AA muhabirinin derlediði bilgilere göre, kullanýcýlarýn sesli, görüntülü ve yazýlý olarak iletiþim kurmasýna olanak tanýyan Discord, 2015 yýlýnda ABD merkezli olarak kuruldu.
Bu yýl itibarýyla aylýk 200 milyona yakýn aktif kullanýcýsý bulunan platform, oyun topluluklarý tarafýndan yoðun olarak kullanýlýyor. Bu topluluklar, oyun yayýnlarý yaparak özel sunucularda bu oyunlar üzerine sohbet edebiliyor.
Dünyada 30'uncu en çok ziyaret edilen web sitesi olan Discord, oyun topluluklarý arasýnda popülerlik kazanmýþ olsa da eðitim, sanat gibi farklý ilgi alanlarýna sahip topluluklar tarafýndan da kullanýlýyor. Kullanýcýlar, sunucular adý verilen özel alanlar oluþturabiliyor veya mevcut sunuculara katýlarak ilgi alanlarýna yönelik sohbetlerde yer alabiliyor.
- NEFRET SÖYLEMÝ VE ZORBALIÐIN OLDUÐU PLATFORMDA ÇALINTI KREDÝ KARTI BÝLGÝLERÝ DE SATILIYOR
Dünyanýn her yerinden kullanýcýsý bulunan Discord'un en fazla kullanýldýðý ülkeler listesinde ilk üç sýrada ABD, Brezilya ve Hindistan yer alýyor.
Platformun kullanýcýlarýnýn yaþ aralýðýna bakýldýðýnda ise 24-34 yaþ aralýðý, yüzde 53 ile Discord'u en fazla tercih eden grup olarak öne çýkýyor. Bu yaþ grubunu, yüzde 20 ile 16-24 yaþ arasý takip ediyor. Cinsiyet daðýlýmýna bakýldýðýnda Discord'daki her 10 kullanýcýdan yaklaþýk 7'si erkek, 3'ü kadýn.
Discord'daki bazý sunucularda nefret söylemi, zorbalýk ve çeþitli olumsuz davranýþlar ortaya çýktý. Bu davranýþlara dair çeþitli ekran görüntüleri sosyal medyada paylaþýldý ve kamuoyundan tepki gördü. Platformun bu tür içerikleri kontrol etmeyip serbest býrakmasý eleþtiriliyor.
Platformdaki bazý sunucularda, çalýntý kredi kartý bilgileri gibi kullanýcý verilerinin de satýþa sunulduðu belirtiliyor. Çeþitli yasa dýþý gruplarýn Discord üzerinden özel sunucularda iletiþim saðlamasý, platformun eleþtirilmesinin ana sebebini oluþturuyor.
- YASA DIÞI FAALÝYETLER SEBEBÝYLE ERÝÞÝME KAPATILDI
Türkiye'deki bazý kullanýcýlarýn, Discord üzerinden uygunsuz paylaþýmlarý tespit edildi. Çocuk yaþtaki bu kullanýcýlarýn ifadeleri psikolog eþliðinde alýnacak. Çocuklarýn cinsel istismarý, müstehcenlik suçlarýnýn iþlenmesi sebebiyle Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliðince Discord'a eriþimin engellenmesi kararý verildi.
Discord, yasa dýþý amaçlarla kullanýmý sebebiyle Rusya'da da eriþime kapatýldý. Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle Ýletiþim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), Discord'un yasal gereklilikleri yerine getirmediði gerekçesiyle ülkede engellendiðini bildirdi.
Roskomnadzor açýklamasýnda, uygulamanýn terörist ve aþýrýlýkçý amaçlarla kullanýldýðý, bu amaçlarla vatandaþlarýn kandýrýldýðý, uyuþturucu satýþý ve yasa dýþý bilgilerin yayýlmasýný saðladýðý vurgulandý.
Discord'un çeþitli ülkelerde eriþime kapatýlmasýnýn sebepleri arasýnda, yasa dýþý faaliyetlere yönelik herhangi bir yaptýrýmda bulunmamasý ve ülkelerin ilgili kurumlarýnýn bilgi talebine yanýt vermemesi yer alýyor.
- "YASA DIÞI GRUPLAR, HESAP BÝLGÝLERÝNÝN ÜLKELERÝN ÝLGÝLÝ BÝRÝMLERÝNE VERÝLMEYECEÐÝ BÝR ALANI TERCÝH EDÝYOR"
Ýstanbul Ticaret Üniversitesi Siber Güvenlik Programý Baþkaný Ýbrahim Gündüzgil, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Discord'da kontrollü alanlarýn oluþturulmamasý ve platformun, ülkelerin suçu önlemekle görevli birimleriyle bilgi paylaþýmda bulunmamasýnýn sorun oluþturduðunu söyledi.
Platformdaki kontrolsüzlük ve teknik anlamdaki eksikliklerin yasa dýþý faaliyet gösteren gruplarý Discord'a çektiðini anlatan Gündüzgil, "Yasa dýþý faaliyet gösteren kiþiler ve gruplar, kendilerini kontrol etmeyen, yasaklamaya maruz kalmayacaðý, hesap bilgilerinin ülkelerin ilgili birimlerine verilmeyeceði, kendisinin bir suçlama muhatap olmayacaðý bir alaný tercih ediyor. Þu an için bunu Discord saðlýyor." diye konuþtu.
Gündüzgil, Discord'un Türkiye'de de milyonlarca kullanýcýsý olduðuna iþaret ederek, þunlarý kaydetti:
"Bu kullanýcýlarýn büyük çoðunluðu 18 yaþýn altýnda. Platformu kullanan çocukla, ebeveynler arasýnda dijital baðýn olmamasý sebebiyle maðduriyetler ortaya çýkýyor. Her ebeveynin kullanýlan dijital platform hakkýnda az da olsa bilgi sahibi olmasý gerekiyor. Çocuklarý en fazla tuzaða þu þekilde düþürüyorlar: ismini, soyismini öðrendiði çocuðun farklý platformlardan verilerini araþtýrarak, elde ettiði aile bilgisi, adres ve telefon bilgisiyle çocuklarý tehdit ediyorlar. 'Seni ifþa ederiz, bilgilerin elimizde' diyerek çeþitli taleplerde bulunuyorlar. Karþýdaki kiþi neyi yaptýrmak istiyorsa çocuðu ona yönelik kullanmaya baþlýyor. Bunlarýn önüne geçmek için kontrol mekanizmasý en önemli husus."