Güneþ, bugün nispeten sakin bir yýldýz. Evet Güneþ'imiz de bir çeþit yýldýzdýr. Yaklaþýk 4,6 milyar yýl önce oluþmuþtur ve gençlik çaðýnda çok daha aktiftir. Bunu, sadece benzer yýldýzlarý inceleyerek öðrenmiþtik. Ama þimdi Güneþ'in genç ve hareketli zamanlarýna ait "parmak izi", bir meteorun parlak, mavi kristallerinde bulundu. Bu meteor, Chicago (ABD)'daki bir müzedeydi.
Güneþ, Dünya yokken de vardý. Henüz Dünya oluþmadan önceki bir zaman dilimine bakmak oldukça zordur. Ancak meteorlar, ipucu bulmak için çok iyi yerlerdir. Bu kaya parçalarý, gezegenlerin Güneþ'i çevreleyen yoðun bir gaz ve toz diskinden oluþtuðu ilk yýllarýn "zaman kapsülleri"dir. Bilim insanlarý daha önce bu kapsülleri çatlatarak yaþamý oluþturan maddeleri bulmuþlardý.
Chicago Üniversitesi araþtýrmacýlarý, müzedeki fazlasýyla eski meteorlarý incelediler. Böylece Güneþ Sistemi'nin baþlangýcýndan itibaren artan Güneþ etkinliðinin kanýtlarý bulunmuþ oldu. Güneþ'in ilk dönemlerinde daha fazla patlama oluyordu. Yüklü parçacýklarýn akýþý daha þiddetliydi.
Ýncelenen meteordaki mineraller hibonit olarak biliniyor. Mikroskopla bakýldýðýnda parlak mavi kristalleri seçebiliyorsunuz. Mineraller, kalsiyum ve alüminyum gibi elementleri doðal olarak içeriyorlar. Ancak Güneþ'ten gelen parçacýklar, minerallerdeki elementlerin bileþimini deðiþtirerek helyum ve neon'u oluþturabilirler. Çalýþmalar sonucunda bu elementlerin izine ulaþýldý. Artýk Güneþ'in oldukça hareketli ve patlamalarla dolu yýllarýna yönelik bir kanýtýmýz daha vardý.
(Donaným Haber)