ABD'deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer Ýdaresi (NOAA), Güneþ yüzeyindeki þiddetli bir jeomanyetik fýrtýnayý tespit etti.
NOAA, elektronik cihazlarda ve elektrik þebekelerinde olasý kesintilere neden olabileceði konusunda uyarýda bulundu.
Jeomanyetik fýrtýnalar, Dünya'nýn manyetik alanýyla Güneþ rüzgarlarý arasýndaki etkileþim sonucu ortaya çýkar ve GPS gibi teknolojik altyapýlarý etkileyebilir, hatta radyo frekanslarý ve uydu operasyonlarý gibi iletiþim sistemlerini de aksatabilir.
GÜNEÞ'TEKÝ O PATLAMA
NASA, Güneþ'teki büyük patlamanýn fotoðrafýný yayýnladý.
Güneþ'te 2017'den bu yana en büyük patlama, ABD Ulusal Havacýlýk ve Uzay Ajansýna (NASA) ait Güneþ Dinamikleri Gözlemevi tarafýndan 15 Aralýk 2023'te görüntülenmiþ, patlamanýn Dünya'daki radyo sinyallerini geçici devre dýþý býraktýðý duyurulmuþtu.
NASA'ya göre, Güneþ yüzeyindeki patlamalar, radyo frekanslarý, elektrik þebekeleri ve navigasyon sinyallerinin yaný sýra uzay araçlarý ve astronotlar için de risk teþkil edecek güçlü enerji dalgalarý oluþturuyor.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Ýdaresi (NOAA) tarafýndan yapýlan açýklamada, Güneþ yüzeyindeki patlamalardan dolayý 2005'ten bu yana ilk kez bu þiddette "Jeomanyetik Fýrtýna" yaþanabileceði bildirildi.
NOAA ve ABD Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi'nin açýklamalarýnda, "Þiddetli (G4) bir jeomanyetik fýrtýnanýn muhtemelen günün ilerleyen saatlerinde meydana gelmesi ve hafta sonu devam etmesi kuvvetle muhtemeldir." ifadesine yer verildi.
Kuzey yarým kürede etkilerinin görülmesi beklenen jeomanyetik fýrtýnasýnýn kesin zamanlamasýnýn halen netleþmediðinin belirtildiði açýklamada, fýrtýnanýn bugünden itibaren baþlayabileceði ve "uydu iletiþimleri ile güç sistemlerini etkileyebileceði" bilgisi paylaþýldý.
ABD'nin Alabama ve Kuzey California eyaletlerinde söz konusu fýrtýnadan kaynaklý kutup ýþýklarýnýn gözlenebileceðini belirten bilim insanlarý, 2005'te Güneþ yüzeyinde meydana gelen þiddetli jeomanyetik fýrtýnayý hatýrlatarak, bunlarýn nadir görüldüðünü vurguladý.
Güneþ'teki patlamalar sonucu oluþan jeomanyetik fýrtýnanýn kaynaðýnýn "Bölge 3664" olarak adlandýrýlan "büyük, karmaþýk bir güneþ lekesi kümesi" olduðu ve dünyanýn 16 katý büyüklüðünde yer kapladýðý belirlendi.
- MUHTEMEL ETKÝLERÝ KONUSUNDA UYARI YAPILDI
NOAA'nýn açýklamasýnda, Dünya'ya yaklaþmakta olan fýrtýnanýn muhtemel etkilerine dikkat çekilerek, "yaygýn voltaj kontrolü sorunlarýnýn ortaya çýkabileceði" ve yörüngelerdeki uydularda "sürtünme, izleme ve yönlendirme sorunlarýnýn" yaþanabileceði kaydedildi.
Söz konusu fýrtýnadan kaynaklý uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alýcýlarýnýn frekanslarýnda aksamalar oluþabileceði, saatler sürecek kesintiler yaþanabileceði veya benzer bazý aletlerin hiç çalýþmayabileceði kaydedildi.