Havalı başlangıç
ABONE OL

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) öncülüğünde düzenlenen, TÜRKMEDYA’nın da sponsorlar arasında bulunduğu TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapılarını açtı. İstanbul Yeni Havalimanı’nda gerçekleşen festival, sabah saatlerinden itibaren binlerce öğrencinin de aralarında bulunduğu yoğun ziyaretçi akınına uğradı. Ziyaretçiler uçaklarla fotoğraf çektirmek için adeta birbirleriyle yarıştı. Festival kapsamında, toplumun her kesimine hitap eden farklı aktiviteler ve teknoloji yarışmaları dikkat çekti. 23 Eylül’de sona erecek festivalin açılış gününde Türk Yıldızları nefes kesen bir gösteriye imza atarken; Kenan Sofuoğlu ilk kez bir formula aracı, F-16 uçağı, bir iş jeti ile yarıştı. Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı askerlerin yaptığı gösteriler nefes kesti.

2 MİLYON TL ÖDÜL

İlk roket yarışının da gerçekleştirileceği festivalde, toplam 12 kategoridekiyarışmalarda 2 milyon lira ödül dağıtılacak.Yarışmaları kazanan takımlara, 30 bin ila 250 bin lira arasında değişen ödüller verilecek.  Festivalde Havalimanı Sistemleri Nesnelerin İnterneti Uygulamaları, İHA Destekli İnsansız Kara Aracı, İnsanlık Yararına Teknoloji, İnsansız Su Altı Sistemleri, Robotaksi, Robotik Fetih 1453, Roket, Savaşan İHA, Sürü İHA ve Yapay Zeka yarışmaları yer alıyor.

AÇILIŞI BAKANLAR YAPTI

Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İBB Başkanı Mevlüt Uysal, T3 Vakfı Başkanı Selçuk Bayraktar, çok sayıda ilçenin belediye başkanı ve binlerce vatandaş katıldı. 

GÖKYÜZÜ GÖSTERİLERİ NEFES KESTİ

Dünyanın 8 süpersonik savaş uçağı ile gösteri yapan tek akrotimi Türk Yıldızları nefesleri kesti. Türk Hava Kuvvetleri’nin sahip olduğu modern ve yüksek performanslı F-16 uçağının kabiliyetlerini, kullanımı için gereken yüksek seviyedeki bilgi ve beceriyi izleyiciye bir gösteri şeklinde sunan Solo Türk Gösteri Ekibi de ilgi gördü.   

DEVLER YARIŞTI

Dünyanın en hızlı araçları TEKNOFEST’te yarıştı. Şampiyon motosikletçi ve AK Parti Milletvekili Kenan Sofuoğlu’nun F-16 uçağıyla yarıştığı anlar nefesleri kesti.  İzleyenlerin hayran kaldığı yarışta ‘Red Bull Racing Formula 1 arabası’, ‘Kawasaki H2R’, ‘Tesla P100 DL’, ‘Lotus Evora 430 GT’, ‘Aston Martin The New Vantage’, ‘Solotürk F16 uçağı’ ve ‘özel jet Challenger 605’ yer aldı. Kawasaki H2R’yi Kenan Sofuoğlu, Lotus Evora 430 GT’yi Red Bull sporcusu Türkiye ralli şampiyonu Yağız Avcı, Aston Martin The New Vantage’i Avrupa Şampiyonu Red Bull sporcusu motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu kullandı. 402 metrelik pistte gerçekleşen dev yarışı 9.43 saniyede tamamlayan Kenan Sofuoğlu kazandı. Sofuoğlu, “Özellikle burada Türkiye’nin ses getirecek işler yaptığını dünyaya gösterebilmekten dolayı onur ve gurur duyuyorum” dedi. 

GENÇLER İÇİN FIRSAT

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “TEKNOFEST, gençlerimiz için önemli bir fırsat. Kız çocuklarımızın da geleceğin teknoloji dünyasında yer almasını sağlayacak bu imkanı iyi değerlendirmesini diliyorum” ifadelerini kullandı. Festivale katılan KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ise “Gençler burada bu teknolojiyi yakından görerek, neler hayal edebileceklerini fark ediyor. Sınırlarını genişletiyorlar” dedi.

HAYALLERİN GERÇEK OLDUĞU GÜN

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar “Kurduğumuz  hayalin gerçek olduğun gün. Milli teknoloji hamlesi vizyonunu on binler, yüz binlerce gençle paylaştığımız gün. Çocukken benim içinde havacılık tutkusu bundan çok daha ufak bir etkinlikle başladı. İnsan pilot olmak isteyecek ki uçak yapsın. Astronot olmak isteyecek ki uzay aracı yapsın. O tutku  sayesinde artık Milli İHA’larımıza Milli SİHA’lara sahibiz. TEKNOFEST’in ana amacı milli teknoloji hamlemizi bu tutku sayesinde gerçekleştirmek” dedi. 

AMACIMIZ ULUSLARARASI BİR FESTİVAL OLMASI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Festivaldeki amacımız, gençlerin gönlüne teknoloji ve havacılık ateşini düşürmek” dedi. Varank sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu heyecanı gören gençlerimiz ileride çok önemli projelere imza atacaklar. Çok büyük bir organizasyon. Burada hem STK’ların hem özel şirketlerin hem devletin, kamunun desteği var. Herkesin bir araya gelerek böyle bir şeyi başarmasının mutluluk verici. İnşallah bu festivalimizi uluslararası bir çapta dünyaca meşhur bir festival haline getirmek, buradan başarılı sonuçlar elde etmek istiyoruz. Bütün umudumuz gençlerimiz.”