TEKNOFEST'in yarýþmacý sayýsý 1,5 milyonu aþtý
ABONE OL

Türkiye'nin teknolojideki geleceðini þekillendiren ve ilk düzenlendiði 2018 yýlýnda 20 bin civarýnda yarýþmacýya ev sahipliði yapan TEKNOFEST, günümüzde 1,5 milyonun üzerinde gence ulaþma baþarýsý gösterdi.

Etkinlik sayesinde, teknoloji ve bilimle ilgili yeni projeler geliþtirip, giriþimcilik becerilerini artýran gençler, inovasyon, yaratýcýlýk ve mühendislik becerilerini de geliþtirip Türkiye'nin teknolojideki geleceðini geliþtiriyor.

Milli Eðitim Bakanlýðýnýn koordinesinde gerçekleþtirilen "16. Uluslararasý MEB Robot Yarýþmasý" dolayýsýyla Erzurum'da bulunan TEKNOFEST Genel Sekreteri Muhammet Saymaz, AA muhabirine, TEKNOFEST hakkýnda deðerlendirmede bulundu.

- KIBRIS'TA VE ÝSTANBUL'DA TEKNOFEST PLANLANIYOR

TEKNOFEST 2024'ün 11 þehirde yapýlan yarýþmalarýn ardýndan Adana'da düzenlendiðini ifade eden Saymaz, "Bu yýl yarýþmacý baþvuru rekorunu kýrdýk. Ýlk yýlýmýzda (2018) baþvuran yarýþmacý sayýsý 20 binken þimdi 1 milyon 650 binden fazla yarýþmacý baþvurdu. Muazzam bir geliþme var, Türk milletinin ve gençliðinin önünü açtýðýnýzda ve onlara alan açtýðýnýzda, ne kadar baþarýlý ve ilgili olduðunu çok net bir þekilde görebiliyoruz." dedi.

Saymaz, TEKNOFEST'i Türkiye'nin tüm þehirlerinde düzenlenmeyi planladýklarýný belirterek, etkinliði uluslararasý boyuta da taþýyýp 2022'de de Azerbaycan'a gittiklerini hatýrlattý.

Önümüzdeki yýl Kýbrýs'ta ve Ýstanbul'da TEKNOFEST planladýklarýný anlatan Saymaz, þöyle konuþtu:

"Toplumun bilime, havacýlýða, uzaya bakýþ açýsýnda muazzam bir deðiþiklik oldu. Eskiden teknolojiye karþý bir mesafe vardý, onu kýrdýk. Mesela evinizde yeni ve basit bir þey yaptýðýnýzda, bir þeyin yerini deðiþtirdiðinizde dahi 'baþýmýza icat çýkartma' kavramý vardý. Bu psikolojik bir bentti, bunu ortadan kaldýrdýk. Þu an 'baþýmýza icat çýkartýn daha çok baþarýlý iþler yapýn, bilime, teknolojiye yönelin'e geldik. Dünün yarýþmacýlarý, bugünün giriþimcileri yarýnýn da yatýrýmcýlarý olsun istiyoruz. Taklitçi mantýktan kurtulmuþ olduk, yani 'siz yapmayýn gençler, hazýrý var, hazýrýný kullanýn' mantýðýndan 'evet biz yapabiliriz daha da iyisini yapabiliriz'in öz güvenini gençlerimize aþýladýk."

- "NÝCELÝKSEL BÝR ARTIÞ VAR AMA NÝTELÝKSEL ANLAMDA DA MUAZZAM BÝR ARTIÞ VAR"

Saymaz, havacýlýk alanýnda olan ilginin her geçen gün arttýðýna dikkati çekerek, Vecihi Hürkuþ'un, Nuri Demirað'ýn yarým kalan hikayelerini tamamlamak isteyen bir neslin olduðunu dile getirdi.

Yarýþmalarda niteliðin arttýðýný gördüklerini vurgulayan Saymaz, þunlarý söyledi:

"Roket yarýþmasýnda 2 alanýmýz var, biri montaj, diðeri atýþ alaný. Montaj alanýndan, atýþ alanýna geçiþ oranlarý bu yýl yüzde 30'dan 85'lere çýktý. Savaþ yarýþmamýz var, en fazla 4-5 beþ ÝHA gökyüzünde görevlerini icra etmeye çalýþýrken, bu yýl 24 takýmýmýz ayný anda görevini icra etmeye çalýþtý. Ýlk defa bu yýl görevleri tamamlayan tek takým çýkarak ödül aldý. Niceliksel, geometrik olarak bir artýþ var ama niteliksel anlamda da muazzam bir artýþ ve kalite var. Bu nasýl 7 yýlda bu noktaya geldiyse, bundan 3-5 yýl sonra muazzam þekilde olumlu bir patlama yaþayacaðýmýza da inanýyor ve kanaat getiriyoruz."

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Baþkaný Selçuk Bayraktar'ýn da her zaman "dip dalga oluþturma" hedefinin olduðuna iþaret eden Saymaz, þöyle devam etti:

"Aslýnda toplumun kültürünün tam ortasýnda bilim, teknoloji havacýlýk, uzay olsun istiyor, geleceðimizi burada görüyoruz. Gençlerimiz, bu iþlere ilgi duysunlar, alakalý olsunlar ve biz de onlara alan açalým, bu iþlerde en iyisi biz olalým. Çünkü Filistin'de ve mazlum coðrafyalarda yaþananlar, eðer adil bir dünya olsaydý, asla böyle olmazdý. Biz diyoruz ki hem güçlü olalým, hem adil olalým ama asla saldýrgan bir tutum sergilemeyiz çünkü medeniyetimizin bize yüklemiþ olduðu kodlar buna izin vermiyor. Bilimi ve teknolojiyi geliþtirirken caydýrma odaklý olsun istiyoruz, belki kullanmayýz ama bir zalim mazlumun üzerine füzesini atarken acaba 'Türkiye ne der?' dedirtebilirsek bizim için en kýymetlisi bu olur."

TEKONOFEST'e 10 kiþilik grup ile katýlan ve Sanayide Dijital Teknoloji Yarýþmasý'nda en iyi sunum ödülü alan takýmýn üyelerinden Barýþ Küçük de festival sayesinde kendilerini geliþtirdiklerini anlattý.

Küçük, sonraki yarýþmalara da katýlmayý planladýklarýný ifade ederek, "Baþarýlarýmýzý katlayarak ilerlemeyi düþünüyoruz. Çünkü ülkemizin yüksek teknolojiye ihtiyacý olduðunu düþünüyoruz. Muasýr medeniyetler seviyesine ulaþmak için bu gerekli. Amacýmýz ülkemizin yüksek teknoloji düzeyine ulaþmasýnda katkýda bulunmak. Bu yarýþmalar bizim için çok deðerli." diye konuþtu.