Masaüstü arka plan resmi bilgisayarý yavaþlatýyor
ABONE OL
Bilgisayarýnýn yavaþ çalýþmasý birçok kiþinin yakýndýðý sýkýntýlarýn baþýnda gelir. Bunun da iþlerini yavaþlattýðý ve kendisini sýkýntýya soktuðundan yakýnýr. Bu duruma ise birçok neden sebep olabilir. Tüm bu sorunlarýn nedenlerini araþtýran uzmanlar ayný zamanda kullanýcýlara bu durumun püf noktalarýný sunmakta.

Bilgisayarýn zaman içinde yüklenen programlar ve arþivlenen dosyalar nedeniyle yavaþ iþlem yapabileceðini belirten uzmanlar, buna virüslerin de neden olabileceðini belirtiyor. Uzmanlar ayrýca bilgisayara eklenen casus programlarýn da performansý oldukça düþüreceðini kaydediyor.

Bilgisayar arýzalarýna yerinde çözümler üreten Pratik Servis Teknik Destek Uzmaný Mustafa Akbýyýk, bu yönde sýkýntýsý olanlara bilgisayarýn performansýný arttýrmanýn püf noktalarýný anlattý.

Bilgisayara gereksiz programlar kurulmamasý uyarýsýnda bulunan Akbýyýk, þu uyarýlarda bulundu: "Kullanmadýðýnýz programlarý bilgisayarýnýzdan kaldýrýn. Çünkü bilgisayarda oluþturulan dosyalarda yapýlan deðiþiklikler, sabit diskte asýl dosyanýn konumundan farklý bir alanda depolanýr. Bu iþlemler diskte zamanla parçalanmalara neden olup, bilgisayarý yavaþlatýr."

Parçalanmýþ dosyalarý birleþtirmek için disk birleþtiricisi kullanýmýný tavsiye eden Akbýyýk, "Ýþletim sisteminin yer aldýðý diskin boyutunu küçük tutun ve bu bölüme baþka yüklemeler yapmamaya dikkat edin. Bilgisayarýnýzdaki programlarýn ayarlarýný yapmaya özen gösterin, bilgisayarýnýzý açarken programlarýn otomatik çalýþmasýný önleyin. Masaüstü arka planýnda resimler kullanmayýn, düz renkleri tercih edin. Geçici dosyalarý, internet geçmiþini ve çerezleri sýk aralýklarla sisteminizden silin. Mutlaka anti-virüs programý kullanýn." þeklinde uyarýlarda bulundu.