''Haikun'' denize indirildi: Tarih bu günü sonsuza kadar hatýrlayacak
ABONE OL

Tayvan, "Yerli Savunma Denizaltý Programý" kapsamýnda geliþtirdiði ilk yerli denizaltý prototipini test için Kaohsiung þehrinde denize indirdi.

Tayvan, egemenlik ihtilafý yaþadýðý Çin'e karþý caydýrýcýlýk saðlama amacýyla baþlattýðý Yerli Savunma Denizaltý Programý çerçevesinde geliþtirilen ilk yerli denizaltý prototipini tanýttý. Liman kenti Kaohsiung'da düzenlenen törende "Haikun" ismi verilen denizaltý, test için suya indirildi.

Tayvan lideri Tsai, törende yaptýðý konuþmada, "Tarih, bu günü sonsuza kadar hatýrlayacak. Yerli denizaltý yapma fikri daha önce imkansýz bir görev olarak görülüyordu. Ama bugün gözümüzün önünde tasarlayýp ürettiðimiz bir denizaltý duruyor. Bu, Tayvan'ý koruma kararlýlýðýmýzýn somut bir þekilde gerçekleþmesidir" diye konuþtu.

2024 SONUNA KADAR TESLÝM EDÝLECEK

Askeri yetkililere göre, 1,54 milyar dolarlýk dizel elektrikle çalýþan denizaltý, çeþitli testlerden geçirilecek ve 2024 yýlý sonuna kadar donanmaya teslim edilecek. Denizaltý, ABD'li savunma þirketi Lockheed Martin'in savaþ sistemini ve ABD yapýmý füzeler taþýyacak.

ÇÝN ÝLE TAYVAN ARASINDAKÝ EGEMENLÝK ÝHTÝLAFI

Pekin yönetimi Tayvan'ýn Çin'in bir parçasý olduðunu belirtirken, Tayvan ise "baðýmsýz bir ülke" olduðunu iddia ediyor. Çin yönetimi "barýþçýl yeniden birleþme" adý altýnda Tayvan'ýn idaresini eline almayý istiyor ve bu doðrultuda güç kullanmaktan çekinmeyeceðini ifade ediyor. Pekin ayrýca, diðer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurmasýný da "egemenlik ihlali" olarak görüyor.

Tayvan çevresinde askeri tatbikatlarýný arttýran Çin, savaþ uçaklarý ve donanma gemilerini devriye ve tatbikat için Tayvan yakýnlarýna gönderiyor.

Tayvan, dünyada yalnýzca 13 ülke tarafýndan resmi olarak tanýnýyor.