'Þeffaf Zýrh' ile savunma sanayiinde 560 milyon dolarlýk çýðýr açýlacak'
ABONE OL
Eti Alüminyum, halihazýrda sadece ABD, Çin, Almanya ve Macaristan gibi ülkelerde üretilebilen;'Þeffaf Zýrhý' Türkiye’de üretmeye baþladý. Türk mühendislerinin imza attýðý bu baþarý savaþ gemileri, uçaklar, zýrhlý araçlar ve füzelerde kullanýlan ‘özel alümina’ sýkýntýsýný da giderecek.  
 
Türkiye’yi savunma sanayinde devler ligine sokacak geliþme, Eti Alüminyum’dan geldi. Ekonomi basýnýnýn temsilcilerini Seydiþehir’de aðýrlayan Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, yatýrýmdan istihdama, Ar-Ge’den savunmaya kadar birçok konuda önemli açýklamalar yaptý. Eti Alüminyum’un 2005 yýlýnda özelleþtirilerek Cengiz Holding bünyesine geçtikten sonra 540 milyon dolar yatýrým yaparak bir baþarý hikayesi yazdýðýný anlatan Arkan, Türk mühendisleri tarafýndan geliþtirilen ve 560 milyon dolarlýk yatýrýmýn kapýsýný açan kapasite artýrýmý ve özel alüminyum hidroksit ve alümina adlý ürünün Türk savunma sanayinde devrim niteliðinde olduðunu söyledi.
 
‘Özel alümina’yý halihazýrda sadece ABD, Almanya, Çin ve Rusya’nýn üretebildiðini ifade eden Arkan, “Stratejik ürünlerde kimse teknoloji paylaþmýyor. Bu nedenle her ülke kendisi geliþtirmek zorunda. ‘Þeffaf Zýrh’ýn hammaddesi olan özel alümina çok deðerli ve temini zor olduðu için paranýz olsa da istediðiniz kadar alamýyorsunuz. Bu ürünün geliþtirilmesiyle birlikte yerli tank, yerli uçak, yerli otomobil, savaþ gemisi, füze gibi çok önemli savunma sanayi araçlarýnýn yapýmýnda gerekli olan bir maddede sýkýntýyý aþmýþ olduk. Ayrýca Eti Alüminyum yaptýðý Ar-Ge çalýþmalarý sonucu alevlenme geciktirici (özel ATH) ile kablo kompound ve özel kompozitlerin en önemli girdisini üretmeye baþlamasýyla geçen yýl Avrupa bu ürüne zam yapamadý. Bütün dünya Türkiye’nin pazarda ne yapacaðýný ve fiyatý nerede tutacaðýný merak ediyor” dedi.
 
Bin 100 kiþiye doðrudan istihdam
 
Eti Alüminyum özelleþtirildikten sonra yapýlan 540 milyon dolarlýk yatýrým ve planlanan 560 milyon dolarlýk yatýrýmla toplam yatýrým miktarýnýn 1 milyar 100 milyon dolara ulaþacaðýný söyleyen Mehmet Arkan, “Tesislerde þu anda 2 binin üzerinde çalýþanýmýz var. Yeni yatýrým tamamlandýðýnda 1100 kiþi daha istihdam ederek 3100 kiþiye ulaþacaðýz. Dolaylý istihdamla birlikte en az 15 bin kiþiye iþ imkâný saðlayacaðýz. Eti Alüminyum 250 milyon dolarlýk alüminyum ithalatýnýn önüne geçiyor. Demek ki 10 yýlda ortalama 2.5 milyar dolar ithalatý önlemiþiz. Yeni yatýrýmla yýlda 550 milyon dolarlýk ithalatý önleyeceðiz. Türkiye’nin ithalata fren yaptýracak yatýrýmlar yapmasý gerekiyor” diye konuþtu.
 
“Yangýndan ölümler azalacak”
 
Eti Alüminyum Ar-Ge mühendisleri tarafýndan geliþtirilen ve ATH adý verilen yanmayý geciktirici ürün ise hem sanayide hem savunmada taþlarý yerinden oynatacak. Arkan, “Özellikle 20’nci yüzyýlýn ikinci yarýsýnda dünya ekonomisine önemli ölçekte pazar payý ile giren polimer ve kompozit ürünler binalarda kullanýldýkça yangýnlar da arttý. 1975 yýlýnda 17 dakika olan yangýndan kaçýþ süreci günümüzde 3 dakikaya kadar indi. Eti Alüminyum tarafýndan geliþtirilen ATH, elektrik kablo izolasyonunda, mutfak tezgahlarýnda, banyo malzemelerinde, cephe kaplamada alüminyum kompozit panellerinde, izolasyon malzemesi olarak yanmaz akustik süngerlerde ve doðalgaz borularýnýn izolasyonunda, dekoratif bina iç mimarisinde, çatý kaplama membranlarýnda, zemin kaplama ve laminantlarda kullanýlacak ve alevlenme süresini 3 kat azaltacak. Böylece 3 dakikaya inen yangýndan kaçýþ süresi de yaklaþýk 3 kata çýkmýþ olacak” þeklinde konuþtu.
 
