TEKNOFEST 2024'te ilk kez düzenlenen Ýnsansýz Deniz Aracý Yarýþmasý final süreci baþlýyor
ABONE OL

Gençleri insansýz araç teknolojilerine yönlendirerek bilimsel ve teknik çalýþmalar yapmaya teþvik eden yarýþmalar düzenleyen TEKNOFEST bu yýl yepyeni bir yarýþma daha baþlattý. Ýnsansýz Deniz Aracý teknolojisi için çalýþan gençler verilecek görev senaryolarýný baþarý ile gerçekleþtirecek araçlar geliþtirdi. Milli Savunma Bakanlýðý ve ASELSAN yürütücülüðünde düzenlenen yarýþma gençleri geleceðin teknolojilerinde öne geçiriyor.

Uzaktan kumandalý ve/veya otonom görev icra edebilen deniz araçlarýnýn tasarýmýný, analiz ve üretilmesi, geliþtirilmesi konusunun ülke çapýnda daha geniþ bir tabana yayýlarak özgün araçlarýn geliþtirilmesine öncülük etmek amacýyla düzenlenen yarýþmaya Türkiye ve yurt dýþýnda öðrenim gören yükseköðretim (ön lisans, lisans ve lisansüstü) öðrencilerinden oluþan toplam 124 takým baþvuru yaptý. Bu takýmlardan süreci baþarýyla tamamlayan 27'si 262 üyesi ile finalist olmaya hak kazandý. Yarýþma finalinde Türkiye ve Özbekistan olarak iki farklý ülkeden, 11 farklý þehirden finalist takýmlar yarýþacak.

Ýnsansýz Deniz Aracý final deðerlendirmesi; Teknik Tasarým Formu, Kritik Tasarým Raporu, Hareket Kabiliyeti Videosu ve Final deðerlendirme aþamasý olmak üzere dört farklý aþamada gerçekleþtirilecek. Yarýþma finali "Engellerden Sakýnma" ve "Limana Yanaþma" görevleri olmak üzere iki farklý görevden oluþuyor. Takýmlarýn bu iki görevi ilk önce manuel daha sonra otonom olarak gerçekleþtirmesi bekleniyor.

Gençlerin kýyasýya rekabet edeceði yarýþmada birincilik ödülü 150 bin TL, ikincilik ödülü 120 bin TL, üçüncülük ödülü ise 100 bin TL olacak. Yarýþmada dereceye giren takýmlar ödüllerini 02-06 Ekim tarihlerinde düzenlenecek TEKNOFEST Adana'da alacak.

  • Teknoloji Yarýþmalarý
  • Mersin Erdemli
  • Mersin Teknofest