Hasýmlarýmýz kolayca eriþebiliyor! ASELSAN: Karþý tedbirini alýyoruz
ABONE OL

ASELSAN Elektronik ve Yazýlým Tasarým Direktörü Dr. Fatih Say, Mersin'de Tarsus Üniversitesi ev sahipliðinde organize edilen "32. Sinyal Ýþleme ve Ýletiþim Uygulamalarý Kurultayý"nda AA muhabirinin sorularýný yanýtladý.

ASELSAN'ýn, Türk savunma sanayisinin "amiral gemisi" olduðunu dile getiren Say, bu sorumlulukla yapay zeka alanýndaki tüm geliþmeleri yakýndan takip ettiklerini söyledi.

Say, yapay zekanýn tüm sektörleri etkilediðini vurgulayarak, þöyle konuþtu:

"Geliþtirdiðimiz sistemleri daha akýllý hale getirmek için yaklaþýk 10 yýldýr çalýþtýrdýðýmýz yapay zeka teknolojisi, aktif olarak sahadaki ürünlerimizde kullanýlýyor. Özellikle son dönemde bu üretken zekanýn herkesin ilgisini çekmesi ve büyük yatýrýmlarýn bu alana yapýlmasý, yapay zeka teknolojilerine ivme kazandýrdý."

Bu alanda yaptýklarý çalýþmalara deðinen Say, "ASELSAN olarak sistemlerimizi yapay zekayla daha akýllý hale getirecek, kullanýcýsýna çok az ya da gerektiðinde hiç eðitim almadan hemen sistemleri kullanabilir hale getirecek ve bazý uygulamalarda insaný tamamen devreden çýkaracak senaryolar üzerinde çalýþýyoruz." dedi.

Say, Türkiye'nin, SÝHA ve ÝHA üretimindeki baþarýsýyla dünyadaki dengeleri deðiþtirdiðini anlattý.

Yapay zekanýn savunma sanayisindeki kullanýmýnýn önemli olduðunu belirten Say, þu deðerlendirmede bulundu:

"Hem kendimizi daha üretken hem de sistemlerimizi daha akýllý hale getirmek için yapay zeka bizim için artýk tercih deðil, zorunluluk. Ýþin kritik kýsmý ise her teknolojide olduðu gibi yapay zekanýn da sadece barýþçýl amaçla kullanýlmamasý. Aslýnda yapay zeka bir yönüyle de bizim için tehdit olmaya baþladý. Herkesin çok kolay þekilde ulaþabildiði bu teknolojiye hasýmlarýnýz da eriþilebiliyor. Bu nedenle bunun karþý tedbirini almaya çalýþýyoruz. Ordumuza bu yetkinlikleri saðlamak için paydaþlarla beraber çalýþýyoruz."

- "HAREKAT SAHALARINDA ÇOK FAZLA OTONOM UNSUR GÖRECEÐÝZ"

Yapay zekanýn harekat alanlarýnda da deðiþikliklere neden olacaðýný dile getiren Say, "Otonom sistemler hayatýmýzda. Evimizdeki elektrikli süpürge bile artýk otonom. Bu nedenle harekat sahalarýnda çok fazla otonom unsur göreceðiz. Bunun ilk çalýþmalarýný da yaptýk. Yakýn zamanda 'Deniz Kurdu-II/24 Tatbikatý' yapýldý. Orada insansýz deniz araçlarýmýz ciddi anlamda bazý savaþ senaryolarýný otonom gerçekleþtirdiler." ifadelerini kullandý.

- "GELECEÐÝN OTONOM SÝSTEMLERÝNÝN ÜZERÝNDE ÇALIÞIYORUZ"

ASELSAN'ýn Yazýlým Tasarým Direktörü Dr. Fatih Say, Türk ordusu için yapay zeka teknolojilerine odaklandýklarýný belirterek, þunlarý kaydetti:

"Mümkün olduðunca insanýn iþin içinde olmadýðý ve belki sadece stratejik kararlarý verdiði, bu kararlar için birçok senaryoyu, senaryonun sonuçlarýnýn neler olabileceðinin yapay zekayla önerileceði geleceðin otonom sistemlerinin üzerinde çalýþýyoruz. Okyanusun dibinden uzayýn derinliklerine kadar her alanda ordumuza hizmet etmeye çalýþan bir kurum olarak artýk yapay zekayla güçlenmiþ ve desteklenmiþ çözümlerle bu hizmeti vermeyi sürdüreceðiz."