Koþullar 45 bin feette oluþtu! Türkiye'nin 2. astronotu Atasever: 1 dakikada 90 kilometrelik irtifaya çýktýk
ABONE OL

Atasever, Türk Uzay Bilim Misyonu kapsamýnda gerçekleþtirdiði "Yörünge Altý Araþtýrma Uçuþu" sonrasý Türkiye'ye döndü.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnda, Bakan Mehmet Fatih Kacýr ve astronot Alper Gezeravcý'nýn katýlýmýyla düzenlenen basýn toplantýsýnda konuþan Atasever, üstlendiði görevden duyduðu mutluluðu dile getirdi.

Atasever, çocukken hiç astronot olma hayali kurmadýðýný belirterek, insanlarýn uzaydan dünyayý gördüklerinde yaþadýklarý deðiþim ve dönüþümü anladýkça uzay konusunun içinde bir hayal gibi yeþermeye baþladýðýný söyledi. Bu hayalin kendisini ROKETSAN'da çalýþmaya ittiðini vurgulayan Atasever, þöyle konuþtu:

"2017 yýlýnda Uzay Sistemleri Direktörlüðü'nde, geliþtirmekte olduðumuz milli fýrlatma aracýnýn aviyonik sistemlerinden sorumlu sistem mühendisi olarak çalýþmaya baþladým. Ýþe ilk baþladýðýmda Türkiye bir sonda roketini uzaya göndermek üzere çalýþýyordu. Sinop'tan fýrlatmasý icra edilen sistemin gövdesine dokunduðum an, o zamana kadar yaþadýðým en büyüleyici anlardan birisiydi. Daha sonrasýnda Türkiye'nin milli fýrlatma aracýna giden yolda geliþtirdiði diðer sistemlerde de bilfiil çalýþma þansýný elde ettim. Gönlümde hep uzaya yönelik Türkiye'nin daha geniþ projelerinde çalýþmak, katký vermek ve önümüzdeki yýllarda katlanarak artacak uzay ekosisteminden ve ekonomisinden Türkiye'nin maksimum payý alabilmesi için çalýþmalarýma devam ettim."

- "LUNAPARKTAKÝ BÝR ÇOCUK GÝBÝ HEYECANLIYDIM"

Atasever, Türkiye Uzay Ajansý kurulduktan sonra da Milli Uzay Programý'nýn açýklanmasýnýn ardýndan kendisini en çok heyecanlandýran anýn, bir Türk vatandaþýnýn Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'na (ISS) gönderileceðini duyduðu an olduðunu bildirdi.

O andan itibaren baþvurularýn baþlayacaðý aný heyecanla beklemeye baþladýðýný ifade eden Atasever, þüphe etmeden baþvurusunu gerçekleþtirdiðini ve yoðun bir eleme sürecinin ardýndan Türkiye'nin iki astronotundan birisi olarak seçilme þansýný elde ettiðini anlattý.

Atasever, bu süreçte 8 ay boyunca aldýklarý eðitimlere deðinerek, bu bilgileri edinme sürecinde "lunaparktaki bir çocuk gibi heyecanlý" olduðunu dile getirdi.

Eðitim sürecini "en mutlu olduðu dönem" olarak belirten Atasever, ardýndan Astronot Alper Gezeravcý'nýn ISS'de baþarýyla gerçekleþtirdiði bilimsel çalýþmalarý izleme, kendisinin de bu süreçte yer yüzünde bilim merkezlerini gezerek gençlerle buluþma þansý elde ettiðini söyledi.

Atasever, gençlerin dilinde yaþadýklarý bu tecrübeyi anlatan birisinin olmasýnýn, onlarýn hayal dünyalarýnda belki bugüne kadar yaþamadýklarý pencereler ve kapýlar açtýðýný aktardý.

Bu sürecin ardýndan 8 Haziran'daki görevinde 7 bilimsel deney icra ettiðini hatýrlatan Ataever, bunlarýn 3'ünün kendi uçuþ tulumu üzerine entegre edilmiþ halde kendisiyle uzaya çýktýðýný, diðer 4 deneyin ise insan fizyolojisi deneyleri olduðunu bildirdi.

Atasever, uçuþ haftasýnda ve uçuþtan hemen önce ve sonra kendisinden toplanan birtakým biyolojik örneklerin analiz edilmesiyle araþtýrmacýlarýn genetik bilimi, metabolik deðiþiklikler, kanser hücrelerindeki farklýlaþmalar ve hücre dýþý veziküller gibi özel konularda araþtýrmalar yapma þansýný elde edeceðini anlattý.

Böylece hem Türkiye hem de dünyada uzay bilimine katký saðlayacaklarýný vurgulayan Atasever, fýrlatmaya kadar aldýðý eðitim, deney çalýþmalarý ve araca yönelik aþinalýk kazanabileceði çeþitli çalýþmalar yaparak uçuþa hazýr hale geldiðini belirtti.

- "YENÝDEN DOÐDUM"

Mikro yer çekimi ortamýnda geçirdiði sürede ilk görevinin üzerindeki bilimsel deneyleri icra etmek ve ilgili operasyonlarý gerçekleþtirmek olduðunu vurgulayan Atasever, þunlarý kaydetti:

"Daha sonra kemerimi açýp o mikro yer çekimi koþullarýnda adeta kanatsýz bir þekilde uçmaya ve süzülmeye baþladým. Beyin aktivitemi ölçen BEACON deneyinin amacý, astronotlarýn o noktadan dünyayý gördüðünde beyinlerindeki deðiþimin izlerini ortaya koymaktý. Dolayýsýyla süzülmeye baþladýðým andan itibaren de aslýnda pencereye yönelmiþtim. Dünyanýn tarifi çok güç olan manzarasýna kendimi býraktým. Hakikaten aktarmasý, anlatmasý çok güç bir tecrübe, dünyayý o noktadan görmek ve bunu bir süzülme durumu içerisindeyken yaþýyor olmak... 'Her nefeste yenilenir dünya' demiþ Mevlana. Ben 8 Haziran'da uzay aracýnýn içinde 90 kilometrelik irtifaya çýkýp o çok küçük zaman içinde çok derin bir nefes aldým, yepyeni bir dünyaya aslýnda gözlerimi açtým, yeniden doðdum diyebilirim. Dolayýsýyla bu süreçten sonra edindiðim bu hazineyi, bu tecrübeyi gençlerimizle paylaþmak, onlara aktarmak, onlarýn bizim bu attýðýmýz ilk adýmlardan daha iddialý adýmlarý atabilmelerini saðlamak üzere onlarla paylaþmak için de sabýrsýzlanýyorum."

Atasever, bu sürecin gerçekleþmesi dolayýsýyla Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Bakan Kacýr ve Türk milletine teþekkür etti.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý da Türkiye'nin yeni yüzyýla dair uzay alanýnda koyduðu hedeflerden biri olan "Türk Astronot ve Bilim Misyonu"nu gerçekleþtirdilerini belirterek, "Uzay alanýnda konulmuþ 9 hedefin daha kendi takviminde ve planlamasýnda devam eden projenin ilerleyen süreç içinde gurur ve mutluluklarýný yaþamak üzere sabýrsýzlýkla bekliyoruz." dedi.