Fýrlatma öncesi Spacex'te Türksat 6A hareketliliði
ABONE OL

Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleþme uydusu Türksat 6A'nýn Amerika'nýn Florida eyaletindeki SpaceX tesislerinde fýrlatma gününü beklediðini kaydederek, fýrlatma öncesi testlerinin de tamamlanma aþamasýna geldiðini bildirdi. Türksat 6A uydusunun entegrasyon ve testlerinin 10 yýllýk bir süreçte Türksat ve TUSAÞ iþ birliðiyle ülkemize kazandýrýlan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'nde gerçekleþtirildiðini hatýrlatan Uraloðlu, Türksat 6A'yý Türksat'ýn yaný sýra TÜBÝTAK Uzay, ASELSAN, TUSAÞ ve C2TECH'in katkýlarýyla en yüksek yerlilik oranýyla ürettiklerinin altýný çizdi.

SPACEX FALCON 9 ROKETÝYLE FIRLATILACAK

Türksat 6A Uydu Projesi'nin gereksinimler doðrultusunda ve proje takvimine göre süren faaliyetlerinin proje paydaþlarý ve ilgili kurumlarca yakýndan da takip edildiðini vurgulayan Uraloðlu, Türksat uydularýnýn yedekliliðini saðlayacak ve mevcut kapasiteyi artýracak Türksat 6A'nýn 6 Haziran'da SpaceX tesislerine ulaþtýðýný kaydederek, "Nakliye iþlemlerinin tamamlanmasý sonrasýnda baþlatýlan fýrlatma aþamasý testleri de tamamlanma aþamasýna geldi. Mevcut proje takvimine göre temmuz ayý ikinci haftasýnýn baþýnda Türksat 6A uydumuzu Space X firmasýnýn Falcon 9 tip roketiyle uzaya göndermeyi planlanýyoruz. Þunu rahatlýkla söyleyebiliyoruz ki yüzde 80'in üzerinde bir yerlilik oraný ile ülkemizin en büyük Ar-Ge projesinde son aþamaya geldik ve her þey takvime uygun olarak ilerliyor" dedi.

"UYDUNUN HER PARÇASI FARKLI GÖREV YÜKLERÝNE SAHÝP UYDULAR ÝÇÝN KULLANILABÝLECEK"

Uraloðlu, Türksat 6A'nýn baþarýyla hizmete girmesinin Türkiye için büyük öneme sahip olduðunun altýný çizerek, bu uydu ile Türkiye'nin ilk yerli haberleþme uydusu platformunu geliþtirmiþ olacaðýný kaydetti. Türksat 6A'nýn hizmete girmesinin ardýndan yüzde 81'i yerlilik oraný ile üretilen uydunun uzay deneyimi elde etmiþ olacaðýný belirten Uraloðlu, "Bu sayede uydumuzun yerli ve milli olarak üretilen her parçasý uydu deneyimi kazanmýþ olacak. Bu çok önemli. Çünkü ülkemizde üretilen bu parçalarýn hepsi uzay deneyimi kazanarak uzayda baþarýyla hizmet verebildiði için tüm dünyaya ihracýnýn önü de açýlacak. Artýk haberleþme uydusu üreten tüm ülkeler, bu ürünleri bizden alabilecek. Sadece haberleþme uydusu üreten bir ülke olmakla kalmayacaðýz, tüm uydu parçalarýný ihraç da edeceðiz. Üretilen her parça, artýk farklý görev yüklerine sahip uydular için de kullanýlabilecek" dedi.

"BU PROJE ÝLE UZAY YARIÞINDA YENÝ BÝR DÖNEME GÝRÝYORUZ"

Bakan Uraloðlu, özellikle kritik bileþenlerin yerli imkanlarla üretilmesi ve yüksek yerlilik oraný ile uydu ve uzay sektöründe dýþa baðýmlýðýn azalmasýnýn güvenlik açýsýndan da büyük önemi olduðunun altýný çizdi. Bir haberleþme uydusunun yaklaþýk 250 milyon dolar deðeri olduðunu hatýrlatan Uraloðlu, "Sadece bir uydunun deðerini bile düþünürsek bu projenin ülkemiz için ne kadar önemli olduðu biraz daha anlaþýlýr olabilir. Ayrýca Türksat 6A'nýn uydu sektöründe yetiþmiþ insan kaynaðý oluþturma konusunda da önemli katkýsý olacak. Teknoloji ve tecrübe kazanýmý sayesinde ülkemiz uydu ve bileþenlerinin tasarým ve üretiminde önemli bir pazar payýna sahip olabilecek. Ülkemiz için bir dönüm noktasý olacak Türksat 6A'nýn baþarýyla hizmete alýnmasý sonrasýnda Türkiye, uzay yarýþýnda yeni bir döneme girecek" ifadelerini kullandý.