Sayý 10 bine çýkacak! TUSAÞ Genel Müdürü Temel Kotil: Diyeceksiniz ki 'Bu kadarýný ne yapacaksýnýz?'... Çok iþimiz var
ABONE OL

Yükseköðretim Kurulu (YÖK) ile Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii A.Þ. (TUSAÞ) iþbirliðiyle Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoðan Külliyesi Maltepe Yerleþkesi'nde, Havacýlýk Yapýsallarý ve Optimizasyonlarý Laboratuvarý açýldý.

YÖK Baþkaný Prof. Dr. Erol Özvar, açýlýþta, YÖK ile TUSAÞ arasýnda örnek bir üniversite-sanayi iþbirliði modelini Marmara Üniversitesinde hayata geçirdiklerini söyledi.

Yerli ve milli havacýlýk ve uzay sanayinin geliþtirilmesine katký saðlamak için 24 Haziran 2022'de araþtýrma üniversitesi rektörlerinin de katýlýmýyla Ankara'da, Türk havacýlýk ve savunma sanayisinin öncü kuruluþlarýndan TUSAÞ ile YÖK arasýnda yükseköðretim alanýnda iþbirliði protokolü imzalandýðýný hatýrlatan Özvar, þöyle konuþtu:

"Bu protokol kapsamýnda YÖK ile TUSAÞ arasýnda iþbirliðinin artýrýlmasý, üniversitelerimizde doktora yapan öðrencilerin TUSAÞ teknoloji yol haritasý kazaným planýnda yer alan bilimsel sahalara ve TUSAÞ'ýn stratejik önceliklerine göre belirlenen tez konularýnda çalýþmalarýnýn desteklenmesine karar verildi. Buna göre ilk planda 200 doktora öðrencisinin TÜSAÞ imkan ve kabiliyetlerini kullanarak test çalýþmalarýna teþvik edilmesi ve bilimsel araþtýrma programý kapsamýnda bu öðrencilerimize rehberlik edilmesi planlanýyor."

Özvar, iþbirliði protokolünün imzalanmasýndan bir hafta sonra 1 Temmuz 2022'de YÖK-TUSAÞ iþbirliði protokolü dahilinde Gazi Üniversitesinin ev sahipliðinde TUSAÞ Genel Müdürü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi baþkanlýðýnda araþtýrma üniversitelerinin rektör yardýmcýlarýnýn katýlýmýyla bir istiþare toplantýsý düzenlendiðini aktararak, bu toplantýda çalýþmalarýn daha verimli þekilde yürütülebilmesi, TÜSAÞ'ýn üniversite öðrencileri ve öðretim elemanlarýyla doðrudan buluþabilmesi ve etkileþim içine girebilmesi için üniversitelerin kampüs alanlarý içerisinde nitelikli laboratuvar yapýlmak üzere bir alan tahsis edilmesinin kararlaþtýrýldýðýný anlattý.

Araþtýrma üniversitelerince belirlenen mekanlarýn gerekli altyapý ve donaným malzemelerin TUSAÞ tarafýndan temin edildiðini belirten Özvar, öðrencilerin ve üniversite hocalarýnýn havacýlýk ve uzay sanayine dair bilimsel çalýþmalar yapmalarýný saðlayacak eðitim ve araþtýrma laboratuvarlarýnýn açýlýþa hazýr hale getirildiðini vurguladý.

Özvar, bu araþtýrma altyapýsý ve kapasitesiyle gerek lisansüstü öðrencilerin gerekse üniversite öðrencilerinin araþtýrma faaliyetlerinin zenginleþeceðini ve kendi alanlarýnda daha fazla yayýnlar, üniversite-sanayi iþbirliðine yönelik çalýþmalar yapacaklarýný kaydetti.

- AÇILACAK DÝÐER LABORATUVARLAR

Marmara Üniversitesinde açýlan Havacýlýk Yapýsallarý ve Optimizasyonlarý Laboratuvarýnýn birinci etapta hizmete girecek 5 laboratuvardan ilki olduðunu ifade eden Özvar, diðerlerinin ise Ýzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde Dinamik Test ve Modelleme Laboratuvarý, Karadeniz Teknik Üniversitesinde ÝHA Teknolojileri ve Termal Yönetim Sistemleri Laboratuvarý, Fýrat Üniversitesinde Biliþim Yazýlým Araþtýrma ve Uygulama Laboratuvarý ve Ýstanbul Teknik Üniversitesinde Hesaplamalý Mühendislik Laboratuvarý olduðunu açýkladý.

Özvar, ikinci etapta da Gebze Teknik Üniversitesi, Ýstanbul Üniversitesi-Cerrahpaþa, Atatürk Üniversitesi, Boðaziçi Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesindeki laboratuvarlarýn hazýrlýklarýnýn TUSAÞ'ýn katkýlarýyla gelecek ay içinde tamamlanacaðýný bildirdi.

Açýlan laboratuvarlarýn, araþtýrma üniversitelerinin bilimsel ve araþtýrma kapasitesini ve verimliliðini artýracaðýný dile getiren Özvar, "Ülkemizin geleceðinin teminatý olan nitelikli genç bilim insanlarýnýn yetiþtirilmesi için, sanayi ve teknolojinin dev þirketleriyle iþbirliði protokolleri yapmaya bundan sonra da Yükseköðretim Kurulu olarak devam edeceðiz. Ýnanýyoruz ki lisansüstü çalýþmalar ülkemizin kalkýnma ve refahýný artýrmak için ihtiyacý duyulan sahici konulara yöneldikçe daha nitelikli hale gelecek ve bilimsel amaçlý çalýþmalardan beklenen hedefleri gerçekleþtirecektir." diye konuþtu.

