TEKNOFEST'e Afrika'dan talip çýktý! Türkiye ile iþbirliði yapmak istiyorlar
ABONE OL

Türkiye Uzay Ajansý (TUA) Baþkaný Yusuf Kýraç, uzay diplomasisine hýz kesmeden devam ettiklerini belirtti. Kýraç, özellikle Senegal'in Türkiye ile uydu üretiminde, savunma ve uzayý ilgilendiren alanlarda iþbirliði yapmak istediðini açýkladý. Kýraç ayrýca Senegal'in TEKNOFEST'i tüm Afrika adýna Dakar'da yapmak istediðini söyledi.

"Türkiye'nin Uzay Yürüyüþü" baþlýklý dosyasýnýn 9. haberinde, TUA'nýn uzay alanýnda ülkelerle yaptýðý iþbirlikleri ve çeþitli çalýþmalarý ele alýndý.

Kýraç, AA muhabirine, nisanda Ankara'da bugüne kadar gerçekleþtirilmiþ en büyük uzay ve teknoloji kongresi niteliðindeki Orta Avrasya Uzay Teknolojileri Konferansý'na (STC-2024) ev sahipliði yaptýklarýný hatýrlatarak, buraya 35 ülke, 400'e yakýn delegasyon ve 110 uluslararasý firmanýn katýldýðýný söyledi.

Konferans kapsamýnda Türk Devletleri Teþkilatýnýn Uzay Ajanslarý Baþkanlarý Toplantýsý'ný da gerçekleþtirdiklerini hatýrlatan Kýraç, "Ortak Küp Uydu Projesi kapsamýnda faydalý yüklerle ilgili ciddi fikir alýþveriþleri yapýldý. Ýnþallah önümüzdeki dönemde burada bir ilerleme göreceðiz." dedi.

Kýraç, TUA teklifiyle geçen yýl ilkini düzenledikleri Gençlik Uzay Kampý'ný da oldukça önemli gördüklerine iþaret ederek, buraya Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kýrgýzistan ve Macaristan'dan yaklaþýk 100 gencin katýldýðý bilgisini verdi. Bu yýl ikincisini gerçekleþtirecekleri 10 günlük kampta uzayla ilgili derslerin olacaðýný vurgulayan Kýraç, þöyle devam etti:

"Buradaki asýl amaç ülkeler ve gençler arasýndaki kardeþlik baðýný güçlendirmek. Bu kardeþlik baðý ileride birçok projeye de önayak olacak. Çünkü gençlerin iþbirliklerinin uzay alanýndaki çalýþmalarý daha ileri noktaya götüreceðini düþünüyoruz. Ýnþallah bu kamplarýmýzý yaygýnlaþtýracak ve gençlerimizin özellikle yaz aylarýnda uzay çalýþmalarý ve teknolojileriyle ilgilenmelerini saðlayacaðýz."

- "SENEGAL TEKNOFEST'Ý ÝSTÝYOR"

Kýraç, uluslararasý uzay çalýþmalarýnýn genelde iþbirlikleriyle yürüdüðünü, TUA'nýn Uluslararasý Uzay Federasyonu (IAF), Asya Pasifik Uzay Ýþbirliði Örgütü ve Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý üyesi olduðunu bildirdi.

Bunun yanýnda birçok ülkeyle de birebir anlaþmalar yapmaya gayret ettiklerini belirten Kýraç, þunlarý söyledi:

"Þu ana kadar 11 ülkeyle anlaþma yaptýk. Ankara'da STC'de son olarak Senegal ve Bahreyn ile iyi niyet anlaþmasý imzaladýk. Þu anda da yaklaþýk 9 ülkeyle görüþmelerimiz devam ediyor. Ýþbirlikleri aslýnda çok geniþ alana yayýlýyor. Türkiye geçen yýl ilk milli gözlem uydusu ÝMECE'yi uzaya gönderdi, yaklaþýk 1 ay sonra da ilk milli haberleþme uydusu Türksat 6A'yý gönderecek. Uydu üretiminde çok ciddi tecrübesi olan bir ülkeyiz. Dolayýsýyla Senegal ülkemizle uydu üretiminde, savunma ve uzayý ilgilendiren alanlarda iþbirliði yapmak istiyor. Hatta TEKNOFEST'i tüm Afrika adýna Dakar'da yapmak istediklerini söylediler. TEKNOFEST yurt dýþýnda da müthiþ ilgi çekiyor."

- AXÝOM-3 EKÝBÝ TÜRKÝYE'YE GELÝYOR

TUA Baþkaný Kýraç, "Astronot ve Bilim Misyonu" kapsamýnda Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý'nýn ardýndan Tuva Cihangir Atasever'in de uzaya giderek bilimsel misyonlar icra edeceðini dile getirdi.

3-5 Haziran'da Gezeravcý'nýn görev arkadaþlarý olan Axiom-3 ekibini Türkiye'de aðýrlayacaklarý bilgisini veren Kýraç, ekibin Türkiye'de birçok etkinliðe katýlacaðý bilgisini verdi.

Yusuf Kýraç, "Üniversitelerde söyleþiler olacak ve birçok þirketimizle de görüþecek. Bunu da çok önemsiyoruz. Çünkü burada çok ciddi bir bilgi birikimi var. Dolayýsýyla bu bilgi birikiminin, deneyimin gençlere aktarýlmasý bizim için çok önemli." dedi.

Milli Uzay Programý'nýn hýzlanmasýyla bu gibi faaliyetleri daha fazla yapmalarý gerektiðine iþaret eden Kýraç, sözlerini þöyle tamamladý:

"Bundan sonra Türkiye daha fazla bu uzay çalýþmalarýnýn içinde olacak. Uzay ekonomisinin her sene yüzde 9 büyüdüðünü görüyoruz. Ülke olarak burada yer alabilmemiz için sanayimize, firmalarýmýza ve þirketlerimize çok iþ düþüyor. Türkiye, Uluslararasý Uzay Konferansý'na 2026'da ev sahipliði yapmaya hak kazandý. Bunda Cumhurbaþkaný'mýz Recep Tayyip Erdoðan ile Sanayi ve Teknoloji Bakaný'mýz Mehmet Fatih Kacýr'ýn çok büyük emekleri var. 75 ülkeden uzay ajansý, þirket ve üniversite temsilcileri buraya katýlacak. Çok büyük bir organizasyon. Bu, Türkiye'nin bugüne kadar düzenlediði en büyük bilimsel organizasyon olacak. Dolayýsýyla hazýrlýklarýmýzý oraya yapýyoruz. Bu Türkiye'nin görünürlüðünü artýran, daha da önemlisi Türkiye'deki bu alandaki çalýþan þirketlerin, uluslararasý þirketlerle iþbirliklerini geliþtirecekleri bir ortam olacak."