerli ve milli bir ürün olarak geliþtirildi. Türk Kara Kuvvetleri, Türk Hava Kuvvetleri, ASELSAN, TÜBÝTAK SAGE, Azerbaycan Hava Kuvvetleri ve Pakistan Silahlý Kuvvetleri tarafýndan aktif olarak kullanýlýyor.
NATO bünyesinde her yýl haziran ayýnda Polonya'da icra edilen CWIX 2024 tatbikatýna da katýlým saðlanarak, NATO sistemleri ile yapýlan testlerin tamamý baþarýlý olarak tamamlandý ve NATO sistemleri ile uyumlu olduðu teyit edildi.