Ýtalyan astronot Villadei: Alper Gezeravcý ile çalýþmak olaðanüstü deneyimdi
ABONE OL

Villadei için Ýtalya Hava Kuvvetleri Komutanlýðýnýn Roma'daki karargahýnda "hoþ geldin" etkinliði düzenlendi.

Etkinlikte konuþan Ýtalyan Uzay Ajansý Baþkaný Teodoro Valente, Ýtalya'nýn Villadei aracýlýðýyla bu misyonda tarýmdan, sinir hastalýklarýna kadar geniþ yelpazede 7 deney yaptýðýný ve bunlarýn Ýtalya'ya faydalar saðlayacaðýný söyledi.

Albay Villadei, etkinliðin ardýndan Axiom-3 görevinden, ekipte beraber deneyler de yaptýklarý ilk Türk astronot Alper Gezeravcý ile çalýþmalarýna ve uzaya dair AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.

Axiom-3 misyonunun en önemli özelliðinin ne olduðu sorusu yöneltilen Villadei, "Axiom-3 Voluntas önemli misyon çünkü devlet, asker, akademi ve sanayi dünyasý arasýndaki iþbirliðini öngören yeni bir modelin ne kadar iyi çalýþabileceðini gösterdi." dedi.

Villadei, "Biz öncüyüz. Bu iþbirliðinin, bu ekibin harika sonuçlar elde edebileceðini kanýtladýk. Bunu elbette uzaya deneyler ve yenilikçi teknolojiler getirerek yaptýk." diye konuþtu.

Ýþin uzay ekonomisi boyutuna da dikkati çeken Villadei, "Gelecekte uzay ekonomisinin bu yeni boyutu, bu tür iþbirlikleri açýsýndan özellikle gençler için daha fazla fýrsat saðlayacaktýr." ifadesini kullandý.

"TÜRKÝYE UZAY AJANSININ DENEYLERÝNE BEN DE KATILDIM"

Ýtalyan astronot Villadei, Axiom-3 misyonunda Türkiye'den de ilk kez bir astronotun yer aldýðýnýn hatýrlatýlmasý üzerine, "Her þeyden önce meslektaþým ve dostum Albay Alper Gezeravcý ile çalýþmak insani açýdan olaðanüstü, profesyonel açýdan da olaðanüstü bir deneyimdi." þeklinde konuþtu.

Villadei, Gezeravcý ile deneyler de yaptýklarýný ifade ederek, "Türkiye Uzay Ajansýnýn bazý deneylerine ben de katýldým. Alper de bizim Hava Kuvvetlerinin bazý deneylerinde iþbirliði yaptý. Bu da uzayýn, uluslararasý iþbirlikleri için halen temel baðlam olduðunu gösteriyor. Ayrýca bu iþbirliðinin, ilk Türk astronotun büyük profesyonelliðiyle zenginleþtiðini söylemem gerekiyor." dedi.

"UZAYDA, EN BASÝT ÞEYLER ZORLAÞIYOR, EN ZOR ÞEYLER ÝSE BASÝTLEÞÝYOR"

Uzayda kendisine zor ya da kolay gelen þeyler sorulan Villadei, "Uzayda, en basit þeyler zorlaþýyor, en zor þeyler ise basitleþiyor. Özellikle en zor þeyler, kesinlikle deneylerdir. Uzayda deney yapmak karmaþýk bir iþ ama mühendislerin desteði ve kurumlar arasý iþbirliði, bunlarý yapmayý kolaylaþtýrýyor." dedi.

Villadei, Uluslararasý Uzay Ýstasyonundaki saatlerin nasýl deðiþtiðinden günlük yaþama, duþ almaktan yemek yemeye kadar pek çok þeyin daha zorlaþtýðýna iþaret ederek, "Bunlar eðitimlerde hazýrlanýlmasý en zor þeylerdir ve Uluslararasý Uzay Ýstasyonuna vardýðýnýzda öðrenilir." yorumunu yaptý.

Ýmkan olursa uzaya yeniden dönmeyi isteyip istemeyeceði sorulan Villadei, "Amaç aslýnda tekrar böyle uçuþa dönmek deðil ancak her zaman Hava Kuvvetlerinin stratejisini, sektörün ulusal stratejisini desteklemeye hazýr olmaktýr." yanýtýný verdi.

ÝTALYA HAVA KUVVETLERÝ KOMUTANI, AXÝOM-3'ÜN BAÞARISINI TÜRKÝYE VE ÝSVEÇ'LE PAYLAÞMAKTAN MEMNUN

Etkinliðe katýlan Ýtalya Hava Kuvvetleri Komutaný Orgeneral Luca Goretti de bunun önemli bir uçuþ olduðunu belirterek, "Beni sevindiren þey, Axiom-3 uçuþunun olumlu sonucu sadece Ýtalya tarafýndan deðil, diðer Avrupa ülkeleri tarafýndan da elde edildi. Özellikle bunu Ýsveç'le, Türkiye'yle beraber yaptýk ki bu ülkeler sadece uzayda deðil, havacýlýk sektöründe de mükemmel iþbirliðimiz olan, her zaman dost ülkeler ve bu son derece memnuniyet verici." diye konuþtu.

Goretti, Axiom-3'te Avrupa ülkelerinin uzaya yönelik gösterdiði bu ortak faaliyetin önemine iþaret ederek, "Bu, Avrupa bileþeninin tamamý açýsýndan bu alandaki gücü ve bu büyük faaliyeti sürdürmek ve sonuçlar elde etmek için Avrupa'da güçlü iþbirliði arzusu olduðu anlamýna geliyor." deðerlendirmesini yaptý.

ÝLK ÝTALYAN ASTRONOTTAN GEZERAVCI'YA TEBRÝK

Uzaya 1992'de çýkan ilk Ýtalyan astronot olan ve halihazýrda uzayda tarýma yönelik çalýþmalar yapan Franco Malerba da Albay Villadei için yapýlan karþýlama töreninin ardýndan AA muhabirine þunlarý söyledi:

"Artýk uzayýn, içinde gezindiðimiz ve sunduðu yeni fýrsatlardan yararlanmayý öðrendiðimiz yeni bir deniz olduðunu keþfettik. Dünya üzerinde nasýl hareket edileceðine dair daha kesin göstergelere sahip olmak için uzaya navigasyon sistemi yerleþtirdik. Dünyanýn sorunlarýný daha iyi anlayabilmek için yer gözlem sistemleri kurduk. Aklýma depremler geliyor örneðin. Ne yazýk ki depremler konusunda Anadolu pek çok kez baþrolü çekiyor. Dolayýsýyla uzaydaki bu sistemler, dünyada yapamadýðýmýz þeyleri yapmamýza yardýmcý oluyor."

Villadei ile ayný ekipte ilk Türk astronot Alper Gezeravcý'nýn da olduðunu hatýrlatan Malerba, "Tabii ki büyük uzay kaþifleri topluluðunun bir parçasý olan bu yeni astronota tebriklerimi ve dostluðumu gönderiyorum. Uzay uçuþu heyecanýný, kendi toplumuna aktarabilmesi için en iyi dileklerimi iletiyorum." dedi.