Rektör  Karaboða: Bilimsel yayýnlarda 17'inci sýrda yer aldýk
ABONE OL

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Öðretim Üyesi ve yapay zeka uzmaný Prof. Dr. Derviþ Karaboða, Türkiye'nin, yapay zeka ile ilgili bilimsel yayýnlarda 17. sýrada yer aldýðýný söyledi.

ERÜ tarafýndan Erciyes Kültür Merkezi'nde düzenlenen Tanýtým Günleri'nde tercih yapacak öðrencilerle bir araya gelen Karaboða, endüstri meslek lisesi mezunu olduðunu, Kahramanmaraþ'ta doðup büyüdüðünü anlattý.

Karaboða, 30 yýl önce yapay zekanýn yeni yeni Türkiye'de gündeme geldiðini, þimdi ise anaokulu öðrencilerine bile yapay zekanýn anlatýldýðýný belirtti.

Yapay zekanýn alanýnýn çok geniþ olduðuna dikkati çeken Karaboða, "Ýþin içerisinde felsefe, biyoloji, matematik var. Çok fazla bilim sahasýný ilgilendiren bir alan. Kendi sosyal yaþantýmýzdan üretim hatlarýna kadar her yerde hayatýmýzý kolaylaþtýrmak, performans bulabilmek için yapay zekadan istifade etmeye baþladýk. Yapay zekayý ziraatte de fabrikadaki üretim bandýnda da cep telefonlarýnýzda da kullanýyorsunuz." diye konuþtu.

Karaboða, yapay zekada bilimsel yayýnlarda Çin'in önde gittiðini, daha sonra ABD, Hindistan, Ýngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkelerin geldiðini, Türkiye'nin ise 17. sýrada yer aldýðýný aktardý.

Türkiye'nin, yapay zekada ilk onda olmasý gerektiðini dile getiren Karaboða, þunlarý kaydetti:

"Bilimde ileride olamayan, ekonomide ve üretimde de önde olamaz. Bilginin size ait olmasý gerekir yoksa hep sonradan devþirme suretiyle alýrsýnýz. Bilimde ne kadar ilerdeyseniz özgün bilgiler size ait demektir, üretiminizi ve ekonominizi de ileriye taþýyabilirsiniz. Bu yüzden yapay zeka alanýnda bizim ileride olmamýz lazým. Yine de iyi bir yerdeyiz, bunu daha da yukarýlara taþýmamýz gerekiyor. Kendimize ait yapay zeka alanýnda özgün bilgiler üretmemiz gerekiyor."

Karaboða bir öðrencinin, "yapay zekanýn insanýn anlamsýzlaþmasýna yol açýp açmayacaðý" sorusu üzerine ise þu deðerlendirmede bulundu:

"Yapay zekanýn, insanýn her yaptýðýný daha iyi yapacak aþamaya geleceðini düþünmüyorum. Bu benim þahsi fikrim çünkü insana ait olan yaratýcýnýn kattýðý ekstra vasýflar var. Her þeyi deðil ama çoðu þeyi insandan daha iyi yapabilir tabi. Saðlýk alanýnda mesela iyi, çünkü buralarda veriler, sonuçlarýný görebiliyoruz. Yapay zekayý en çok kullanan 5 firma var. Facebook, Google gibi 5 firma. Çünkü en çok veriye onlar sahip."