Kamer, AA muhabirine, dijital çaðda en çok dikkat edilmesi gereken konulardan birinin siber hijyen olduðunu söyledi.
Siber hijyeni bazýlarýnýn normal hijyenle karýþtýrdýðýný anlatan Kamer, bundan verilerin korunmasý ve að güvenliðinin anlaþýlmasý gerektiðini vurguladý.
Halihazýrda birçok program ve dijital cihazýn kullanýldýðýna dikkati çeken Kamer, "Artýk her þeyimiz þifre olmaya baþladý. Þifrelerin güvenliði de verilerimizin çalýnmamasý açýsýndan çok önemli. Siber hijyenin en önemli unsuru parola güvenliði. Parolamýzý belirlerken dikkat etmemiz gereken unsurlar var. Eskiden 8 karakterli þifrelerin yeterli olduðu söyleniyordu. Artýk 12 haneli þifrelerin kullanýlmasý, küçük büyük harf kullanýmý gibi þeyler, her platform için ayrý parola öneriliyor. Nasýl iþten eve geldiðimizde hijyenimizi saðlýyorsak, þifremizi de belli periyotlarla deðiþtirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandý.
Sosyal medya uygulamalarýný kullanýrken dikkatli olunmasý gerektiðini vurgulayan Kamer, þöyle devam etti:
"Sosyal medya üzerinden hesabýnýz, kiþisel verileriniz veya kredi kartýnýzýn çalýnmasýyla ilgili birtakým þeyler olabiliyor. Dijital ayak izi býrakýrken dikkat etmemiz gerekiyor. Sosyal medya üzerinden gelen mesajlarý okurken veya týklarken dikkat etmemiz lazým. Ýzinleri okumadan uygulamalarý indiriyoruz. Farkýnda olmadan bazen cihazýmýza veya aðýmýza eriþim izni veriyoruz. Siber hijyenle ilgili dikkat etmemiz gereken diðer bir konu ise kullanmadýðýmýz cep telefonu veya sabit diskleri atarken veya satarken algoritmalarý deðiþtirerek silen uygulamalar kullanmamýz. Resim veya kiþisel verilerin tekrar açýða çýkarýlmasýnýn önüne geçmek için farklý algoritmalarý kullanan temizleme programlarý kullanmamýz gerekiyor. Profesyonel antivirüs programlarý kullanýlmalý. Halka açýk WiFi noktalarýnda parolalarýmýzý kullanmamaya özen göstermeliyiz."
Kamer, bankacýlýk iþlemlerinde sanal kart kullanýmýnýn da önem taþýdýðýný dile getirerek þunlarý kaydetti:
"Misafir geldiðinde internet aðýmýzý paylaþmak yerine ek bir að oluþturabiliriz. WiFi kullanýrken internet aðýnýzýn ismi, belirli periyotlarla deðiþtirilmeli. Bazen isminize benzeyen bir að oluþturarak sizin aðýnýz oraymýþ gibi yönlendirilebiliyor. Sosyal medya üzerinden dolandýrýcýlýða maruz kalmamak için ücretsiz VPN uygulamalarýna karþý dikkatli olmak lazým. Günlük yaþantýmýzda hijyene ne kadar çok dikkat edersek saðlýðýmýz o kadar iyi oluyorsa, dijital cihazlarý kullanýrken de siber hijyene dikkat edersek dolandýrýcýlýk ve að güvenliði ile ilgili problem yaþamamýzý neredeyse sýfýra indiririz."