Tarihi yolculuk için son 4 gün! Türkiye nefesini tuttu: 70'inci dakikada ilk sinyalini vermesi bekleniyor
ABONE OL

Bakan Uraloðlu, Türksat'ta düzenlenen basýn toplantýsýnda, 4 Haziran'da Space X'in, ABD'nin Florida Eyaleti'ndeki Cape Canaveral Uzay Üssü'ne yollanan Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleþme uydusu Türksat 6A'nýn son durumuyla ilgili deðerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin 1994'te Türksat 1B ile baþlayan uydu yayýncýlýðý serüvenini ilk yerli ve milli haberleþme uydusu Türksat 6A ile taçlandýracak olmasýnýn gururunu paylaþtýklarýnýn altýný çizen Uraloðlu, ülkenin son yýllarda uydu ve uzay teknolojilerinde önemli katettiðini söyledi.

Uraloðlu, haberleþme uydularý, Türksat 1B'yi 1994'te, Türksat 1C'yi 1996'da, Türksat 2A'yý ise 2001'de hizmete aldýklarýna ve bu uydularýn ömürlerini tamamladýðýna iþaret ederek, "Aktif olan, Türksat 3A'yý 2008'de, Türksat 4A'yý 2014'te, Türksat 4B'yi 2015'te uzaya gönderdik. Türksat 5A'yý 2021'de ve son olarak Türksat 5B'yi de 2022'de hizmete aldýk. Türksat 6A ise Türk mühendisleri eliyle TUSAÞ'taki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) üretildi. Bu da ülkemiz için ayrý bir önem taþýyor." ifadelerini kullandý.

Türksat 6A'nýn hikayesinin, teknoloji transfer programýyla, Türksat 3A'nýn yapýmý sýrasýnda baþladýðýný anlatan Uraloðlu, Türksat tarafýndan baþlatýlan program ile 3A'nýn yaný sýra 4A ve 4B'nin yapýmýnda Türksat mühendislerinin de yer almasýnýn saðlandýðýný dile getirdi.

Uraloðlu, Türksat 6A'nýn üretim sürecine iliþkin de deðerlendirmelerde bulunarak, þunlarý kaydetti:

"2015'te Türksat ve Savunma Sanayii Baþkanlýðý iþbirliðiyle TUSAÞ tesislerinde kurduðumuz USET'te iþe baþladýk. 26 Aralýk 2016'da ayrýntýlý 'kritik gözden geçirme fazý'ný yaptýk. Isýl Yapýsal Yeterlilik Modeli'ni ise 2018 yýlý sonunda tamamlayarak ikinci kritik gözden geçirme fazýna geçtik. Bu fazý da 2018'in kasým ayýnda tamamlayarak 2019 baþýnda Mühendislik Modeli'nin yapýmýný baþlattýk. 2022'de tamamladýðýmýz Mühendislik Modeli'nin ardýndan yine 2022'nin haziran ayýnda Uçuþ Modeli Baþlangýç Fonksiyonel Testleri'ni gerçekleþtirdik. Uzaya göndereceðimiz Uçuþ Modeli'nin Isýl Vakum Testleri'ni 2022'nin aralýk ayýnda tamamladýk. Yine, Uçuþ Modeli'nin Titreþim ve Akustik Testleri'ni ise Aðustos 2023'te bitirdik. Þok Testleri'ni Kasým 2023'te, Son Fonksiyonel Testleri Ocak 2024'te SÝ-EY-TÝ-AR (CATR) Testleri Mart 2024'te, Kütle Özellikleri Ölçümü'nü de Nisan 2024'te tamamlayarak, iþlevsel testlerimizin hepsini bitirmiþ olduk. Türksat 6A tüm testlerden baþarýyla geçtikten sonra Space X tesislerine yolladýk."

- FIRLATMA PROSEDÜRLERÝ

Baþarýlý bir nakil sürecinin ardýndan baþlayan ve yaklaþýk 1 ay süren fýrlatma prosedürlerinde sona gelindiðini belirten Uraloðlu, þu ifadeleri kullandý:

"Türksat 6A uydumuzu artýk fýrlatma merkezinden Falcon 9 roketi ile ABD yerel saati ile 8 Temmuz 2024 saat 17.20'de, Türkiye saati ile 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a baðlayan gece 00.20'de uzaya gönderecek þekilde geri sayýma baþladýk. Uydunun fýrlatma anýný (lift off) referans alýrsak bu andan itibaren yakýt deposu ilk ayrýlmasý 195'inci saniyede gerçekleþecek. Tam olarak 35 dakika 55 saniye sonra ise Türksat 6A uydusu roketin ikinci katýndan (second stage) ayrýlacak. Uydunun roketten ayrýlmasýndan sonra da yaklaþýk 70'inci dakikada geçici yörüngesine ulaþarak ilk sinyali almayý hedefliyoruz. Uydunun ayrýlma anýndan sonra sinyalin alýnmasý, hiçbir sorun yaþamadan fýrlatmanýn ve ayrýlmanýn baþarýlý gerçekleþtiðini gösterecek. Fýrlatmanýn ardýndan kimyasal itki sistemi ile yola çýkacak olan uydumuz 35 bin 786 kilometre uzaklýkta 42 derece doðu boylamýndaki kalýcý yörüngesine ulaþarak yörünge testlerine baþlamayý planlýyoruz. Yörüngeye ulaþmasýnýn ardýndan da yaklaþýk 1 ay sürecek testlerin ardýndan Türksat tarafýndan yörüngede teslim alýnarak Türksat 6A uydumuzu faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz."

