Savunma ve Havacýlýk Sanayii'nde 10 ayda 1,5 milyar dolar ihracat yapýldý
ABONE OL

Ýhracat artýþlarýnda en dikkat çeken ülkelerin baþýnda ise Ocak-Ekim döneminde geçtiðimiz yýlýn ayný dönemine göre yüzde 1479 artýþla 150 milyon 514 bin dolar ihracatýn yapýldýðý Türk savunma sanayisinin zýrhlý kara araçlarýný tercih eden Umman oldu.

UMMAN’A TÜRK SAVUNMA ÞÝRKETÝ 513 MÝLYON DOLAR’A ZIRHLI ARAÇ SATTI
 
Türk savunma sanayi ihracatýnda ilk dört arasýnda yer alan kara aracý üreticilerinden FNSS Savunma Sistemleri AÞ, Umman Kraliyet Kara Kuvvetlerinin ihtiyacý olan araçlara yönelik yaptýðý ihaleyi Pars araçlarý ile kazanmýþtý.Þirketin Umman ile ihracat sözleþmesi ise 513 milyon dolardý.Ýlk zýrhlý aracý geçtiðimiz yýl teslim eden þirket, 2020'ye kadar Umman’a Pars III 8×8 ve Pars III 6×6 olmak üzere toplamda 13 farklý konfigürasyonda 172 zýrhlý araç teslim edecek.
 
“PARS’IN ÝHRACAT BEDELÝ 1 MÝLYAR DOLARI GEÇTÝ”
 
FNSS Genel Müdürü ve CEO’su K. Nail Kurt,Demirören Haber Ajansý'na(DHA) savunma ihracatý ile ilgili bilgiler verdi. Pars zýrhlý araçlarý Türkiye’ye satmadan en büyük ihracatý Malezya’ya yaklaþýk 550 milyon dolar ile yaptýklarýna dikkat çeken Kurt, “O zaman tek kalemde en büyük savunma sanayi ihracatýydý. Bunu 2011 yýlýnda imzalamýþtýk arkasýndan  2015 yýlýnda yine Umman ile ihracat sözleþmesi yine Pars ailesi…Pars III 8×8 ve Pars III 6×6 zýrhlý araçlar. Bu da yaklaþýk 513 milyon dolar. Þu an da Pars’ýn toplam ihracat bedeli 1 milyar dolarý geçti. Ýlki Malezya’ydý bu da Umman.Umman sözleþmesi de yürürlüðü girdikten sonra geçen sene de bir teslimat oldu çok yüksek deðildi. Bu sene 150’yi bulduk zannediyorum. Seneye de devam edecek. 2020 de bitecek sözleþme. Umman’da gayet iyi gidiyor.Müþterilerimiz ürünlerden çok memnun. Geçen bir tatbikat yapýldý orada reklamýný yaptýlar tatbikatta kullandýlar araçlarý.Umman bizim için güzel bir Pazar.Umman’a üç sene önce girdik. Yine bütün Türk savunma sanayi peþimizden geliyor Umman’a ne satarýz diye. Son 10 yýla bakarsanýz savunma ihracatýnda uzak ara üçüncü çýkacaðýmýzý düþünüyorum. Komple sistem ihracatý olarak bakýlýrsa  onda da tek baþýmýza kalacaðýmýzý düþünüyorum” dedi.
 
“UMMAN’DA ORTAK ÞÝRKET KURULMASIYLA ÝLGÝLÝ GÖRÜÞÜLÜYOR”
 
“Umman’da yerel otorite ile birlikte bir þirket kurulmasýyla ilgili bir çalýþmanýz var mý?” þeklindeki soruya FNSS Genel Müdürü ve CEO’su K. Nail Kurt, “Bunu da görüþüyoruz. Hem satýþ sonrasý desteðe yönelik, hem de yeni sözleþmelerde belki bir miktar yerli üretim yapmak üzere. Böyle bir düþüncemiz var.Oradaki yerel otorite ile bu konuda görüþmelerimiz devam ediyor. Tabi pazarýn çok büyük ve devam ediyor olmasý lazým böyle bir yatýrýma deðsin. Böyle büyük projelerle yerleþebiliyorsunuz pazarlara. Böyle bir fikir ve görüþme var þu an da ama ilk etapta orada üretimden ziyade kendi kendilerine araçlara bakabilecek seviyeye getirmek üzere bir giriþim olacak diye düþünüyorum" diye cevap verdi.
 
