Savunma devi ASELSAN'dan 'hayat kurtaran' hamle! 10 bin merkezden anlýk akýþ saðlayacak
ABONE OL

Ani kalp durmalarýnda hastanýn elektroþokla hayata döndürülmesine imkan veren ASELSAN Heartline OED cihazý, yurt içi ve dýþýnda yaklaþýk 10 bin merkezde görev yapýyor. Türk savunma sanayisinin öncü þirketlerinden ASELSAN, teknolojik birikimini sivil alanlarda da çözüme dönüþtürüyor.

TÜRK SAVUNMA DEVÝ ASELSAN 10 BÝN NOKTADA HAYAT KURTARIYOR

Bu kapsamda özellikle 2010'lu yýllarýn baþýndan itibaren saðlýk sistemlerini hedefine koyan ASELSAN, bu alanda yerli ve milli cihaz ve ekipmanlar geliþtiriyor.

ASELSAN Ulaþým, Güvenlik, Enerji, Otomasyon ve Saðlýk Sistemleri Sektör Baþkanlýðý bünyesinde geliþmiþ medikal cihazlar, görüntüleme sistemleri ve dijital saðlýk çözümleri oluþturularak saðlýk altyapýsýnýn güçlendirilmesine, hizmet kalitesinin artýrýlmasýna ve ülke ekonomisine katký saðlanýyor.

Ani kalp durmalarýnda hastanýn elektroþokla hayata döndürülmesine imkan veren otomatik eksternal defibrilatörü (OED), piyasaya 2021 senesinde sunuldu.

ASELSAN Heartline OED cihazý, bugüne kadar yurt içi ve dýþýnda yaklaþýk 10 bin merkeze yerleþtirildi, 15 kiþinin hayatýný kurtardý.

Manuel harici defibrilatör cihazý geliþtirme projesi kapsamýnda, uzman týp personelinin kullanýmýna yönelik geliþtirilen cihaza ait ilk masa üstü prototipler ortaya çýkarýlarak doðrulamalarý gerçekleþtirildi.

OED cihazýna, milli ve yerli olarak geliþtirilen IoT (nesnelerin interneti) modülü eklendi. ASELSAN i-SEE yazýlýmý ile haberleþen bu modül sayesinde tüm ASELSAN Heartline OED cihazlarýnýn konum ve aktiflik durumu 7/24 uzaktan takip edilebilecek, bir vaka durumunda hastanýn canlý EKG verileri Saðlýk Bakanlýðýna anlýk sunulabilecek.

Pandemi döneminde ülkeye kazandýrýlan ve üretimi gerçekleþtirilen yoðun bakým solunum cihazlarýnýn satýþý sürdürülüyor.

2023 yýlýnda otomatik eksternal defibrilatör ve ventilatör cihazlarýndan yaklaþýk 1,5 milyon dolar tutarýnda ihracat yapýldý.

Mobil dijital röntgen cihazý projesi kapsamýnda yüksek çekim kalitesi, yerli görüntü iþleme algoritmasý, ergonomik geniþ dönüþ açýlý teleskopik kol sistemi çalýþmalarýnda ASELSAN teknolojilerinin patentleme faaliyetleri yürütülüyor.

Taný sistemleri alanýnda ise pandemi döneminde araþtýrmasýna baþlanan virüs tespitine yönelik farklý teknolojilerin (lateral flow, yenilikçi biyosensör, optik spektroskopi, FTIR gibi) araþtýrma çalýþmalarý devam ediyor.

Manuel harici defibrilatör ve kalp akciðer makinesi cihazlarý dünyanýn en prestijli uluslararasý tasarým ödüllerinden iF Design Award'da çeþitli tasarým ödülleri kazandý.