TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý Mütevelli Heyeti Baþkaný Selçuk Bayraktar, ROKETSAN yürütücülüðünde, Tuz Gölü Hisar Atýþ Alaný'nda gerçekleþtirilen ve 7 kategoride 80 finalist takýmýn yarýþtýðý TEKNOFEST 2024 Roket Yarýþmasý'nýn ardýndan gazetecilere yaptýðý açýklamada, TEKNOFEST'in kalbinin 50 farklý alandaki yarýþmalar olduðunu aktardý.
Yarýþmanýn en heyecanlý bölümün, gençlerin roketlerini tasarlayýp gökyüzüne fýrlattýklarý an olduðunu anlatan Bayraktar, "Ülkemizin baðýmsýz ve müreffeh yarýnlarý için TEKNOFEST bir teknoloji festivali olarak geometrik artýþla bugünlere geldi. ABD'deki yarýþmalarda bir takýmýmýz dünya þampiyonu oldu. Bu bir anlamda yarýnýn uzay teknolojilerinde dünyaya damgasýný vuracak eserleri Türk mühendislerinin yapacaðýnýn müjdesini veriyor." diye konuþtu.
Bayraktar, bütün bu büyük iþlerin içinde en kýymetli olanýn nitelikli insan kaynaðý olduðunu vurguladý.
Bu iþleri yapmak için Türkiye'yi tam baðýmsýz ve güçlü kýlacak niyetin olmasý gerektiðini vurgulayan Bayraktar, "Tek baþýna donaným da yetmiyor. Nice nesillerimiz dünya çapýnda iþler baþardý. Yurt dýþýna gittikleri yerlerde kalmak zorunda kaldýlar. Belki vatan sevgisiyle tutuþuyorlardý ama ülkemizde yeterli imkan yoktu. Türkiye'nin dünyaya damgasýný vuracak, geleceðin teknolojisini yapacak nice projesi var. Bu çalýþmalarýn hepsi de bu nesillerin yetiþmesi için yapýlýyor." ifadelerini kullandý.
Bayraktar, Baykar'ýn dünyanýn en büyük SÝHA üreticisi ve ihracatçýsý olduðunu vurguladý.
- "KÜRESEL KONUMLAMA SÝSTEMÝ ÝNÞA EDÝYORUZ"
Zihinlerdeki engellerin kalktýðýný düþündüðünü aktaran Bayraktar, þunlarý kaydetti:
"Türkiye'de artýk bizler de teknolojik geliþme yaptýðýmýzda dalga geçilebiliniyordu. Artýk bu gibi durumlar pek gelmiyor. Özelikle yapýlan iþler bir anlamda vücut bulmasý milletimizde de özgüven uyandýrdý. Artýk 'biz yapamayýz' duygusu ortadan kalktý. Artýk 'biz nasýl yaparýz, dünyada nasýl lider oluruz' üzerine tartýþmalar dönüyor. Ülkemizin Milli Uzay Programý açýsýndan bizler de bir giriþimle dünyada pek eþine, benzerine rastlanmayacak þekilde küresel konumlama sistemi inþa ediyoruz. Bu sistemler için gerekli finansal kaynaðý insansýz hava araçlarýmýzdan elde ettiðimiz gelirle yapýyoruz. Ýþ, beyinlerde ve gönüllerde bitiyor."