Stratejik aþamaya geçildi! ALP 300-G TSK'ya teslim edildi
ABONE OL

ASELSAN tarafýndan Türk Silahlý Kuvvetleri için yerli ve milli olarak geliþtirilen ülkenin en uzun menzilli radarý olan erken ihbar radar sistemlerinin ilk teslimatý dolayýsýyla ASELSAN Gölbaþý Tesisleri'nde tören düzenlendi.

Görgün, törende yaptýðý konuþmada, radar sistemlerinin harp alaný ve sýnýr güvenliði açýsýndan önemli bir unsur olduðunun altýný çizerek, bu kapsamda yaklaþýk 30 yýldýr radar alanýnda çalýþmalar yürüttüklerini söyledi.

Özellikle havadan keþif, gözetleme, sýnýr gözetleme, deniz platformlarý, hava savunma sistemleri, füze sistemleri, arama gözetleme, atýþ kontrol, takip ve silah tespit alanýnda radar geliþtirmek için yeni teknolojilerde ülkeyi üstün kýlacak çalýþmalar yaptýklarýný belirten Görgün, "Teslimatý gerçekleþtirilen taþýnabilir erken ihbar radar sistemleri çok stratejik bir ürün. Bu stratejik ürünün özellikle yerli milli üretilmesinin ve envantere kazandýrýlmasýnýn ayrý bir huzuru var." ifadelerini kullandý.

ASELSAN tarafýndan üretilen erken ihbar radar sistemi ürün grubu ailesinin tümüne ALP isminin verildiðine dikkati çeken Görgün, teslim edilen radarýn da ALP 300-G olarak adlandýrýldýðýný aktardý. Görgün, bu radar sisteminin 500'e yakýn sayýsal haberleþme yapabildiðine iþaret ederek, radarýn saniyede 81 DVD'nin içeriðini iþleme kabiliyetine sahip olduðunu vurguladý.

Yaklaþýk 10 farklý ülkeye 40 civarýnda farklý radar ihracatý yapýldýðýna dikkati çeken Görgün, þunlarý kaydetti:

"Dünyada diðer ülkelerde kullanýmýnda olan Ýtalyan, Fransýz ve Amerikan üretimi çok farklý radarlar var. Bugün teslim ettiðimiz ALP 300-G, gerek çözünürlük gerek menzil gerek doðruluk bakýmýndan bunlarýn hepsinden üstün. Bu radar aktif elektronik tarama özelliðine sahip, durarak çalýþýyor. ALP 300-G radarý 4 binin üzerinde gönderme alma özelliðine sahip. Durarak çalýþýrken bir modül kýsmýnda arýza olduðunda geri kalan iþlemleri yapabiliyor. Ayrýca dönen radarlara göre bir üstünlüðümüz, bu radarýmýz bir periyodun tamamlanmasýný beklemeden yansýmayý alabiliyor. Ayrýca doðrulama sinyali de göndererek doðruluðunu daha hassas bir konuma getirebiliyor."

Görgün, radarda 435 bin satýrdan fazla kod kullanýldýðýna iþaret ederek, "Bu radarýn geliþtirilmesinde 20'ye yakýn patentimiz var. Radarýmýz ayrýca 30 dakikada kurulabiliyor. Uzak eriþime radyolink göndererek haberleþmeyi kesintisiz saðlýyor." dedi.

Radar projesine 436 firmanýn katký saðladýðýnýn altýný çizen Görgün, "Radarýn, hedef kümesi çok geniþ elektronik harbe dayanýklý. Avantajlardan birisi de teknoloji hakimiyetimizle ihtiyaç duyulduðunda her an çok hýzlý bir þekilde teknolojik desteðin verilebilmesi. Bir sonraki nesil üyelerin geliþtirilmesinde çok hýzlý cevap verilebilecek." ifadesini kullandý.

- "ALP 300-G ÝLE ERKEN ÝHBAR VE HAVA SAVUNMA RADAR AÝLEMÝZDE ÖNEMLÝ BÝR AÞAMAYI GEÇMÝÞ OLDUK"

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol da ASELSAN'nýn, radar alanýnda son yýllarda birçok önemli baþarýya imza attýðýna dikkati çekerek, þöyle konuþtu:

"Tüm frekans bantlarýnda tasarým ve üretim yeteneði kazandý. 2023'te envantere giren Cenk ve Akrep ile deniz platformu radar ailemizi tamamladýk. ALP 300-G ve yine bu yýl envantere girecek alçak irtifa radarý ile erken ihbar ve hava savunma radar ailemizde önemli bir aþamayý geçmiþ olduk. Bizi radar liginde en üst sýraya taþýyan AESA Burun Radarýmýz Murad ile de hava platformu radarý geliþtirebilen çok az sayýda ülkeden biri haline geldik."

ASELSAN olarak, Türkiye'nin radar alanýndaki temel bütün ihtiyaçlarýný milli olarak karþýlayabilir hale geldiklerinin altýný çizen Akyol, geleceðin teknolojilerine hazýrlýk yaptýklarýný ve TOBB Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi ile Quantum radarý geliþtirmek için AR-GE çalýþmalarýnýn sürdüðünü aktardý.

Akyol, AESA radarlarda kullanýlan GAN çiplerinin ve tüm alt bileþenlerin tasarým ve üretiminin ASELSAN'da yapýldýðýna iþaret ederek, Bilkent Üniversitesi ile kurulan Aselsan Bilkent MikroNano þirketinde, bu çiplerde kullanýlan galyum nitrat transistörlerini millileþtirdiklerini söyledi.

ASELSAN'ý 2030'da dünyanýn en büyük 30 savunma sanayi þirketinden biri yapmayý hedeflediklerini belirten Akyol, bu hedefe koþarken alanýnda en iyi ürünleri yapmayý, oyun deðiþtirici teknolojileri geliþtirmeyi ve ihracat odaklý büyümeyi vizyon edindiklerini sözlerine ekledi.