TikTok için düðmeye basýldý! Yetkili isim Türkiye'ye çaðrýldý
ABONE OL

Hüseyin Yayman AA muhabirine yaptýðý açýklamada, dünyada olduðu gibi Türkiye'de de ulusaþýrý dijital aðlarýn tartýþýldýðýný belirterek, dijital aðlarýn Türkiye'nin aile yapýsýný ortadan kaldýracak þekilde, hiçbir ahlaki deðer taþýmadan faaliyetlerini sürdürmesini asla kabul etmediklerini söyledi.

Dijital aðlarýn bir hukuksal, yönetsel çerçeveye alýnmasý noktasýnda Dijital Mecralar Komisyonu'nun önemli çalýþmalar yaptýðýný ve yapmaya devam edeceðini kaydeden Yayman, bu kapsamda Türkiye'deki dijital aðlarýn temsilcilik açmasýnýn önemine deðindi.

Yayman, "TikTok denilen bir dijital aðýn, Türkiye'de bizim ananemize, kültürümüze, örfümüze, dinimize ve hiçbir toplumsal norma uymayan tavrýný asla kabul etmiyoruz; kýnýyorum, lanetliyorum. Bu konuda yargýyý göreve çaðýrýyorum. Bunlarý, bizim aile yapýmýzýn temeline dinamit koyan uygulamalar olarak görüyoruz." diye konuþtu.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Baþkaný Yayman, þöyle devam etti:

"Tam da bu noktada TikTok'un Ortadoðu, Kuzey Afrika, Türkiye Bölgesi Kamu Politikalarý Yöneticisini Türkiye'ye çaðýrdýk; 7 Aralýk 2023'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelerek TikTok'taki çok büyük tartýþmalara yol açan, milletimizin asla tasvip etmediði, sokakta çok büyük reaksiyona yol açan uygulamalar hakkýnda bize açýklamalarda bulunacak. Komisyon olarak sosyal aðlarýn, kadýnlara, çocuk istismarýna yönelik, insan haklarýna aykýrý uygulamalarýný asla kabul etmiyoruz. Dijital aðlarýn müstehcenliði ticari boyuta taþýmasýna, zararlý içerik üretmesine, hiçbir normu tanýmamasýna, hiçbir ahlaki deðeri benimsememesine sessiz kalamayýz."

Yaptýrým konusuna da deðinen Yayman, "TikTok'a kýnama cezasý, bant daraltma cezasý, reklam yasaðý dahil olmak üzere cezalar verilebilir. Komisyon olarak böyle bir yetkimiz yok ama teklif etme gücümüz var. Bunlarý komisyonumuzda deðerlendireceðiz." dedi.

Yayman, bireysel özgürlükler ne kadar önemliyse kamu düzeninin, ailenin, toplumun korunmasýnýn da ayný ölçüde önemli olduðunu vurgulayarak, 7 Aralýk'taki görüþmelerinin ardýndan Komisyon olarak bu konuda bir karar alacaklarýný sözlerine ekledi.

TÝKTOK TÜRKÝYE SÖZCÜSÜ EMÝR GELEN, TBMM'YE DAVET EDÝLMESÝNÝ DEÐERLENDÝRDÝ

TikTok Ortadoðu, Kuzey Afrika, Türkiye (MENAT) Bölgesi Kamu Politikalarý Yöneticisi ve Türkiye Sözcüsü Emir Gelen, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nun davetinden dolayý mutlu olduklarýný ifade etti.

AA muhabirine konuþan TikTok Türkiye Sözcüsü Gelen, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nun 7 Aralýk'taki davetini deðerlendirdi.

Gelen, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'na sunum yapma davetinden dolayý çok mutlu olduklarýný ifade ederek, "TikTok olarak, platform güvenliði konusunda aldýðýmýz önlemler açýsýndan þeffaf olmaktan dolayý gurur duyuyoruz." diye konuþtu.

Her zaman yapýlacak çok daha fazla iþ bulunduðunun farkýnda olduklarýný anlatan Gelen, "Tüm bu alanlarda dürüst ve açýk diyaloðu memnuniyetle karþýlýyoruz. Bir kez daha Meclis'te kendimizi ifade etme þansý elde ettiðimiz için çok memnunuz." ifadesini kullandý.

  • Hüseyin Yayman
  • TikTok
  • TBMM