Hazýrlýklar tamamlandý! e-imza sonrasý e-mühür geliyor
ABONE OL

Bakan Uraloðlu, yaptýðý yazýlý açýklamada, 5070 Sayýlý Elektronik Ýmza Kanunu kapsamýnda gerçekleþtirilen "elektronik mühür" düzenlemesine dair bilgi verdi.

Elektronik imzanýn gerçek kiþilere verildiðini ve kiþinin ýslak imzasýna karþýlýk geldiðini hatýrlatan Uraloðlu, uygulamanýn imza sahibinin kimliðinin doðrulanmasýný ve imzalanan verinin bütünlüðünü saðladýðýný bildirdi.

Uraloðlu, "elektronik mührün" ise tüzel kiþilikler yani þirketler, kuruluþlar ve kurumlar için olduðuna iþaret ederek, "Elektronik bir dokümanýn tüzel kiþi tarafýndan oluþturulduðunun ve kaynaðýnýn belirlenmesi, mühürlenen verinin bütünlüðü elektronik mühür ile saðlanacak. Kamu iþlemlerinin dijitalleþmesinin yaný sýra zamandan, kaðýttan ve birçok diðer giderden tasarruf saðlayacak, resmi evrak güvenliðini artýracak bir adýmý daha atmýþ bulunuyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

-"GEREKLÝ HAZIRLIK ÇALIÞMALARIMIZI TAMAMLADIK"

Uraloðlu, Türkiye'de, ilgili kanun kapsamýnda yetkilendirilmiþ ve aktif olarak faaliyet gösteren 8 elektronik sertifika hizmet saðlayýcýsý (ESHS) bulunduðuna dikkati çekti.

Yönetmelikle düzenlenen elektronik mühürlerin de elektronik imza mevzuat kapsamýnda faaliyet gösteren ESHS'ler tarafýndan verileceðini bildiren Uraloðlu, "Bunun için gerekli hazýrlýk çalýþmalarýmýzý tamamladýk. Elektronik mührün, mali mühür yerine kullanýlabileceðine iliþkin düzenlemelerin de yapýlmasýnýn ardýndan ülkemizde elektronik mührün kullanýmýný baþlatmayý planlýyoruz." ifadelerini kullandý.

Bakan Uraloðlu, elektronik imzalý verileri kimin imzaladýðý kadar imzalayanýn hangi kurum adýna imza attýðýnýn da önemli olduðunu belirterek, þunlarý kaydetti:

"Elektronik ortamda bir belgeyi üreten kurum, kuruluþ, iþletme ya da tüzel kiþiliðin belirlenebilmesi için mali mühür uygulamasýný baþlattýk. 5070 Sayýlý Kanun ve ilgili yönetmelikle hukuki dayanaðý oluþturulan elektronik mühür ile ilgili çalýþmalarýn yapýlmasýnýn ardýndan elektronik mührün hem mali mühür hem de kurumsal mühür yerine kullanýlabilmesini saðlayacaðýz."

  • elektronik mühür
  • e-mühür uygulamasý
  • elektronik imza Kanunu