Telefon kiralayacak olanlar dikkat! Uzmaný uyardý
ABONE OL
Tüketiciler Derneði Genel Baþkaný Levent Küçük, bazý teknoloji marketlerinin baþlattýðý akýllý telefonlarýn uzun dönemli kiralanmasý uygulamasýna karþý tüketicilere "veri gizliliði" uyarýsýnda bulundu.

Derlenen bilgilere göre, bazý teknoloji marketleri, akýllý telefonlar için uzun dönemli kiralama dönemini baþlattý.

Kiralama iþlemi kapsamýnda kullanýcýya sýfýr ve üretici garantisinde akýllý telefonlar veriliyor. Kiralanacak ürünün kutusu ilk kez kiralama esnasýnda açýlýyor. Akýllý telefonlar, 12, 18 veya 24 ay gibi sürelerle kiralanabiliyor.

Kiralama öncesinde tüketicinin kredi notuna bakýlýrken kimlik bilgilerinin de eksiksiz verilmesi gerekiyor. Kiralama süresi sonunda talep eden kiþi, bu cihazý modeline göre belirli bir ücret ödeyerek satýn alabilecek ancak telefonlarýn kiralama süresi uzatýlamayacak.

- "SATIN ALMA ÝLE KÝRALAMA BEDELÝ MUKAYESE EDÝLMELÝ"

Tüketiciler Derneði Genel Baþkaný Küçük, akýllý telefon kiralama uygulamasýnýn tüketiciler açýsýndan bazý olumsuz yönlerinin olabileceðine iþaret etti.

Küçük, tüketicilerin kiraladýðý telefon için ödeyecekleri bedelin, satýn aldýklarýnda ödediklerinden daha yüksek olabileceðini belirterek, telefon kiralayacak tüketicilerin satýn alma ile kiralama bedeli arasýndaki farký mukayese etmelerinin gerektiðine dikkati çekti.

Kiralanmýþ telefonlarýn veri gizliliði açýsýndan da bazý maðduriyetlere sebep olabileceðini dile getiren Küçük, "Tüketicilerin kiraladýðý akýllý telefona yükledikleri gizli ve kiþisel bilgilere dikkat etmesi gerekiyor. Bazý vatandaþlar, bu telefonlarý kiralama süreci sonunda satýn almayacak, bu durumda kaydedilen kiþisel bilgi ve verilerin mutlaka sýfýrlanmasýnda yarar var. Sýfýrlanmayan bilgi ve veriler, ilerleyen süreçte tüketiciye olumsuz yansýyabilir." dedi.

- "YENÝLENMÝÞ ÜRÜNLER ÝÇÝN VERÝLEN TEÞVÝKLER ARTTIRILMALI"

Küçük, kiralanmýþ cihazlarýn kullanýmýný sýrasýnda ortaya çýkabilecek "kaybetme" gibi durumlarda da tüketiciye yüklenebilecek tazminat ve sigorta kapsamýnýn da iyi deðerlendirilmesi gerektiðini söyledi.

Yenilenmiþ cihazlarýn kullanýmýnýn da gittikçe yaygýnlaþtýðý belirten Küçük, þunlarý kaydetti:

"Ekonomik anlamda bu ürünlerin kullanýmýna yönelik teþviklerin artýrýlmasý gerekiyor. Çýkan her yeni ürün ve modelle birlikte piyasa telefon çöplüðüne dönüþüyor. Bu telefonlarýn çoðu ithalatla geldiði için ülkemiz için maddi kayýp oluþuyor. Burada önemli olan tüketicilerin eðer satýn alma ihtiyacý varsa öncelikle yenilenmiþ ürünlere yönelik teþviklerin artýrýlmasý ve üç taksit sýnýrlamasýnýn gözden geçirilmesi."

  • telefon kiralama
  • veri güvenliði
  • uygulama uyarýlarý