Hyperloop Geliþtirme Yarýþmasý'nýn 13-17 Aðustos tarihlerinde gerçekleþecek final sürecinde 6 farklý ilden 16 takým 328 yarýþmacý kýyasýya rekabet edecek. Yarýþmaya 2024 yýlýnda toplam 241 baþvuru alýnmýþtý.
Yarýþma kapsamýnda takýmlar, Geliþme Raporu ve Teknik Tasarým Raporu (TTR) olmak üzere 2 rapor aþamasý ile deðerlendirilecekler. Yarýþma finalinde Performans Ödülleri dýþýnda, 2024 yýlýnda ilk kez gerçekleþecek olan Ýnovasyon Ödülleri ve Çelik Levitasyon Ödülü planlamasý ile takýmlarýn araçlarýnýn inovatif yönleri, teknik farklýlýk ve baþarýlarý da ödüllendirilecek. Ýnovasyon Ödüllerinin Elektromanyetik Levitasyon Sistemi Geliþtirme, Ýtki Sistemi Geliþtirme, Altyapý Geliþtirme, Haberleþme Sistemi Geliþtirme, Mekanik Sistemi Geliþtirme (fren, entegrasyon, kapsül) kategorilerinde verilmesi planlanmaktadýr.
TÜBÝTAK tarafýndan ülkemizde Hyperloop Geliþtirme Yarýþmasý ile yüksek hýzlý ulaþým sistemlerinde dünya çapýndaki teknolojik geliþime katký saðlayacak çözümler üretilerek kapsüllerin tasarýmý ve testine olanak saðlayacak bir altyapý kurulmasý amaçlanýyor. Manyetik levitasyon (maglev) teknolojileri alanýnda farkýndalýk oluþturmak, öðrencilere yeni nesil ulaþým teknolojileri konusunda bilgi birikimi kazandýrmak, takým çalýþmasýný teþvik etmek ve hyperloop teknolojilerini pratik uygulamalarla geliþtirerek bu alanda yetkin insan kaynaðý oluþumuna öncülük etmek amacýyla düzenlenen yarýþmada birincilik ödülü 200 bin TL, ikincilik ödülü 150 bin TL, üçüncülük ödülü ise 120 bin TL olarak belirlendi.
Konvansiyonel ulaþým teknolojilerine farklý bir boyut katarak yeni nesil ray ötesi sistem teknolojisi ile geliþtirilen ve "üst düzey bir hýzlý ulaþým aracý" olan hyperloop, ulaþýmda yeni bir çað açýyor.
Farklý türdeki manyetik levitasyon ve tahrik teknolojilerinin geliþtirilmesine olanak saðlayacak teknoloji odaklý bir yarýþma olarak tasarlanan Hyperloop Geliþtirme Yarýþmasý aracýlýðýyla 5. Nesil olarak ifade edilen yenilikçi ulaþým teknolojileri çalýþmalarýna üniversite öðrencileri seviyesinde de giriþ yapýlmýþ olmasý hedefleniyor.
Lojistik alanýnda stratejik öneme sahip olan yeni nesil teknolojilerde ülkemizin aktif rol alabilmesi için harekete geçen TEKNOFEST, bu alanda yetiþmiþ insan kaynaðýna katký saðlamak amacýyla gençleri geleceðe hazýrlýyor. Ulusal ve uluslararasý ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öðrencilerinin katýldýðý yarýþmada takýmlarýn projelerine destek de saðlanýyor.
HYPERLOOP Geliþtirme Yarýþmasýnda Ýnovasyon Ödülleri...
Yarýþma kapsamýnda gerçekleþtirilecek inovasyon ödülleri de gençleri bekliyor. Elektromanyetik Levitasyon Sistemi Geliþtirme, Ýtki Sistemi Geliþtirme, Altyapý Geliþtirme, Haberleþme Sistemi Geliþtirme
ve Mekanik Sistemi Geliþtirme olmak üzere 5 farklý kategoride yine ödüller veriliyor olacak. Takýmlar geliþtirdikleri alt sistemleri jüriye sunacaklar. Sunumlar arasýnda en iyi seçilenler 30.000 TL deðerinde ödül almaya hak kazanacaklar.