TEKNOFEST buluþlarýna ülkelerden yoðun ilgi
ABONE OL

Anadolu Ajansýnýn (AA) global iletiþim ortaðý olduðu TEKNOFEST Adana, T3 Vakfý ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn ana yürütücülüðünde, kamu kuruluþlarý, teknoloji devleri, üniversiteler ve medya kuruluþlarýnýn da aralarýnda olduðu 128 kurumun katýlýmýyla Adana Havalimaný'nda gerçekleþtiriliyor.

TÜRKPATENT de etkinlik kapsamýnda 9. Uluslararasý Buluþ Fuarý (ISIF'24) yarýþmacýlarýna ev sahipliði yapýyor. Fuara 16 ülkeden katýlýmcýlar gelirken 298'i yerli, 56'sý yabancý olmak üzere 354 buluþ alanda sergileniyor.

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Baþkaný Muhammed Zeki Durak, AA muhabirine, TÜRKPATENT standýnda gençlerle büyük heyecan yaþadýklarýný söyledi.

Burada birçok teknoloji firmasýnýn ürünlerinin katýlýmcýlar tarafýndan yakýndan takip edilebildiðini belirten Durak, 2016'dan beri buluþ fuarýný paydaþlarla birlikte düzenlediklerini bildirdi.

Durak, birçok ülkeden buluþçularýn Türkiye'ye geldiðini ve en baþarýlýlarýn ödüllerini aldýðýný dile getirdi.

Bu buluþlarýn ticarileþme sürecine yatýrýmcýlarý buluþturarak TÜRKPATENT'in de katký saðladýðýný vurgulayan Durak, þöyle konuþtu:

"Biz buraya ayný zamanda yatýrýmcýlarý getirdik. Yatýrýmcýlar buluþçularý dinledi. ABD, Çin, Fas, Ýran, Tunus, Katar buralardan çok ciddi ilgi vardý, buluþçular katýlým saðladý. Þu anda 'Demo Day'lerde buluþçularýn yatýrýmcýlara buluþlarýný anlatmasýný saðlýyoruz. Bu buluþlarýn ticarileþmesi konusunda önümüzdeki süreçte görüþmeler olacak. Bizim odaklandýðýmýz noktalardan bir tanesi de bu patentlerin ticarileþerek günlük hayatýmýzda kullanýmýnýn sýk þekilde karþýmýza çýkmasý. Ýlk defa bu kadar büyük ölçüde, bu kadar kapsamlý bir yatýrýmcý daveti yaptýk. Ýlerleyen günlerde de görüþmelere devam edecekler."

- 1639 COÐRAFÝ ÝÞARET TESCÝLLENDÝ

Durak, üniversite öðrencilerine yönelik baþlatýlan "Patentle Türkiye" yarýþmalarýnýn devam ettiðini de hatýrlattý. Yarýþmalara baþvurularýn tamamen ücretsiz olduðuna dikkati çeken Durak, bu etkinliklerin üniversite öðrencileri arasýnda rekabeti güçlendirdiðini anlattý.

Zeki Durak, yýl sonuna kadar baþvurularý devam eden yarýþmaya katýlým için tüm gençleri TÜRKPATENT'in internet sitesini incelemeye davet etti.

Coðrafi iþaretli ürün baþvurularýna iliþkin de bilgi veren Durak, þu deðerlendirmede bulundu:

"Ülkemiz coðrafi iþaretli ürün olarak zengin ülkelerden biri. Þu an 1639 tescil baþvurumuz var. Bu, ülkemizin deðerlerinin ortaya çýktýðýný göstermesi bakýmýnda önemli bir rakam. Baþvuru ve tescil bakýmýndan dünyanýn önde gelen ülkeleri arasýndayýz."

- "MÝLLÝ TEKNOLOJÝ HAMLESÝ'NÝN SONUÇLARI GÖRÜLÜYOR"

Yapay zeka teknolojisinin kullanýmýnýn her geçen gün arttýðýna iþaret eden Durak, patent baþvuru süreçlerinde bu teknolojinin kullanýlmaya baþlandýðýný bildirdi. Durak, "Yapay zekayla üretilen patentler bütün dünyada tartýþma konusu. Biz TÜRKPATENT olarak hem Avrupa ofisinin hem de dünya ofisinin üyesiyiz. Buradaki çalýþmalarý yakýndan takip ediyoruz. Yapay zekayla üretilen baþvurularýn patent almasýna iliþkin tartýþmalar devam ediyor. Bunlar bizim yakýndan takip ettiðimiz konular arasýnda." dedi.

Türkiye'nin patent ve marka süreçlerinde dünyadaki yerine ve hedeflerine de deðinen Durak, þunlarý kaydetti:

"Dünya Patent Ofisinin verdiði rakamlara göre, biz patent baþvurusunda dünyada 12'nci sýradayýz. Marka tescilinde Avrupa'da 1'inci, dünyada 4'üncü sýradayýz. Tasarým tescilinde ise dünyada Çin'den sonra 2'nciyiz. Milli Teknoloji Hamlesi'nin sonuçlarý olarak teknoloji konusuna ciddi bir merak var. Bunun yansýmalarýný patent rakamlarýnda görüyoruz. Patent konusunda hedefimiz dünyada ilk 10'a girmek. Marka ve tasarýmdaki baþarýmýzý patentte de elde etmek istiyoruz. Bunun için de ciddi çalýþmalar yürütüyoruz."