Testlerine baþlandý! Cumhuriyet'in 100. yýlýnda uzaya gönderilecek
ABONE OL

Türksat AÞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Cumhuriyet'in 100. yýlýnda haberleþme uydularý Türksat 6A'yý uzaya göndereceklerini söyledi.

Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý (T3 Vakfý) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn yürütücülüðünde düzenlenen TEKNOFEST KARADENÝZ, Samsun Çarþamba Havalimaný'nda gerçekleþtiriliyor.

TESTLERÝNE BAÞLANDI! CUMHURÝYET'ÝN 100. YILINDA UZAYDA OLACAK

Buradaki Türksat standýnda 4B uydusunun küçük ölçekli prototipi de sergileniyor.

Türksat AÞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, AA muhabirine, TEKNOFEST'te olmaktan büyük mutluluk duyduklarýný söyledi.

Türksat'ýn uydu, kablo ve biliþim alanýnda hizmet verdiðini anlatan Ertok, "Türksat, Türkiye'nin haberleþme uydu operatörü. Standýmýzda aðýrlýklý olarak uydu teknolojilerinde yaptýðýmýz hizmetlerle alakalý konsept oluþturduk. Çocuklara bahsettiðimiz uydularýn ne olduðunu, nasýl bir sistem olduðunu, neler yaptýðýný anlatmak istedik." dedi.

- TUSAÞ TESÝSLERÝNDE UÇUÞ MODELÝNÝN TESTLERÝ BAÞLADI

Ertok, 5 haberleþme uydularý bulunduðuna iþaret ederek, þöyle devam etti:

"Son 2 yýlda 2 uydumuzu fýrlattýk, bunlarý hizmete aldýk. Bundan sonraki hedefimiz, yerli ve milli haberleþme uydumuz Türksat 6A. Ankara'da TUSAÞ'taki uzay sistemleri entegrasyon tesisinde uçuþ modelinin testleri baþladý. Artýk uzaya göndereceðimiz modelden bahsediyoruz. Hazýrlýklar tamamlandý. Ýnþallah önümüzdeki yýl içinde uydumuzu uzaya göndermeyi hedefliyoruz."

Türksat 6A uydusunun kendileri ve Türkiye için çok önemli olduðunu vurgulayan Ertok, þunlarý kaydetti:

"Türkiye'nin en büyük AR-GE projelerinden birisi. Haberleþme uydusunu ilk defa üretiyoruz biz. Bu ölçekte bir uyduyu ilk defa üretiyoruz. Proje 2015 yýlýnda baþladý. Aradan geçen yýllarda birçok model üretildi. Doðrulanarak geldi. Artýk son aþamasýndayýz. Fýrlatmayla ilgili sözleþmeleri yaptýk. Ýnþallah önümüzdeki yýl, Cumhuriyetimizin 100. yýlýnda kendi haberleþme uydumuzu uzaya göndererek filomuza dahil edeceðiz. Böylece Türksat, 6 uyduyu ayný anda iþleten bir operatör olacak. Bu, dünya sýralamasýnda da önemli bir adým olacak."