Rekabet Kurulu'nun Whatsapp ve Facebook hakkýnda baþlattýðý soruþturma tamamlandý.
Rekabet Kurulu, Facebook'un Türkiye'de, WhatsApp kullanýcýlarýnýn verilerinin 8 Þubat 2021 tarihinden itibaren baþka hizmetler için kullanýlmasýna yönelik getirdiði koþullarý durdurmasý ve bu koþullarý kabul eden veya kabul etmeyen tüm kullanýcýlara Facebook'un veri paylaþýmýný içeren yeni koþullarý durdurduðunu anýlan tarihe kadar bildirmesi þeklinde geçici tedbir alýnmasýna karar verdi. Karar 4054 sayýlý Kanun'un 9. maddesi çerçevesinde alýndý.
Rekabet Kurumu tarafýndan yapýlan açýklamada Whatsapp'la ilgili yapýlan incelemeye deðinildi ve "Dosya mevcudu bilgiler çerçevesinde, Facebook'un 08 Þubat 2021 tarihinde uygulamaya geçmek üzere WhatsApp kullanýcýlarýna getirdiði veri paylaþma zorunluluðunun 4054 sayýlý Kanun kapsamýnda yol açtýðý endiþeler incelenmiþtir. Ýlk olarak WhatsApp verilerinin kapsam ve öneminin vurgulanmasýnda fayda görülmektedir. WhatsApp uygulamasý, kullanýcýlarýna ait mesaj içerikleri, konum, profil fotoðrafý, grup bilgilerinin yaný sýra, kullanýcýlarýn cihazlarýnda yüklü diðer bilgilere de eriþim saðlayabilmektedir. Bunlarýn rehber, galeri gibi bilgiler ile sýnýrlý kalmadýðý, cihazda yüklü diðer uygulamalarda kullanýlan verilerin de kýsmen eriþilebilir olduðu endiþesi bulunmaktadýr. Ayrýca, kullanýcýlara getirilen yükümlülüðün tam olarak açýklanmadýðý da görülmektedir" ifade edildi.
Rekabet Kurumu tarafýndan yapýlan açýklamada Whatsapp'ýn daha küçük gruplarda daha özel veya ticari sýr içerebilecek veriler paylaþýlabileceði ve bunun yarattýðý endiþelere de deðinildi.
Açýklamada, "Facebook'ta kiþiler, kapalý bir grubun tamamýna açacaklarý bilgileri paylaþmakta iken WhatsApp'ta daha küçük gruplarda daha özel veya ticari sýr içerebilecek veriler paylaþabiliyor. Dolayýsýyla WhatsApp verileri herhangi bir sosyal medya içeriðine göre genellikle daha gizli ve kiþilerin daha geniþ bir çevreyle paylaþmak istemeyeceði nitelikte verilerdir" denildi.
Söz konusu verilerin, Facebook'un faaliyet gösterdiði diðer pazarlarda kullanýlmasýnýn ve bunun WhatsApp kullanýmý için zorunlu tutulmasýnýn 4054 sayýlý Kanun kapsamýnda yol açtýðý endiþeler þu þekilde sýralandý:
- WhatsApp verilerinin, diðer Facebook þirket ürün ve verilerine baðlanmasý,- Facebook'un tüketici iletiþim hizmetleri pazarýndaki gücünü, internet reklamcýlýðý alanýndaki rakiplerinin faaliyetini zorlaþtýracak þekilde kullanmasý,- Aþýrý veri toplanmasýnýn ve verinin baþka hizmetler için kullanýlmasýnýn tüketicinin sömürülmesine yol açmasý.
Rekabet Kurumu durumla ilgili WhatsApp kullanýcýlarýnýn, Facebook tarafýndan sunulan koþullarý kabul etmeleri halinde diðer grup þirketleri de ilgili verilere sahip olacak ve bu verileri kullanmaya baþlayacaðýný ve bu süreçte Facebook'un söz konusu davranýþýna son verilmesine karar verilmesi halinde, bu verilerin geri alýnmasý ve kullanýlmasýndan kaynaklanan avantajlarýn ortadan kaldýrýlmasý oldukça güç olduðu ifade edildi.
Rekabet Kurumu tarafýndan "Bu durumda, yürütülecek olan soruþturma sonucunda tür. Ýnceleme konusu uygulamanýn, bu yönüyle telafisi mümkün olmayan bir durum ortaya çýkaracaðý aþikârdýr. Bu bakýmýndan Facebook'un inceleme konusu uygulamasýna yönelik geçici tedbir uygulanmasýnýn uygun olacaðý deðerlendirilmektedir. 4054 sayýlý Kanun'un 9. maddesinin dördüncü fýrkasý "nihai karara kadar ciddi ve telafi olunamayacak zararlarýn doðmasý ihtimalinin bulunduðu durumlarda, ihlalden önceki durumu koruyucu nitelikte" geçici tedbir kararý alýnabileceði düzenlemesini haizdir. Halihazýrda Facebook'un; tüketici iletiþim hizmetleri, sosyal að hizmetleri ve çevrim içi reklamcýlýk hizmetleri pazarlarýndaki pazar gücü dikkate alýndýðýnda, söz konusu uygulamalarýn soruþturma sonucunda alýnacak nihai karara kadar ciddi ve telafi olunamayacak zararlar doðurma ihtimalini haiz olduðu deðerlendirilmektedir" denildi.
Rekabet Kurumu kararý oybirliði ile aldý. Karara iliþkin, "Hâlihazýrda Facebook tarafýndan, WhatsApp kullanýcýlarýn bir kýsmýna 08.02.2021 tarihinden itibaren verilerinin baþka hizmetler için kullanýlacaðýna dair bilgilendirmenin yapýldýðý bilinmektedir. Bu durumda, kullanýcýlarýn bir kýsmýnýn bu koþullara onay vermiþ olmasý da oldukça muhtemeldir. Dolayýsýyla ilgili geçici tedbir kararýnýn Facebook tarafýndan sunulan bu yeni kullaným koþullarýný kabul eden kullanýcýlar da dâhil olmak üzere Türkiye'deki tüm kullanýcýlar bakýmýndan geçerli olmasý gerekmektedir. Bu nedenle, Facebook'un, Türkiye'de bu koþullarý kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanýcýlara, veri paylaþýmýný içeren yeni kullaným koþullarýný durdurduðunu bildirmesinin uygun olacaðý sonucuna varýlmýþtýr. Düzenlenen rapora ve incelenen dosya kapsamýna göre, 4054 sayýlý Kanun'un 9. maddesinin dördüncü fýkrasý uyarýnca; Facebook'un Türkiye'de, WhatsApp kullanýcýlarýnýn verilerinin 8 Þubat 2021 tarihinden itibaren baþka hizmetler için kullanýlmasýna yönelik getirdiði koþullarý durdurmasý ve bu koþullarý kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanýcýlara Facebook'un veri paylaþýmýný içeren yeni koþullarý durdurduðunu anýlan tarihe kadar bildirmesi þeklinde geçici tedbir alýnmasýna, gerekçeli kararýn tebliðinden itibaren 60 gün içinde Ankara Ýdare Mahkemelerinde yargý yolu açýk olmak üzere, oybirliði ile karar verilmiþtir" açýklamasýnda bulundu.