- TEMEL KOTÝL, TUSAÞ'IN ÇALIÞMALARINI ANLATTI

TUSAÞ Genel Müdürü Temel Kotil ise 1990'lý yýllarda ÝTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesinde görevli olduðunu, Süleyman Demirel'in Cumhurbaþkanlýðý döneminde bir süre sanayi-üniversite iþbirliðinde fakülteyi temsil ettiðini anlattý.

Geçmiþte üniversitelere proje gelsin diye uðraþtýklarýný ifade eden Kotil, "Dünya deðiþti. Þimdi biz sanayi olarak üniversitelerin içine gelip sizlerle beraber çalýþmak istiyoruz. Öðrenci arkadaþlarýn bir elinde kitabýný, derslerini tutarken, öbür elinde de bizim projeleri ayný anda tutmasýný istiyoruz. Bunu ne kadar erken yapabilirse yapmasýný istiyoruz." dedi.

Son 5 yýldýr yýlda yaklaþýk bin öðrencinin üçüncü ve dördüncü sýnýfta Ankara, Ýstanbul, Antalya ve Bursa'daki TUSAÞ'a ait tesislerde haftada 1-2 gün çalýþtýklarýný, mezun olunca da TUSAÞ'a katýldýklarýný dile getiren Kotil, "Geçen yýl 1600 mühendis, 1400 teknisyen iþe aldýk. Bu yýl da benzerini yapacaðýz. Çünkü çok büyük projelerimiz var. Milli muharip yapýyoruz." ifadelerini kullandý.

Milli muharip uçaðýnýn kumanda aleti, fýrlatma koltuðu ve motoru dýþýnda yerli ve milli üretim olduðunu vurgulayan Kotil, "Bunlarý bu genç mühendisler yapacak. Ýnþallah koltuðu da motoru da kumanda aletini de sizler yapacaksýnýz. Yerli yapmazsanýz milli muharip olmuyor. Bize daha çok çok mühendis yetiþtirin. Þu anda mühendis sayýmýz 1216'ya geldi. Bu sayý yakýnda 10 bin olacak. Diyeceksiniz ki 'Bu kadar mühendisi ne yapacaksýnýz?' Çok iþimiz var." diye konuþtu.

Hürkuþ ve Hürjet uçaklarý ile Atak helikopterinin tamamlanýp uçuþa baþladýðýný, Gökbey helikopterinin ise jandarmaya teslim aþamasýnda olduðunu, yeni uçak ve helikopterler ile uydu yaptýklarýný aktaran Temel Kotil, þunlarý kaydetti:

"Yapýlmayacak hiçbir þey yok. Bunlar birkaç sene önce hayal gibiydi. Ýsteyince, çalýþýnca oluyor. Bunun asýl kaynaðý genç arkadaþlar. Genç arkadaþlarýn, hocalarýmýzýn ayaðýna geldik. Onlar da bize yakýn gelsinler. Yurt dýþýna gitmesinler. Türkiye çok güzel. Yani TUSAÞ'ta þu an milli muharipte 1300, diðer ünitelerle beraber 2 bin mühendis yýllardan beri çalýþýyor. Þu anda savaþ uçaðý tecrübesine sahip. Bunlar 6 sene önce yoktu. Yurt dýþýna gitseydiniz o tecrübeye sahip olamazdýnýz. Türkiye'de verilen imkanlar, tecrübe edilen þeyler çok daha büyük."

- "SEFERBERLÝKTE SEKTÖRLER KADAR ÜNÝVERSÝTELERÝN DE FAAL ÞEKÝLDE BULUNMASI ÖNEMLÝ"

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt ise TUSAÞ'ýn 1973'ten beri Türkiye'nin havacýlýk ve uzay sanayinde dýþa baðýmlýlýðýný azaltýrken, özellikle son yýllarda yaptýðý çalýþmalarla yerli ve milli bir vizyonla önemli adýmlar attýðýný söyledi.

Kurt, "Ülkemizde kendi kendine yeten, ülkemizi kimseye muhtaç etmeyecek yerli ve milli sistemleriyle, dostlarýna elini uzatan tam baðýmsýz bir savunma sanayi kurmak için ilan edilen seferberliðin içerisinde sektörler kadar üniversitelerin de faal bir þekilde bulunmasý çok önemlidir." ifadelerini kullandý.

- CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN'A TEÞEKKÜR

Konuþmalarýn ardýndan katýlýmcýlar, açýlýþý yapýlan laboratuvarý gezip, çalýþmalarla ilgili bilgi aldý.

Prof. Dr. Özvar, burada yaptýðý açýklamada, YÖK olarak önemli bir adým daha attýklarýna dikkati çekerek, sanayide TUSAÞ gibi büyük firmalarda görev yapan doktoralý araþtýrmacýlar veya çalýþanlarýn üniversitelerde hoca gibi çalýþmalarýnýn önünü açan kanuni düzenlemeyi gerçekleþtirdiklerini söyledi.

Üniversite öðrencilerini sanayiye taþýmanýn ötesinde, sanayiyi üniversitelere taþýyan bir adým attýklarýný dile getiren Özvar, bu projeye verdiði destekten ötürü Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'a teþekkür etti.