TEKNOFEST Ýzmir'in ödüllü projeleri turizme de katký saðlayacak
ABONE OL

Anadolu Ajansý'nýn 9'uncu kez global iletiþim ortaðý olduðu, Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý (T3 Vakfý) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý yürütücülüðünde Ýzmir Çiðli Havaalaný'nda gerçekleþtirilen dünyanýn en büyük uzay, havacýlýk ve teknoloji festivali TEKNOFEST, çeþitli etkinliklerle devam ediyor.

Etkinliðe çalýþmalarýyla katýlan ve "Turizm Teknolojileri Yarýþmalarý" kategorisinde ödüle layýk görülen yarýþmacýlar, AA muhabirine projeleriyle ilgili bilgi verdi.

Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlýk Fakültesi son sýnýf öðrencisi Melike Þeyma Tuna, VR gözlüðün içerisinde geliþtirdikleri aplikasyon ile tarihi ve kültürel modellemeler yaptýklarýný ifade etti.

Yarýþma sürecinde takým arkadaþlarýyla çok iyi çalýþtýklarýný aktaran Tuna, "Burada da bunun meyvesini aldýk. VR gözlüðün içerisinde bir aplikasyon geliþtirdik ve bu aplikasyonda tarihi ve kültürel alanda modellemelerini yaparak insanlarýn keþfine sunduk. Hem eriþimi artýrmýþ olduk yani engelli bireylerin orayý keþfetmesine olanak saðladýk. Hem de ekonomik olarak o bölgeye gidemeyecek insanlarýn da eriþimine açtýk. Böylece kültürel mirasý koruduk. Hem de turizme katký saðladýk diyebilirim." dedi

Tuna, TEKNOFEST'e baþvurmayý ekip olarak karar verdiklerini dile getirerek, etkinliðin ilk günden beri heyecanýný sürdürdüðünü vurguladý.

Melike Þeyma Tuna, "Gerçekten ilk günden beri çok erken saatlerden itibaren buradayýz, stantlarýmýzdayýz. Gerçekten her geçen gün kalabalýk daha da artýyor. Coþku ve heyecan hiç bitmiyor. O yüzden çok keyifli bir ortam diyebilirim. Sonucu ne olursa olsun akranlarýmýn bu yarýþmaya katýlmalarýný öneririm. Çünkü gerçekten bu tecrübeye ve deneyime deðiyor. Cumhurbaþkaný Erdoðan'dan ödül aldýðýmýz için çok gururlandýk. Birinci olarak onun elinden ödül almak bizim için çok deðerliydi." þeklinde konuþtu.

"KÜLTÜREL MÝRASI GELECEÐE TAÞIMAK ÝÇÝN ELÝMÝZDEN NE GELÝYORSA YAPMAMIZ GEREKÝYOR"

Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlýk Fakültesi öðrencisi Yunus Yýldýz da ekip ruhunu oluþturmanýn çok önemli olduðunu belirterek, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Ekip olmak dünyanýn en zor þeyi ama baþarýlý olursanýz yýkýlmaz, yenilmez bir gücünüz oluyor. Projeyi geliþtirme sürecine deprem felaketinden sonra baþladýk. Çok büyük bir felaket yaþadýk. Bunun sonucunda bir sürü insanýmýzý kaybettik. Ayný zamanda bununla birlikte 27 tane de kültürel mirasýmýz hasar gördü. Bunlarýn bir kýsmýnýn restorasyon çalýþmalarý devam ediyor. Bir kýsmýnda yeterli kanýt bulunamadýðý için restorasyonlarý yapýlamadý. Biz dedik ki bu da aslýnda büyük bir sorun bizim için. Çünkü kültürel mirasýmýz yok oluyor. Hem bunu turizme kazandýramýyoruz hem de gelecekteki kuþaklardaki insanlar bunlardan haberdar olamayacaklar. Bizim buna bir þey yapmamýz gerekiyor diye düþündük. Bunun sonucunda da bu fikri oluþturduk. Biz bu kültürel mirasý en azýndan sanal ortamda da olsa sonraki kuþaklara aktarabilmeliyiz. Bunu saðlamak için elimizden ne geliyorsa yapmamýz gerekiyor diye düþündük ve bu projeyi ortaya çýkarttýk."

HAVAALANI, OTOGAR VE OTELLERDE EÞYALARIN RAHAT TAÞINMASI ÝÇÝN PROJE

Tarsus Amerikan Koleji öðrencisi Aybala Irmak Yýlmaz da takým arkadaþlarýyla geliþtirdikleri "Akýllý Vale" projeleri ile havaalaný, otogar ve otel gibi geniþ alanlarda eþya taþýmak zorunda olanlara yardým etmeyi amaçladýklarýný anlattý.

Yük taþýmanýn bazen çok zorlayýcý olabildiðini ifade eden Yýlmaz, çalýþmaya iliþkin þu bilgileri verdi:

"Çantalarýmýz ve eþyalarýmýz fazla olduðunda hepimiz çok zorlanýyoruz. Özellikle engelli ve yaþlýlar daha da çok zorlanýyor. Bizim amacýmýz böyle alanlarda onlara yardým etmek. Ýki farklý türde çalýþýyor. Birinci türde biz nereye gidersek bizi takip ediyor. Ýkinci türde ise uygulama üzerinden nereye yönlendirirsek oraya gidip bizi bekliyor. Tek kullanýmlýk þifrelerle güvenlik saðlýyoruz ve her kullanýmdan sonra kendisine dezenfektan püskürterek hijyenik hale getiriyor."

Yýlmaz, "Ben ve arkadaþým Zeynep daha çok tasarým ve özellikleri hakkýnda çalýþmalar yapýyoruz, arkadaþýmýz Turan'da daha çok teknik bilgiler hakkýnda çalýþma yapýyor. Ben de sýrt aðrýsý olan biriyim ve turizm kategorisini görünce eþyalarý taþýrken zorlandýðým aklýma geldi. Özellikle okul çantam bile çok aðýr ve böyle havaalanlarýnda daha da çok zorlanýyoruz. Buradan turizmle baðdaþtýrarak böyle bir projeyle tasarladýk." diye konuþtu.