“ENDONEZYA ÝLE ÖNEMLÝ BÝR ÝHRACAT SÖZLEÞMESÝ OLMA ÝHTÝMALÝ YÜKSEK”
 
Endonezya’da önemli bir ihracat sözleþmesi olma ihtimalinin yüksek olduðunu dile getiren Kurt, “Endonezya firmasýyla bir orta aðýrlýkta tank geliþtirdik ortaklaþa ama aðýrlýklý olarak FNSS tasarladý ürünü” dedi ve ekledi: “Bunun da yaklaþýk 3 senedir sürüyor geliþtirme sözleþmesi.Onu tamamladýk iki tane protatip bitirdik. Bu sene testlerden baþarýyla geçti Endonezya’da.O da bizim için yeni bir pazar Türkiye savunma sanayi için. Orada da kapýdan içeri ayaðýmýzý soktuk iþte kapýya yükleniyoruz. Bir seri üretim sözleþmesi peþinde koþuyoruz. Önümüzdeki bir iki yýl içinde Endonezya’da.Önemli bir ihracat sözleþmesi olma ihtimali yüksek. Malezya’ya devam ediyoruz.Suudi Arabistan’ý takip edeceðiz. Umman’da ilave projeler olacaktýr. Dolayýsýyla ihracat aðýrlýðýmýz devam edecek. Bu arada tabii içeride de önemli projeler aldýk. 5 tane deðiþik sözleþme devam ediyor Savunma Sanayi Baþkanlýðý ile orada da önemli araçlarýmýz var. Savunma sanayi anlaþmasý imzaladýðýmýz ülkelerle ister istemez doping etkisi yapýyor”
 
"SAVUNMA SANAYÝNDE BÝR ÜLKEYE GÝRÝLDÝ MÝ ÝHRACAT RAKAMLARI DA ARTIYOR"
 
FNSS Genel Müdürü ve CEO’su K. Nail Kurt þunlarý söyledi:Biz savunma sanayinde bir ülkeye girdik mi rakamlar yüzde binler yüzde on binler seviyesinde ihracatta artýyor. Mühim olan devamýný getirmek. Onun için de biz uðraþýyoruz. Biz ihracat anlamýnda savunma sanayinde öncü bir þirketiz. 2000 yýlýnda Malezya’ya girdik hala çýkmadýk. Peþ peþe 1.5 milyar dolar Malezya’ya paletli ve zýrhlý araçlar. Sözleþmelerimiz var. Devam ediyor. Suudi Arabistan’a 2004 yýlýnda girdik hala çýkmadýk ama þu anda iliþkiler yüzünden bir duraklama yaþýyoruz orada da bir milyar dolarý geçtik" diye konuþtu. 
 
SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYÝ’NDE 1 OCAK-31 EKÝM 2018 TARÝHLERÝNDE EN ÇOK ÝHRACAT YAPILAN ÜLKELER ÞÖYLE:
 
Amerika Birleþik Devletleri:579 milyon 100 bin dolar
Almanya:185 milyon 502 bin dolar
Umman:150 milyon 514 bin dolar
Hindistan:67 milyon 6 bin dolar
Hollanda:64 milyon 533 bin dolar
Birleþik Krallýk:47 milyon 615 bin dolar
Polonya:44 milyon 289 bin dolar
Fransa:43 milyon 43 bin dolar
Azerbaycan:31 milyon 229 bin dolar