Japon Astroscale uzay enkazýný gözlemlemek için uydu fýrlattý
ABONE OL

Resmi Kyodo ajansýnýn haberine göre Astroscale firmasýna ait gözlem uydusu, Rocket Lab USA roketiyle hafta sonu Yeni Zelanda'dan baþarýyla fýrlatýldý.

"ADRAS-J" (Astroscale-Japon Aktif Enkaz Temizleme) uydusu, Japonya'nýn 2009 yýlýnda fýrlattýðý "15 No'lu H2A" roket gövdesinin parçasýný izleyecek.

Görevi sona ermiþ "15 No'lu H2A" roketinin uzayda kalan parçasýna, uydu vasýtasýyla yaklaþýlacak ve parçanýn hareketleriyle hasar boyutu gözlemlenecek.

Küboid þeklindeki 150 kilogramlýk "ADRAS-J" uydusu yaklaþýk 80 santimetre geniþliðinde ve 1,2 metre yüksekliðinde bulunuyor.

Roket parçasý yaklaþýk 11 metre uzunluða, 4 metre çapa ve 3 ton aðýrlýða sahip.

Söz konusu parçanýn, Dünya yüzeyinin 600 kilometre üzerinde ve alçak yörüngede yüksek hýzda döndüðü aktarýldý.

- "GÖREV, YÖRÜNGEDEKÝ ENKAZ KALDIRMA PROGRAMININ ÝLK AÞAMASI"

Astroscale Üst Yöneticisi (CEO) Okada Nobu, fýrlatýlýþa yönelik açýklamasýnda, "alanýnda ilk" þeklinde nitelediði ADRAS-J'nin misyonunu "Büyük bir enkaz parçasýna güvenli bir þekilde yaklaþmak ve bunlarý karakterize etmek" þeklinde açýkladý.

Rocket Lab USA, açýklamasýnda, "Görev, yörüngedeki enkaz kaldýrma programýnýn ilk aþamasý. Bu aþamada ADRAS-J, enkaz nesnelerine yaklaþmak ve bunlarý izlemek için teknolojileri test etmek üzere tasarlandý." denildi.

Eski Japonya Maliye Bakanlýðý bürokratý Okada Nobu'nun 2013'te kurduðu Astroscale firmasý uzay enkazýnýn kaldýrýlmasý için ticari hizmet veriyor.

Son yýllarda uydu ve roket fýrlatmalarýndaki artýþa paralel olarak uzay enkazlarý da artýþ gösterirken görevi sona eren uydular ve fýrlatýlan roketlerden kalan parçalar gibi nesneler aktif uydularla çarpýþma riskini artýrýyor.

"Uzay çöplüðü" þeklinde tanýmlanan enkazý kaldýrmak için yaygýn ve kalýcý bir yöntemin olmadýðý biliniyor.