Koronavirüsle mücadele için dünyanýn en hýzlý süper bilgisayarý oluþturuldu
ABONE OL

Tüm dünyayý etkisi altýna kalan koronavirüs, dünya genelinde 2 milyondan fazla kiþiye bulaþtý ve 129 binden fazla kiþinin hayatýný kaybetmesine neden oldu. Virüse karþý bir çare bulabilmek için dünyanýn birçok noktasýnda bilim insanlarý ve araþtýrmacýlar çalýþmaya devam ediyorlar.

Virüse karþý bir çözüm bulabilmek için çalýþanlar sadece bilim insanlarý ya da akademisyenler deðil. Gönüllüler, koronavirüse karþý savaþta oldukça etkili olabilecek bir yöntem olan proteinlerin katlanmasý için boþ zamanlarýnda bilgisayarlarýný ‘ödünç vererek’ dünyanýn en hýzlý süper bilgisayarýný oluþturdular.

Dünyanýn en hýzlý süper bilgisayarýyla koronavirüse karþý mücadele:

Çalýþmayý organize eden Folding@Home’a göre birleþtirilmiþ að gücü, 25 Mart tarihinde saniyede 1.000.000.000.000.000.000 ya da 1 exaflop iþlemi geçmeyi baþardý. Gönüllüler tarafýndan oluþturulan bu süper bilgisayar, þu an dünyanýn en hýzlý süper bilgisayarý olan ve bilimsel araþtýrmalar için kullanýlan IBM Summit’i 6’ya katladý.

Gönüllülerin oluþturduðu bu süper bilgisayar, pazartesi günü kendi rekorunu da kýrdý ve 2,4 exaflop’a ulaþtý. Gönüllülere katýlan 1 milyon yeni üye sayesinde ulaþýlan bu hýz, dünyadaki en hýzlý 500 süper bilgisayarýn toplamýndan daha da hýzlý.

Peki dünyanýn en hýzlý süper bilgisayarýnda ne yapýlýyor? Gönüllülere katýlanlar, evlerinde kullandýklarý bilgisayarlarýna bir yazýlým yüklüyor; daha sonra proteinlerin fiziksel yapýlarýnýn belirlenmesine yardýmcý olmak için bazý görevler gerçekleþtiriyor.

Webtekno'da yer alan bilgiye göre, Folding@Home organizasyonu, mart ayýnda COVID-19 ile ilgili yeni bir görev seti duyurdu. Bu yeni görevlerde katýlýmcýlar, protein dinamiklerini taklit etme üzerinde çalýþýyorlar. Bu sayede COVID-19 ile mücadelede kullanýlabilecek ilaçlarýn geliþtirilmesi amaçlanýyor.

Üstelik gerçekleþtirilen bu giriþim, þimdiden meyvelerini vermeye baþladý. Giriþimi koordine eden araþtýrmacýlardan bir tanesi olan Greg Bowman, çalýþmalardan bir tanesinde virüsün insan hücrelerine girmek için kullandýðý spike proteini üzerine odaklanýldýðýný söyledi. Bowman, bu yolda atýlan her adýmýn potansiyel tedavi olabileceðini söylüyor.