Avrupa Uzay Ajansý'ndan (ESA) yapýlan açýklamaya göre, bilim insanlarý Webb teleskobuyla Büyük Kýrmýzý Leke'nin üzerindeki atmosferi inceledi. "Doðasý gereði dikkat çekici olmadýðý düþünülen bölgenin karanlýk yaylar ve parlak noktalar gibi çeþitli karmaþýk yapýlara ev sahipliði yaptýðýný" tespit eden uzmanlar, normalde bölgeden yayýlan ýþýðýn Güneþ ýþýðýndan kaynaklandýðýný belirterek, Jüpiter atmosferinin üst kýsmýnýn þeklini ve yapýsýný deðiþtiren baþka bir mekanizma olabileceðini ifade etti.
Uzmanlar, fýrtýnanýn yer çekimi dalgalarý oluþturduðunu, bu dalgalarýn da atmosferin üst kýsmýna ulaþana kadar yukarý doðru hareket ettiðini ve tepeye ulaþtýðýnda da kýrýldýðýný ifade etti.
JÜPÝTER'DE YAÞAM ÜMÝTLERÝDalgalarýn kýrýlmasýndan çýkan enerjinin de atmosferin üst kýsmýnýn yapýsýný þekillendirdiðine iþaret eden uzmanlar, elde edilen bulgularýn ESA tarafýndan geliþtirilen Jüpiter'de yaþam sorularýný cevaplamak üzere baþlatýlan Jüpiter Buzlu Uydu Kaþifi (JUICE) misyonuna yardýmcý olacaðýný kaydetti.
Ýngiltere'deki Leicester Üniversitesinden ekip lideri Henrik Melin, incelenen bölgeyi normalde "sýkýcý" olarak nitelendirdiklerini ancak düþündüklerinin aksine Jüpiter'in þaþýrttýðýný bildirdi.
BÜYÜK LEKE ÝLK OLARAK 1664 YILINDA KEÞFEDÝLDÝJüpiter üzerinde sürekli bir yüksek basýnç bölgesi olan Büyük Kýrmýzý Leke, etrafýndaki fýrtýnalarýn dinamik yatay hareketine karþý siklon biçimini korumayý baþarýyor. Ýlk olarak 1664 yýlýnda Ýngiliz gök bilimci Robert Hooke tarafýndan keþfedilen Büyü Kýrmýzý Leke, dünyanýn 4 katý büyüklüðünde bir alaný kaplýyor.