Selçuk Bayraktar TEKNOFEST'in yeni adresini duyurdu
ABONE OL

Dünyanýn en büyük Havacýlýk, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamýnda düzenlenen teknoloji yarýþmalarý Antalya ANFAÞ Uluslararasý Fuar ve Kongre Merkezi'nde baþladý. 5-8 Eylül tarihleri arasýnda gerçekleþtirilecek yarýþmalar teknoloji tutkunlarýný bir araya getirirken heyecan dolu bir yolculuða ev sahipliði yapýyor. TEKNOFEST Akdeniz kapsamýndaki 49 ana kategori, 127 alt kategoride düzenlenen yarýþmalara toplam 1 milyon 650 bin yarýþmacý baþvurusu alýnýrken, Antalya'da düzenlenecek olan 25 teknoloji yarýþmasýna ise 1 milyon 500 binin üzerinde yarýþmacý baþvuruda bulundu.

Turizmin kalbi Antalya'da düzenlenen yarýþmalarda yapay zekadan haberleþme alanýna, biyoteknolojiden tarým teknolojileri alanýna kadar çeþitli alanlarda hayallerini gerçeðe dönüþtürmek ve en iyisi olmak isteyen gençlerin projeleri yarýþýyor. TEKNOFEST Akdeniz'in ilk gününde TEKNOFEST ve Baykar Yönetim Kurulu Baþkaný Selçuk Bayraktar, ANFAÞ fuar alanýndaki stantlarý gezerek, yarýþmacýlarla sohbet edip, fotoðraf çektirdi.

TEKNOFEST kapsamýnda Türkiye'nin en büyük teknoloji firmalarý tarafýndan dört gün boyunca eðitimler, paneller ve sunumlar düzenleniyor. Teknoloji yarýþmalarýný yakýndan takip etmek isteyen ziyaretçiler alana www.teknofest.org web sitesi üzerinden online kayýt yaparak hýzlý giriþ yapabilecek. Giriþlerin tamamen ücretsiz olduðu festivalde, 7 yaþ altýndaki ziyaretçiler için kayýt zorunluluðu bulunmuyor.

BAYRAKTAR: TEKNOFEST YÝNE KENDÝ REKORUNU KIRDI

TEKNOFEST ve Baykar Yönetim Kurulu Baþkaný Selçuk Bayraktar, dünyanýn en büyük havacýlýk, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'in düzenlendiði ANFAÞ Fuar Alaný'nda basýn toplantýsý yaptý. TEKNOFEST Akdeniz'de 11 ilde, 25 farklý alanda yarýþmalarýn baþladýðýný belirten Selçuk Bayraktar, "Bu yýl toplamda 49 farklý kategoride yarýþmamýz var. 10 yeni kategori de ilave edilmiþ durumda. Bunlarýn arasýnda kuantum teknolojileri, finansal teknolojiler, nükleer enerji teknolojileri, Türkçe tabanlý yapay zeka dil modeli yarýþmasý, kablosuz haberleþme yarýþmalarý gibi çok geniþ yelpazede yeni yarýþmalarýmýz, mevcut yarýþmalarýmýza ilave oldu. Bu yýl TEKNOFEST yine kendi rekorunu kýrdý. 1,5 milyonun üzerinde genç kardeþimiz, bu yarýþmalara baþvurdu. 700 bin farklý takým kurmuþlardý. Tabii bu dünya ve Türkiye açýsýndan baktýðýmýzda, açýk ara bir teknoloji platformu için açýk ara büyük bir rekor" dedi.

25 ALANDA 6 BÝN 500 FÝNALÝST

Baþvuran 1,5 milyon gencin finale kalan 6 bin 500'ünün, 25 farklý alanda TEKNOFEST Akdeniz'de yarýþmaya devam ettiðini aktaran Bayraktar, "Sonrasýnda TEKNOFEST 2-6 Ekim tarihlerinde Adana'da milletimizle buluþacak. Orada da yarýþmalardan þampiyon olmuþ kardeþlerimiz TEKNOFEST Þampiyonlar Ligi'nde yarýþacak. Tüm Akdeniz'i, tüm Türkiye'yi ve tüm dost ve kardeþ coðrafyalarý TEKNOFEST'in kalbi olan yarýþmalara, Antalya'ya davet ediyorum. Sonrasýnda da TEKNOFEST Adana'da hem Þampiyonlar Ligi'ni hem de o büyük TEKNOFEST'in coþkulu gösterilerini hep birlikte yaþayacaðýz inþallah" diye konuþtu.

