'Kýzýlýrmak' ve 'Yeþilýrmak' TEKNOFEST Ýstanbul'da yarýþacak
ABONE OL
Samsun Üniversitesi Havacýlýk ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak ve Uzay Mühendisliði Bölümü öðrencilerince geliþtirilen "Kýzýlýrmak" ve "Yeþilýrmak" roketleri, milli teknoloji hamlesi hedefleri doðrultusunda TEKNOFEST Ýstanbul'a katýlacak.
 
Samsun Üniversitesi Havacýlýk ve Uzay Bilimleri Fakültesinde yapýlan "Kýzýlýrmak" ve "Yeþilýrmak" adlý roketler üzerinde TEKNOFEST Ýstanbul için son hazýrlýklar yürütülüyor.
 
 
Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydýn, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Samsun'daki Kýzýlýrmak ve Yeþilýrmak'tan esinlenerek isimlendirilen roketlerin üniversitelerinde geliþtirilmesinin gurur verici olduðunu söyledi.
 
Yürüttükleri çalýþmanýn Türkiye'nin savunma sanayisi için önem taþýdýðýna iþaret eden Aydýn, "Ülkemizin savunma sanayisine ciddi katkýlarý olabilecek, bizim için de onur ve gurur verici bir çalýþma. Bundan sonra daha da geliþtirerek baþarýlý iþler yapacaðýz." dedi.
 
Samsun Üniversitesi Havacýlýk ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak ve Uzay Mühendisliði Bölümü Dr. Öðretim Üyesi ve proje koordinatörü Melahat Cihan da roketlerin 10 kiþilik takýmla 8 ayda yapýldýðýný, son teknik bakým ve kontrollerinin yürütüldüðünü anlattý.
 
 
Her iki roketin de farklý ebat ve özelliklerde olduðuna dikkati çeken Cihan, "Türkiye'de ilk kez bir roket yarýþmasý yapýlýyor. Biz de ilk kez böyle bir yarýþmaya katýlýyoruz." ifadesini kullandý.
 
TEKNOFEST Ýstanbul'da iki takým halinde yarýþacaklarýný belirten Cihan, roket alanýnda 30 takým bulunduðunu kaydetti.
 
"Yarýþmaya katýlmak bizler için çok önemli"
Çalýþmalarýný, Samsun Yurt Savunma Sanayisi ile Havacýlýk ve Uzay Teknolojileri Araþtýrma ve Uygulama Merkezinin (UZAYTEM) desteðiyle yürüttüklerini dile getiren Cihan, þöyle devam etti:
 
"Kýzýlýrmak adlý roketimiz 216 santimetre boyunda, 17 kilogram aðýrlýðýnda. Bu roketimiz, öðrencilerimiz tarafýndan tasarlanan 4 kilogram aðýrlýðýndaki sýcaklýk, basýnç, yükseklik verilerinin anlýk ve sonraki zamanlý elde edileceði kameralý bir uyduyu 3 bin metre irtifaya çýkarak býrakacak.
 
Yeþilýrmak roketimiz ise 211 santimetre boyunda, 13 kilogram aðýrlýðýnda ve bin 500 metre irtifaya týrmanacak. Bu roketimiz de 4 kilogramlýk bir uyduyu taþýyacak. Belirlenen hedef irtifaya ulaþan ve uydu verilerini alan roketler baþarýlý sayýlacak."
 
Cihan, yarýþmayý çok önemsediklerinin altýný çizerek, "Türkiye'nin milli teknoloji hamlesini gerçekleþtirmesi ve teknoloji üreten bir topluma dönüþmesi hedefleniyor. Çok yeni bir üniversite ve çok yeni bir bölüm olarak böyle bir yarýþmaya katýlmak bizler için çok önemli. Hedefimiz dereceye girebilmek." deðerlendirmesinde bulundu.