Türk askerine yanmayan elbise
 
ATH’nin EtiFine markasýyla otomotiv, uçak ve tren sektöründe iç döþemelerin yaný sýra yanmaz halý üretiminde de kullanýlacaðýný ifade eden Arkan, “ATH yanmaz askeri elbise üretiminde de kullanýlabilecek. Olayý kaynaðýnda çözmek için binalarda kullanýlan malzemelerin yanmaz olmasý ya da bileþiminde yanmayý geciktirici sistemlerin kullanýlmasý gerekmektedir. Alev geciktirici ATH kullanýlmasý yangýn sýrasýnda çýkan ýsýnýn emilmesini saðlayarak yangýndan kaçýþ süresini uzatmakta, ayný zamanda açýða çýkardýðý su buharý ile yangýn sýrasýnda açýða çýkan zehirli ve boðucu gazlarýn bastýrýlmasýný saðlamaktadýr. Ýnsan saðlýðý ve çevreye duyarlý ATH, herhangi bir toksik ve zararlý madde içermemektedir.  Bu kapsamda çýkarýlacak yönetmelik ve mevzuatlarla gerek halkýn, gerekse de özellikle inþaat sektörüne malzeme saðlayan sektörlerin bilinçlendirilmesi gerekmektedir” açýklamasýný yaptý.
 
EtiAlu markalý ürünlerin ise sýcaklýða ve aþýnmaya dayanýklý çimento üretiminde, mutfak ve yemek takýmlarýnda, zýrhlý askeri araçlarda, kurþun geçirmez camlar gibi sanayinin deðiþik alanlarýnda kullanýlacaðýný sözlerine ekleyen Arkan, “Televizyon ve telefon ekranlarýnda, ampullerde, fren balatalarýnda ve güneþ enerjisi panellerinde de bu ürün kullanýlacak. Ampuller daha dayanýklý olacak, televizyon ekraný yüksek ýsýdan zarar görmeyecek” dedi.
 
Ýhtiyacýn iki katý üretim yapýlacak
 
Türk mühendisleri tarafýndan geliþtirilen iki stratejik ürünün Türkiye’nin ihtiyacýndan iki kat fazla üretileceðini de anlatan Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, üretimin geri kalanýnýn ise ihraç edileceðini söyledi.
 
Eti Alüminyum’da neler yapýldý?
 
Atýk gazda AB’ye fark attý
 
Seydiþehir Entegre Tesisleri’nin gaz salýnýmý için özelleþtirme sonrasýnda 15 milyon dolarlýk yatýrým yapýldý. Bu yatýrým sonrasýnda AB normlarý gaz salýným deðerlerinin altýnda bir seviyeye ulaþýldý.
 
140 bin aðaç dikildi
 
Özelleþtikten sonra neredeyse baþtan yaratýlan Eti Alüminyum Seydiþehir Tesisleri, sadece teknik olarak deðil, çevresel olarak da yenilendi. Tesisin 2.5 milyon metrekarelik alanýna bu zamana kadar özellikle sera gazlarýný azaltýcý ceviz aðacý, kavak aðacý, karaçam ve akasya olmak üzere toplam 140 bin adetten fazla aðaç dikildi ve 400 bin adet daha aðaçlandýrma çalýþmalarý devam etmekte.
 
Ýki saatlik korkuya 221 milyon dolar
 
Tesisin özelleþtirildiði 2005 yýlýnda acil yapýlmasý gerekenler gözden geçirildiðinde, tesislere yenileme yatýrýmý yapýlmamasý nedeniyle tesisin her an durabileceði tespit edildi. Özellikle elektrolizhanelerdeki hücrelerin 2 saatlik durmasýyla elektroliz hücreleri donacaðý için sistem 4 yýllýk kapanma süreciyle karþý karþýya kalacaktý. Bu nedenle sadece elektrolizhane için 221 milyon dolarlýk yatýrým yapýldý.
 
Metal kalitesinde minimum yüzde 99.8 saflýkta alüminyum üretme becerisine sahip, SAMÝ teknolojisi ile projelendirilip montajý tamamlanan Avrupa’nýn en yeni alüminyum elektrolizhanesi ise, çevre emisyonlarý açýsýndan da Avrupa Birliði standartlarýnda.
 
Fuel Oil’e 70 milyon dolar gitmeyecek
 
Tesislerde kullanýlan kükürt ve SO2 oraný yüksek 6 nolu Fuel-Oil’in çevreye daha fazla zarar vermemesi için 5 milyon dolar yatýrýmla doðalgaz dönüþümü gerçekleþtirildi. 2008 yýlýndan sonra tesislerde doðalgaz kullanýlmaya baþlandý. Yerli kömürün de devreye girmesiyle birlikte yýlda 70 milyon dolarlýk yakýt tutarýnýn Türkiye’de kalmasý saðlandý.