Mevcut dronlardan çok farklý! Afetlerde hayat kurtaracak
ABONE OL

Sel, deprem ve benzer etkiler yaratan afetlerde, baz istasyonlarýyla iletiþimin kesilmesi durumunda mobil baz istasyonu görevi üstlenen tasarým, havada durma süresi ile mevcut dronlardan ayrýþýyor.

Tasarým, Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý yürütücülüðünde düzenlenen havacýlýk, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST Ýzmir'de tanýtýldý.

Hacettepe Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliði Bölümü öðrencisi Umutcan Akyüz, tasarýma iliþkin AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Ýnsansýz Hava Araçlarý Topluluðu çatýsý altýnda farklý projelerle, birçok yarýþmaya katýlarak üniversitelerini Türkiye ve yurt dýþýnda temsil ettiklerini kaydetti.

Akyüz, mobil baz istasyonu görevi icra eden cihazýn üç kanatlý olduðunu belirterek, "Bunun bu þekilde tasarlanmasýnýn en büyük sebebi havada kendi ekseni etrafýnda dönerek daha az enerji kullanmasý ve daha uzun süre havada kalabilmesi. Yaklaþýk 20-25 dakika gibi bir süre havada kalabiliyor ve kendini 10-15 dakikada tekrar þarj edip görev alanýna dönebiliyor. Bu tasarýmýmýz sel, deprem gibi baz istasyonlarýyla iletiþimin kaybolduðu durumlarda mobil baz istasyonu görevi icra edecek. Aslýnda portatif bir baz istasyonu diyebiliriz." þeklinde konuþtu.

"BU TÝP TASARIMLARI YAYGINLAÞTIRMAMIZ GEREKÝYOR"

Kahramanmaraþ merkezli depremlerden önce projeyi tasarladýklarýný aktaran Akyüz, "Deprem sonrasý tasarýmýmýzýn ne kadar önemli olduðunu bir kez daha anladýk. Bu tip tasarýmlarý yaygýnlaþtýrýp felaketlerin yaþandýðý ortamlarda kullanmamýz gerekiyor." dedi.

Portatif baz istasyonunun teknik özelliklerine iliþkin bilgi veren Akyüz, cihazý tasarlarken çok hafif olmasýný ön plana koyduklarýný söyledi.

Akyüz, cihazýn hafif olduðu için havada normal dronlara göre daha çok kaldýðýný anlatarak, þöyle devam etti:

"Diðer dronlar yaklaþýk 5-10 dakika hatta belki maksimum 15 dakika havada kalabiliyor. Belirli hesaplamalar yaptýk, belirli aðýzlýk merkezi ölçümleri yaptýk. Ona göre materyaller kullandýk. Bunu daha fazla nasýl arttýrabiliriz? Belki üzerine kullanacaðýmýz bataryanýn kapasitesini arttýrabiliriz ama bu da aðýrlýðýný arttýrmaya sebep olacaðý için bazý malzemeleri deðiþtirmemiz gerekiyordu. Dron kendi ekseni etrafýnda da döndüðü için aslýnda bir etki kuvveti yaratýyor. Momentumdan dolayý kendi eksenine döndüðü için sarsýlmalarda geri dönüþ algoritmasýna göre hareket ediyor."

Akyüz, topluluk olarak kurulduklarý günden itibaren çok farklý yarýþmalara katýlýp ödül aldýklarýný ifade etti.

Umutcan Akyüz, "Sabit kanat ÝHA, döner kanat ÝHA, model uydu ve roket takýmlarýmýz var. Topluluk olarak amacýmýz ülkemizin milli teknoloji hamlesine katkýda bulunmak. Arkadaþlarýmýzla beraber milli teknoloji idealine hizmet etmek için çalýþmalarýmýza devam ediyoruz." diye konuþtu.