'ÖÐRENÝLMÝÞ ÇARESÝZLÝK YIKILMIÞ OLDU'

Gelecek yýllarda TEKNOFEST'i Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nde düzenlemeyi hedeflediklerini belirten Selçuk Bayraktar, "TEKNOFEST'in hedefi, ülkemizi tam baðýmsýz ve müreffeh kýlacak giriþimleri ortaya çýkartmasýydý. Öncelikle teknolojiyi, bilim geliþtirme tutkusunu toplumumuza aþýlamaktý. Bunun yanýnda büyük bir öz güven kazanmasýný saðlamaktý. Çünkü bu alanlarda özellikle öðrenilmiþ bir çaresizlik olduðunu söyleyebilirim. En azýndan benim gençliðimde bu biraz böyleydi. O, þu anda dünyaya damgasýný vuracak eserlerimizle birlikte, özellikle savunma sanayinde yapýlan atýlýmlarla bir anlamda yýkýlmýþ oldu. Ve tabii sadece savunma sanayinde deðil, çok daha geniþ bir spektrumda bu Milli Teknoloji Hamlesi'nin ideali olan tam baðýmsýz müreffeh Türkiye hedefiyle yarýþmalarýmýzý çok daha geniþ bir yelpazede düzenlemeye baþladýk" dedi.

TEKNOFEST KUÞAÐI GÝRÝÞÝMLERÝNÝ KURMAYA BAÞLADI

Ýlkokul, ortaokul, lise, üniversite ve hatta çok ileri düzeyde bilimsel derinlik içeren yarýþmalar olduðunu anlatan Bayraktar, þöyle konuþtu:

"Çok geniþ bir kapsamda gençlere hitap eden yarýþmalar. Bunun yanýnda o yarýþmalarda kurduklarý takýmlarýn giriþimler oluþturup, dünya markasý olacaðý giriþimlerin bir anlamda tohumlarýný atmaya baþladýk. TEKNOFEST'ten yetiþen bir kuþak, TEKNOFEST kuþaðý giriþimlerini kurmaya baþladýlar. Yüzlerce genç giriþim doðduðunu gördük. Bugün Baykar nasýl ki insansýz hava araçlarý alanýnda dünyanýn en büyük giriþimi ise dünyada da hayatýmýza giren en büyük dönüþümünüz yüksek teknoloji üzerinden geliyorsa ve o yüksek teknolojiyi geliþtiren þirketlere de baktýðýnýzda hepsinin kökünde ufak giriþimler olduðunu görüyorsak, aynen bu dönüþümün tüm ülkemizde baþladýðýný görüyoruz. Bugün onlarca ülkeye ihracat yapan, TEKNOFEST'te yarýþmalara katýlýp, takým kurup sonrasýnda giriþimlerini kurup, yapan kardeþlerimizin, þirketlerimizin olduðunu görmeye baþladýk."

'BU YIL ÝLK UYDUSUNU FIRLATACAK'

Baykar'ýn projeleriyle ilgili sorularý da yanýtlayan Selçuk Bayraktar, 20 senelik hedefi olan Kýzýl Elma üzerinde çalýþýldýðýný, bunun yanýnda Bayraktar TB3 yeni platformu olduðunu kaydetti. Kýzýl Elma için Cumhuriyetin 100'üncü yýlýnda verilen ilk uçuþu 1 yýl önce gerçekleþtirdiklerini kaydeden Bayraktar, "Uzay alanýnda da çalýþmalarýmýz var, baþladýk. Fergani adlý giriþimimizi kurduk. Bir anlamda Baykar'ýn 10 sene önceki hali gibi düþünün. 70-80 kiþilik bir mühendis ekiple þu anda çalýþýyor ve uzay alanda alçak yörünge uydu konselasyonu, takým uydular üretiyor. Bu yýl ilk uydusunu fýrlatacak ve bunun yanýnda yörünge transfer araçlarý ve fýrlatma sistemleri üzerine çalýþmalarý bir yandan yürütüyor" diye konuþtu.

DÜNYAYA DAMGASINI VURCAK GÝRÝÞÝMLERÝN AYAK SESLERÝ

Savunma sanayinin bütün dünyada teknolojinin lokomotifi olduðunu, sivil alanlara girdikten sonra çok daha büyük faydalar saðladýðýndan bahseden Bayraktar, "Savunma sanayi; bilgisayardan tutun da tüm kullandýðýnýz telekomünikasyon teknolojilerinin hepsinin aslýnda ana unsuru bugün. Sonrasýnda sivilleþmesiyle teknolojinin çok daha büyük bir katma deðer ve insanlýða fayda ürettiðini görüyoruz. Biz de yarýþmalarýmýzda ilk yýldan itibaren çok daha geniþ spektrumda biyoteknoloji inovasyon yarýþmasýndan saðlýkta yapay zeka yarýþmasýna, akýllý ulaþýmdan yapay zeka dil modelleri üzerine çok geniþ bir yelpazede teknolojinin tüm sivil alanlarýnda oluþturduk ki tam manasýyla bu Milli Teknoloji Hamlesi idealinin gerçekleþtirmek istediði dönüþüm baþarýya ulaþmýþ olsun. Ýnþallah ülkemizi, teknolojinin tüm diðer alanlarýnda burada yetiþen genç kardeþlerimizin-adeta bir kuþak yetiþti-tüm alanlarda dünyaya damgasýný vuracak, liderlik yapacak giriþimlerin çýkacaðýný, onun ayak seslerinin geldiðini þimdiden görmeye baþladýk" dedi.

