Rus kozmonottan Türkiye'ye 29 Ekim jesti
ABONE OL

AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, Rusya'nýn 118'inci kozmonotu olan ve uzaya çýkan 537'nci insan olarak kayýtlara geçen Artemyev, Türkiye'ye "Cumhuriyet Bayramý" hediyesi olarak Türk bayraðý takdim etti.

Görevi kapsamýnda Türk bayraðýný da uzaya götürüp getiren Artemyev, kýsa süre önce Uzay Kaþifleri Derneði tarafýndan Bursa'da düzenlenen "Planetary Congress"e (Gezegen Kongresi) katýlmýþtý. Artemyev, burada Türkiye'ye duyduðu sempatiyi dile getirerek, uzaya götürdüðü iki bayraktan birini Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr'a vermiþti. Artemyev, ikinci bayraðý da Cumhuriyet'in 100'üncü yýlý dolayýsýyla GUHEM'e hediye etti.

Expedition 66/67 görevleriyle Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'na giderek 18 Mart- 29 Eylül 2022 döneminde 195 gün uzayda kalan Artemyev, uzay boþluðundan aralarýnda Türkiye'nin de olduðu bölgelerin fotoðraf ve videolarýný çekmiþti. Artemyev, Bursa'daki etkinlikte ülkenin uzaydan görünüþünün çok farklý olduðunu belirterek, uzaya gidecek ilk Türk yolcularý Alper Gezeravcý ve Tuva Cihangir Atasever'e, "Uzaya gittiðiniz zaman Türkiye'nin üzerinden geçerken Türk bayraðýný da gösterip fotoðrafýný çekin. Ýlk uçuþ kýsa olacaðý için bir video kayýt alýnarak anlatýlmasý önemli. Türkiye'nin üzerinden uçmak nasýl bir duygu, neler hissediyorsunuz, uzaydan Türkiye nasýl görünüyor, bunlarý anlatmanýz gerekiyor." tavsiyesinde bulunmuþtu.

- "HEDÝYE BÝZÝ ÇOK DUYGULANDIRDI"

GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoðlu, AA muhabirine, Artemyev'in hediyesinden duyduðu mutluluðu ifade etti.

Mirahmetoðlu, þöyle dedi:

"Cumhuriyet'imizin 100. yýlý etkinlikleri kapsamýnda Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Ýstikbal göklerdedir' sözünden ilham alarak 19 ülkeden 70'in üzerinde astronot ve kozmonotu Bursa'da aðýrladýk. Bu kapsamda Rus kozmonot Oleg Artemyev'in getirdiði hediye bizleri çok duygulandýrdý. 400 kilometrelik irtifadaki Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'nda 195 gün kalan bayraðýmýz, dünyanýn etrafýnda yaklaþýk 125 milyon kilometre mesafe katettikten sonra getirildi ve GUHEM'de sergilenmeye baþlanýyor. Uzay Teknolojileri Sergimizde her gün 1000'den fazla ziyaretçimizle uzaydan gelen þanlý bayraðýmýzý buluþturacak olmanýn haklý gururunu yaþýyoruz."