Milli uydularýmýz yüzünü Antarktika’ya çevirdi
ABONE OL
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn talimatýyla Türkiye, Antarktika’da bilim üssü kuruyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý’nýn gözetiminde, Ýstanbul Teknik Üniversitesi (ÝTÜ) Kutup Araþtýrmalarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezi (PolReC) iþbirliðiyle kurulacak bilim üssü için kýtaya ilk sefer geçen þubat ve nisan aylarýnda gerçekleþtirildi.
 
”Türkiye Bilimsel Araþtýrma Üssü” kurulmasý için oluþturulan  9 kiþilik “Türk Antarktik Seferi Ekibi” Antarktika’da çalýþmalar gerçekleþtirdi.  Çalýþmalara katký saðlamak amacýyla Göktürk-2 Ve RASAT uydumuz ile görüntüler çekildi.
 

 

Horseshoe Adasý – Antarktika, 21 Nisan 2017, RASAT uydu görüntüsü
 
YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ YERLÝ KEÞÝF UYDUSU GÖKTÜRK-2
 
18 Aralýk 2012’de Çin’den LM-2D roketiyle fýrlatýlarak yörüngesine yerleþtirilen Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü yerli keþif uydusu, dört yýldýr uzayda baþarýyla görevini sürdürüyor. GÖKTÜRK-2 uydusu 4 yýl boyunca yörüngesinde 21 bin 387 tur attý ve tüm dünyadan toplam 23 milyon 800 bin kilometrekarelik alaný görüntüledi. Göktürk-2’den alýnan görüntüler tüm kamu kuruluþlarý ile paylaþýlýyor. Görüntüler afet izleme, þehir planlama, tarým alanlarý izleme, orman yangýnlarý ve istihbarat alanlarýnda kamu kuruluþlarý tarafýndan kullanýlýyor.
 
Antarktika, 29 Nisan 2017, Göktürk-2 uydu görüntüsü, 3 boyutlu görünüm
 
Antarktika, 29 Nisan 2017, Göktürk-2 uydu görüntüsü
 
RASAT, 5 YILDA 26 BÝN KEZ DÜNYAYI TURLADI
 
Þu an uzyda 6. yýlýnda olan RASAT; Türkiye’de tasarlanýp üretilen ilk yerli yer gözlem uydusu RASAT, kendisine 3 yýllýk görev ömrü biçilmesine raðmen uzayda 5. yýlýný tamamladý! Türkiye’nin BÝLSAT uydusundan sonra sahip olduðu ikinci uzaktan algýlama uydusu olan ve 17 Aðustos 2011’de Rusya’dan fýrlatýlan RASAT uydusu 5 yýl boyunca dünya etrafýnda 26 bin 724 tur atarak, 11 milyon kilometrekarelik alaný taradý ve bin 800 þerit görüntüyü yer istasyonuna aktardý.
 
 
Antarktika, 21 Nisan 2017, RASAT uydu görüntüsü
 
 
Bilim üslerinin stratejik önemi nedir?
 
Antarktika normalde hak iddiasý olan ülkelere raðmen bilim ve barýþa adanan bir kýta. Bu çerçevede kurulan üslerin özgün bilim yapmasý öneriliyor. Yani eðer iki üs yan yana ve ayný bilimi yapýyorsa, normalde kullanýlmamasý gereken bir alaný boþ yere iþgal etmiþ oluyor. Mesela bir bölgede jeoloji-buzul çalýþmalarý yapýlýrken, diðerinde atmosfer-uzay çalýþmalarý, bir baþkasýnda da deniz bilimleri yapýlabiliyor. 12-13 Nisan 2017 tarihlerinde Cumhurbaþkanlýðý’mýzýn himayelerinde, 27 farklý üniversiteden onlarca bilim insanýnýn katýldýðý kutup bilim programý çalýþtayý gerçekleþtirdik. Burada Türkiye’nin öncelikli kutup bilim alanlarý çýkarýldý. Bu anlamda fiziki, yer, canlý ve sosyal bilimleri baþlýklarýnda topladýðýmýz bilim programý oluþuyor. Ön fizibilite çalýþmalarýmýzý yaparken muhtemel üs yeri için belirlenen alanlarýn en fazla bilime hizmet edecek olmasý önemli bir ölçüttü.
 
Türkiye bu üssü kurarak dünyaya nasýl bir mesaj veriyor?
 
Türklerin kýtadaki bilim çalýþmalarý 50 yýl önce baþlamýþ ve bu çerçevede Türk bilim insanlarý diðer ülkelerin bilim üslerinde çalýþmalar yapmýþ. Ama 2017’de herhangi bir ulusal iþbirliði olmadan kendi ayaklarý üzerinde bilimsel sefer yaparak, danýþman ülke olma statüsüne geçme amacýyla en büyük adýmý attý. Türkiye büyük bir bilimsel adým atarak, “Kýtada ben de varým” diyor.
 
Antarktika, 21 Nisan 2017, 153.6 km uzunluðundaki RASAT görüntü þeridinin tamamý