TÜRK SAVUNMA SANAYÝNE BÜYÜK ÝLGÝ VAR

Tüm dünyadan Türkiye'nin savunma eserlerine büyük raðbet olduðundan bahseden Bayraktar, þunlarý söyledi:

"Akýllý mühimmat sistemleri, insansýz hava araçlarý, insansýz sistemlerden baþlamak üzere çok geniþ bir yelpazede tüm ürünlerinin artýk dünyada hem tanýnýrlýðý hem de bir anlamda marka deðeri var. Bundan 20 sene öncesine döndüðünüzde Türkiye yüzde 85 oranýnda dýþarýya baðýmlý bir ülkeydi. Þu an ise çok yüksek bir yerlilik oranýyla, SÝHA'larýmýzda bu yüzde 90'larýn üzerinde, diðer alanlarda da yüzde 60-70'lerin üzerinde. Neredeyse bize ambargo uygulanan her ürünün öncelikle muadili, sonrasýnda daha iyisini yapan bir savunma ekosistemi var. Türkiye'nin ve dünyanýn her yerinden özellikle tabii dünyadaki jeostratejik gerilimler düþünüldüðünde, Türk savunma sanayine büyük ilgi var. TEKNOFEST'in maksadý, orada oluþan enerjiyi teknolojinin tüm diðer sivil alanlarýna yayarak çok daha büyük bir insanlýk faydasýna katma deðer üretmek."

GEZERAVCI, AY PROJESÝNÝ ANLATI

Uzaya çýkan ilk Türk astronot, Türk Hava Kuvvetleri'nde askeri pilot ve Türkiye Uzay Ajansý Yönetim Kurulu Üyesi Alper Gezeravcý, Antalya'da düzenlenen TEKNOFEST Akdeniz kapsamýnda gençlerle buluþtu. Bir yýl boyunca eþsiz emekleri, müthiþ zihin güçlerini bir araya getirip, finalden bir önceki aþamaya adým atmýþ 6 bin 500 gencin TEKNOFEST'te olduðunu belirten Alper Gezeravcý, "Yaþýtlarý farklý yerlerde tatillerine, istirahatlerine devam ederken bu kardeþlerimizin özel zamanlarýndan, enerjilerinden ve dinlenme zamanlarýndan feragat ederek burada ortaya koyduklarý emek, çaba muazzam" dedi.

Türkiye'nin ve Türk Uzay Ajansý'nýn uzay hedeflerinden bahseden, bunlarýn ayaðý yere basan, eriþilebilir ve çok somut hedefler olduðunu söyleyen Gezeravcý, þöyle konuþtu:

"Ay araþtýrma programý kapsamýnda çalýþmalarýmýz sürüyor. 28 Aralýk 2026'da Türkiye Cumhuriyeti olarak Ay'a kendi yapmýþ olduðumuz bir roketi, kendi yapmýþ olduðumuz sistemle, motorla taþýyacak bir proje üzerinde çalýþýyoruz. Halihazýrda koyduðumuz hedef sadece Ay'ýn etrafýnda bir tur atýp o roketi geri getirme yönünde olsaydý, bugün bunu yapabilecek noktadayýz. Ancak bizim koyduðumuz hedef bu kadar basit deðil. Biz Ay'ýn etrafýnda tur atýp gelmek deðil, Ay'ýn yüzeyine bir roketi ulaþtýrmayý planlýyoruz. Kendi yörüngesinde ve dünyanýn yörüngesinde sürekli hareketine devam eden Ay'a çok spesifik bir planlamayla bir roket gönderip, Ay yüzeyinde yine planlanmýþ bir noktaya önce sert iniþ yani çarptýrmak, buradan çýkan tecrübeyle de ikinci bir sefer üzerinde bir rover ya da bir bilimsel üniteyle Ay'ýn yüzeyine yumuþak iniþ yapacak ve o üniteyi orada çalýþtýracak bir roket planlamasý üzerinde çalýþýyoruz. Ve bunun sistemi de þu anda yine yurt dýþýndan tersine beyin göçüyle ülkemize geri dönmüþ, alanýnda müstesna çalýþmalara imza atmýþ bir Türk hocamýz tarafýndan yürütülüyor."