Güneþ ''solar maksimum'' evresine girdi
ABONE OL

NASA'nýn internet sitesine göre, NOAA, NASA ve uluslararasý Güneþ Döngüsü Tahmin Paneli'nin düzenlediði telekonferansta, Güneþ'in "solar maksimum" evresine ulaþtýðý bildirildi.

NOAA, mevcut solar maksimum döneminde daha fazla jeomanyetik fýrtýna beklendiðini, bunun da gelecek birkaç ayda Kuzey Iþýklarý (Aurora Borealis) görülme olasýlýðýný artýracaðýný kaydetti.

NASA Uzay Hava Durumu Programý Direktörü Jamie Favors, yaklaþýk bir yýl daha süreceði tahmin edilen evrede, Güneþ'in üzerinde leke oluþmasý gibi çeþitli aktivitelerde artýþ görüleceðinin tahmin edildiðini belirterek, bu artýþýn, yýldýz hakkýnda yapýlan araþtýrmalar için yeni fýrsatlar oluþturacaðýný, ayný zamanda Dünya ve Güneþ Sistemi genelinde etkileri olacaðýný ifade etti.

NOAA Uzay Hava Durumu Operasyonlarý Direktörü Elsayed Talaat, solar maksimum evresinin 11 yýllýk mevcut Güneþ döngüsünde gözlenen Güneþ aktivitesinin zirvesi olduðu anlamýna gelmediðinin altýný çizdi.

Güneþ Döngüsü Tahmin Paneli Eþ Baþkaný ve Texas'taki Southwest Araþtýrma Enstitüsünden bilim insan Lisa Upton, mevcut Güneþ döngüsündeki aktivitelerin tahminlerin üzerinde olduðunu belirtti.

  • Güneþ Döngüsü
  • Manyetik Kutuplar
  • Solar Maksimum