Gezeravcý'lý ''uzay takýmý''ndan stratejik hedef! Gözler yeni hamlelere çevrildi
ABONE OL

AA muhabirinin derlediði bilgiye göre, Türkiye'nin insanlý ilk uzay misyonunu baþarýyla tamamlamasýyla gözler yeni hamlelere çevrildi. Ýkinci insanlý uzay seferinden Ay'a gönderilecek araca, Ankara'da kurulacak üsten, uzay limanýna kadar ülkeyi üst lige taþýyacak hedeflere hýzla ulaþabilmek için TUA kadrosunda alanýnda uzman isimler görevlendirildi.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý, TEKNOFEST'in organizatörlerinden Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý (T3 Vakfý) Yönetim Kurulu Baþkaný Elvan Kuzucu Hýdýr ve TÜBÝTAK Uzay Teknolojileri Araþtýrma Enstitüsü (TÜBÝTAK UZAY) Müdürü Mehmet Nefes'in de aralarýnda olduðu "uzay takýmý", bir yandan stratejik projelere odaklanýrken diðer yandan toplumdaki uzay farkýndalýðýnýn geliþtirilmesinde baþrolü oynayacak.

TUA'nýn yönetimine bu isimlerin yaný sýra DeltaV Uzay Teknolojileri AÞ Genel Müdürü Arif Karabeyoðlu ve TÜBÝTAK Baþkan Yardýmcýsý Ýsmail Doðan ile T3 Vakfý Mütevelli Heyeti üyesi Alper Güzel de katýldý.

Uzman kadro, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn açýkladýðý, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr'ýn koordinasyonunda devam eden çalýþmalar kapsamýnda "Milli Uzay Programý"ndaki hedeflerin birer birer uygulamaya alýnmasýný saðlayacak.

Yapýlan atamalarýn, Türkiye'nin uzay hedeflerine ulaþmasýna ve gelecekte 1 trilyon dolara ulaþmasý beklenen küresel uzay ekonomisinde daha fazla pay sahibi olmasýna katký saðlamasý bekleniyor.

ÝKÝNCÝ ÝNSANLI UZAY MÝSYONU NÝSANDA

Milli Uzay Programý, 2022-2030 dönemini kapsayacak þekilde planlanýrken dünyada bu alandaki geliþmelerin de yakýndan takip edilmesi amaçlandý.

2021'de ilan edilen program kapsamýnda ilk olarak Alper Gezeravcý, 19 Ocak'ta Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'na 13 bilimsel deney yapmak üzere gönderildi. Böylece insanlý ilk uzay misyonu tamamlanmýþ oldu. Nisan ayýnda da ikinci astronot Tuva Cihangir Atasever'in alçak yörünge uçuþunu gerçekleþtirmesiyle bu misyonun pekiþtirilmesi amaçlanýyor.

Bakan Kacýr da konuya iliþkin, "Ýnsanlý ilk uzay bilim misyonumuz, biyoloji, týp, genetik, fizik, malzeme bilimi disiplinlerinde bilim insanlarýmýzýn yürüttükleri araþtýrmalara önemli kazanýmlar getirdi." ifadesini kullanmýþtý.

2026'DA AY'A ERÝÞÝM SAÐLANACAK

TUA'nýn güçlenen kadrosunun diðer hedeflerin hýzla yerine getirilmesinde önemli rol oynamasý bekleniyor.

Ay'a ilk temasý gerçekleþtirmek, yeni nesil uydu geliþtirme alanýnda dünyayla rekabet edebilecek ticari marka ortaya çýkarmak, Türkiye'ye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliþtirmek, uzaya eriþimi saðlamak ve bir uzay limaný iþletmesi kurmak, uzay havasý ya da meteorolojisi olarak tabir edilen alana yatýrým yaparak buradaki yetkinliði artýrmak, Türkiye'yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularýnda daha ileri seviyeye taþýmak, ülkede uzay sanayisi ekosistemini daha da geliþtirmek ve bir uzay teknolojisi geliþtirme bölgesi kurmak da hedefler arasýnda yer alýyor.

Ay Araþtýrma Programý ile geliþtirilen ilk uzay aracýnda bütün süreçlerin 2026'da tamamlanmasý ve aracýn fýrlatýlmasý planlanýyor. Programýn ilk aþamasý olan AYAP-1 kapsamýnda Ay'ýn yörüngeden keþfi ve yüzeyle ilk temasýn gerçekleþtirilmesi, ikinci aþamada ise AYAP-2 Projesi ile yumuþak iniþ yöntemiyle yüzeye bir gezici keþif aracýnýn (rover) indirilmesi amaçlanýyor.

Uzaya baðýmsýz eriþim programý da sürdürülecek. Fýrlatma roketleri geliþtirmeye yönelik projelere devam edilecek. Böylece 2030'a kadar uluslararasý iþbirlikleriyle bir uzay limaný kurulmasý hedefleniyor.

Alçak yörünge uydularýna iliþkin milli üretim programý da baþlatýlacak. Bu alanda kamu, akademi ve özel sektör projeleri desteklenecek.