Uraloðlu, Türksat 6A'nýn faaliyete geçtiðinde hem mevcut uydularýn yedekliliðini saðlayacaðýna hem de kapasiteyi artýracaðýna iþaret ederek, uydunun, yer sabit haberleþme uydusu olarak Türkiye'deki uydu ekosisteminde büyük bir kilometre taþý olacaðýný vurguladý.

Uydunun, TV yayýncýlýðý baþta olmak üzere, veri haberleþme alanýnda da hizmet saðlayacaðýnýn altýný çizen Uraloðlu, geniþ bir kapsama alanýnda ülkenin uydu haberleþme ihtiyaçlarýný karþýlayabileceðini söyledi.

Uraloðlu, mevcut uydularýn hizmet vermediði Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'nýn da kapsama alanýna gireceðini belirterek, þu deðerlendirmede bulundu:

"Böylece ilk kez kendi ürettiðimiz bir uydu üzerinden bu ülkelerdeki yerel televizyon kanallarýna da ulaþabileceðiz. Türksat 6A ile Türkiye'nin uydularýnýn ulaþtýðý nüfus, 3,5 milyardan 5 milyara çýkacak. Kesintisiz televizyon yayýncýlýðý açýsýndan önem arz eden Ku-Bantta televizyon yayýný yaptýðýmýz uydularýmýzý yedekleyeceðimiz frekans bantlarý da yer alýyor. Bu anlamda yedeklilik açýsýndan önem arz eden 6A ile sunduðumuz hizmetler de ek kapasiteyle artacak. Türksat 6A'nýn hizmete girmesi ile Türksat'ýn bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatýnýn önemli ölçüde artmasýný da planlýyoruz."

- "YURT DIÞINDA GÖREV YAPAN ÝHA'LARIN KONTROLÜ TÜRKSAT UYDULARIYLA DAHA GÜVENLÝ HALE GELECEK"

Þu anda hizmet veren Türksat 5B baþta olmak üzere, tüm Türksat uydularýyla dünyanýn dört bir yanýnda ülkenin ÝHA'larýný kontrol altýnda tutabildiklerini dile getiren Uraloðlu, "Yani artýk ÝHA'larýmýzýn kontrolüne dýþarýdan müdahale edilmesi mümkün deðil ve bu uydu iletiþimi, özellikle ÝHA operasyonlarýnda oyunun kurallarýný deðiþtiren bir unsur olarak ortaya çýkýyor. Özellikle yurt dýþýnda görev yapan ÝHA'larýn kontrolü Türksat uydularýyla daha güvenli hale gelecek. Uydu iletiþimi, veri iletimi için güvenli ve þifreli kanallar saðlayarak, yetkisiz eriþim veya müdahale riskini en aza indirecek. Ayný þekilde Türksat 6A da artýk bu imkanýmýzýn çok geniþ bir alana yayýlmasýný saðlayacak." dedi.

Uraloðlu, uzay vatandaki yörünge hakkýný da güvence altýnda aldýklarýna iþaret ederek, sadece deniz ve karada deðil uzaydaki haklarýn da sonuna kadar takipçisi olacaklarýný vurguladý.

Ülkenin Türksat 6A'dan edindiði tecrübelerle bölgesindeki ülkeler için haberleþme uydusu üretim merkezi haline de geldiðini belirten Uraloðlu, uydunun üretimiyle ülkenin haberleþme uydusu üreten ülkeler arasýnda yerini aldýðýný ve uydu ihracatçýsý konumuna yükseldiðini anlattý.

Uraloðlu, Space X'in, ABD'nin Florida Eyaleti'ndeki Cape Canaveral Uzay Üssü'nde bulunan Türksat Uydu Programlarý Direktörü Fatih Ayhan'a baðlandý, fýrlatma süreci hakkýnda bilgi aldý.

Ayhan, Türksat 6A'nýn, söz konusu uzay üssünde fýrlatýlacak ilk uydu olduðunu söyledi.

  • Ulaþtýrma Bakaný
  • Türksat 6A
  • Abdulkadir Uraloðlu