NASA'ya ait uzay aracý Ay yüzeyine indi
ABONE OL

ABD merkezli Intuitive Machines (IM) þirketi tarafýndan geliþtirilen ve geçen hafta SpaceX'e ait Falcon-9 roketi ile yörüngeye fýrlatýlan Nova-C insansýz uzay aracýnýn Ay yüzeyine baþarýlý bir þekilde indiði açýklandý.

IM-1 görevi kapsamýnda NASA'ya ait bilimsel ve teknolojik faydalý yükler taþýyan Nova-C'nin Türkiye saati ile 02.23'te Ay yüzeyine temas ettiði bildirildi. Nova-C'nin Ay yüzeyine iniþinden yaklaþýk 15 dakika sonra uzay aracýndan ilk sinyalin alýndýðýný söyleyen Intuitive Machines Uçuþ Direktörü Tim Crain, "Emin olduðumuz þey ekipmanýmýzýn Ay yüzeyinde olduðu ve iletiþim kurduðumuz" dedi. Geliþmeyle birlikte Nova-C, Ay'a inen ilk özel uzay aracý olarak kayýtlara geçti.

BÝLÝMSEL VE TEKNOLOJÝK FAYDALI YÜKLER TAÞIYOR

Sivil uzay taþýmacýlýðý þirketi SpaceX, Intuitive Machines tarafýndan geliþtirilen Ay'a iniþ aracý Nova-C'yi geçtiðimiz hafta Falcon-9 roketi ile yörüngeye göndermiþti.

Intuitive Machines'in ilk Ay'a iniþ denemesi olan IM-1 görevi kapsamýnda NASA'nýn Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) programý için Ay yüzeyine bilimsel ve teknolojik faydalý yükler taþýdýðý açýklanmýþtý. 2013 yýlýnda kurulan ve merkezi ABD'nin Teksas eyaletinde bulunan ve Intuitive Machines, halka açýk bir þirket olarak faaliyet gösteriyor. Firmanýn, CLPS programý kapsamýnda Ay yüzeyine yük taþýmak için NASA ile 3 sözleþme imzaladýðý biliniyor.

  • nasa
  • uzay aracý
  • Nova-C