Selçuk Bayraktar'dan Türk dünyasýna teklif: Sistem bu yýl devreye girecek
ABONE OL

Kýrgýzistan'ýn baþkenti Biþkek'te yapay zeka alanýndaki en son baþarýlarýn ele alýnacaðý ve tecrübelerin paylaþýlacaðý Türk Devletleri Teþkilatý (TDT) Dijital Forumu baþladý. Forumda yürüttüðü teknoloji hamlelerinden bahseden T3 Vakfý Mütevelli Heyeti Baþkaný Selçuk Bayraktar, Ýnsan hayatýnda yapay zekanýn öneminden söz ederek, Türk Teknoloji Takýmý'nýn Türkçe büyük dil modeli T3 AI'ý geliþtirdiðini ifade ederek, "Belki bu yýl bu sistem devreye girecek. Ýnsanlarýn eriþimine açýk olmasýný istiyoruz. Bunu Türk dünyasýnda yaygýnlaþtýrabiliriz." ifadelerini kullandý.

SELÇUK BAYRAKTAR'DAN TDT'YE 'TÜRK DÜNYASINDA YAYGINLAÞTIRABÝLÝRÝZ" TEKLÝFÝ

Kýrgýzistan Cumhurbaþkaný Sadýr Caparov'un himayesinde Dijital Bakanlýðýnýn ev sahipliðinde iki gün sürecek forum, hükümet yetkilileri, yapay zeka alanýnda önde gelen uzmanlarý, diplomatlarý, iþ dünyasýný, akademisyenleri ve biliþim camiasýnýn temsilcilerini bir araya getirdi.

Kýrgýzistan Bakanlar Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Edil Baysalov, Kýrgýzistan Dijital Kalkýnma Bakaný Nuriya Kutnayeva, Türk Devletleri Teþkilatý Genel Sekreteri Kubanýçbek Ömüraliyev ve Türkiye'nin Biþkek Büyükelçisi Ahmet Sadýk Doðan'ýn da katýldýðý foruma, Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý (T3 Vakfý) Mütevelli Heyeti Baþkaný Selçuk Bayraktar konuþmacý olarak yer aldý.

Baysalov, Kýrgýzistan hükümetinin yapay zeka unsurlarýný tanýmaya ve uygulamaya baþladýðýný belirterek, "Bu dijital forumunda Türk devletlerinin yapay zeka alanýndaki tecrübelerini öðrenmek istiyoruz." dedi.

Dost ülkeden Selçuk Bayraktar'a devlet ödülü

"GELÝN, ORTAK VÝZYONLARIMIZI PAYLAÞMAYA VE BAÐLANTIDA KALMAYA DEVAM EDELÝM"

Genel Sekreter Ömüraliyev ise "Gelin, Türk devletlerine yenilikçi bir gelecek saðlamak için el ele çalýþmaya, ortak vizyonlarýmýzý paylaþmaya ve baðlantýda kalmaya devam edelim." diye konuþtu.

Ömüraliyev, Türk devletlerin, yapay zeka teknolojisi devriminde önemli rol oynayacak zengin bir tarihe, eþsiz bir kültüre ve yenilikçi bir ruha sahip olduðunu vurguladý.

Yapay zekanýn ayný zamanda üretkenliði ve karar verme yeteneklerini de etkilediðini belirten Ömüraliyev, "Devletler arasýnda yapay zekayý kullanarak bilgi alýþveriþi yapmaya, eðitim programlarýný güçlendirmeye ve toplumu koruyacak bir að oluþturmaya odaklanalým." ifadelerini kullandý.

SELÇUK BAYRAKTAR, YÜRÜTTÜÐÜ TEKNOLOJÝ HAMLELERÝNDEN BAHSETTÝ

T3 Vakfý Mütevelli Heyeti Baþkaný Bayraktar da dijital forumda, Türk havacýlýk alanýnda geçmiþten bugüne yapýlan çalýþmalarý, Baykar'ýn faaliyetlerini ve Türkiye Teknoloji Vakfýnca yürütülen milli teknoloji hamlesinden bahsetti.

Ýnsansýz hava araçlarý üzerinde yaptýklarý çalýþmalarla ilgili bilgi veren Bayraktar, Türkiye'de 2004'te ilk dron sistemlerini geliþtirdiklerini belirterek, "Geçen 20 yýlda insansýz hava araçlarýmýz oldukça rekabetçi hale geldi. Araçlarýmýz, havacýlýk ve askeri sanayi sisteminde kullanýlmaktadýr." ifadelerini kullandý.

Bayraktar, 5 binden fazla çalýþaný ile dünyada 30'dan fazla ülke ile iþbirliði içinde olduklarýný ifade ederek, "Kardeþ devletlerle birlikte çalýþmamýz benim için büyük bir onurdur." diye konuþtu.

Çalýþmalarýný katlayarak devam ettireceklerinin altýný çizen Bayraktar, ilk milli insansýz savaþ uçaðý Kýzýlelma'nýn yaný sýra Baykar tarafýndan geliþtirilen Fergani uzay giriþimi ve uzay uydusu üzerinde çalýþtýklarý bilgisini paylaþtý.

Bayraktar, Türkiye'de düzenledikleri en büyük havacýlýk, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'in insana öz güven kazandýrdýðýný ve çok sayýda yabancý ziyaretçi aðýrladýðýný söyledi.

Ýnsan hayatýnda yapay zekanýn öneminden söz eden Bayraktar, Türk Teknoloji Takýmý'nýn Türkçe büyük dil modeli T3 AI'ý geliþtirdiðini ifade ederek, "Belki bu yýl bu sistem devreye girecek. Ýnsanlarýn eriþimine açýk olmasýný istiyoruz. Bunu Türk dünyasýnda yaygýnlaþtýrabiliriz." ifadelerini kullandý.

"HAYATTA KALMAK ANCAK TEKNOLOJÝ VE EKONOMÝ ALANINDA ÝÞBÝRLÝÐÝ YAPMAKLA MÜMKÜN OLACAK"

Forumun ardýndan AA muhabirine açýklamada bulunan Bayraktar, Türk Devletleri Teþkilatý'nýn bu dijital forumu önemsediðini belirterek, "Dünyanýn içinde bulunduðu bu karanlýk ortamda ancak ortak bir geleceðe sahip olabileceðimizin farkýna varmak, bu geliþen teknoloji alanýnda olabilir. Ortak gelecek inþa etme alanýnda olabilir, toplumlarý bir araya getirmekle olabilir. Dünyanýn içinde bulunduðu bu karanlýk durumdan ancak ortak bir gelecek inþa ettikten sonra çýkabiliriz. Çünkü dünya yapay zeka teknolojisinde büyük bir atýlým yaþasa da hayatta kalmak ancak teknoloji ve ekonomi alanýnda iþbirliði yapmakla mümkün olacaktýr. Bugün yaþadýðýmýz teknolojik dalga, bu sinyalleri vermeye baþladý." diye konuþtu.

Ýngilizce konuþulan forum kapsamýnda, Kýrgýzistan'da yapay zeka ile hazýrlanan dijital ürünler ve kamu hizmetleri tanýtýldý.

Türkiye'nin SÝHA ve ÝHA'larý omuz kabarttý: 8 ülkenin olduðu masaya damga vurduk

Selçuk Bayraktar rakam verdi

Baykar'ýn Kýzýlelma sonrasý projesi belli oldu