TÜBÝTAK Baþkaný Mandal'dan TEKNOFEST Ýzmir çaðrýsý: Herkesi Çiðli Havaalaný'na davet ediyorum
ABONE OL

Mandal, Anadolu Ajansýnýn 9'uncu kez global iletiþim ortaðý olduðu, Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý (T3 Vakfý) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý yürütücülüðünde Ýzmir Çiðli Havaalaný'nda gerçekleþtirilen dünyanýn en büyük uzay, havacýlýk ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te AA muhabirine deðerlendirmede bulundu.

Cumhuriyet'in 100'üncü yýlýnda üçüncü kez gerçekleþtirdikleri TEKNOFEST için Ýzmir'de bulunduklarýný belirten Mandal, þehrin ülke ve Cumhuriyet tarihi için en önemli yerlerden biri olduðunu söyledi.

Mandal, bu coþku ve heyecanla kendilerini hazýrladýklarýný belirterek, "TÜBÝTAK olarak her defa yenilenen heyecanla buradayýz. Çünkü birçok gencimiz ilk kez TEKNOFEST'e geliyor ve TÜBÝTAK'ý tanýyor. 60 yýldýr ülkemizin ihtiyacý olan teknolojileri tasarlayan, üreten ve geliþtiren bir kurumuz ama geleceðimiz gençlerimiz. Dolayýsýyla gençlere teknolojiyi sadece kullanan deðil, 'Daha iyisini yapabilecek bireyim.' dedirtmeyi amaçlýyoruz. Geleceðin teknolojilerini geliþtiren, tasarlayan, üreten gençlik yetiþtirebilmek için elimizden geleni yapýyoruz." diye konuþtu.

Öðrencilerin TÜBÝTAK stantlarýnda, geliþtirilmiþ füzeleri, ÝMECE ve TÜRKSAT 6A gibi milli uydularýn gerçeðe yakýn maketlerini görerek bunlarýn küçük maketlerini yaptýklarýný anlatan Mandal, amaçlarýnýn yapmak, görmek ve gelecek için sorumluluk aþýlamak olduðunu dile getirdi.

- "HÝDROJEN ENERJÝSÝ ELDE ETME YÖNTEMÝNÝ ÖÐRETÝYORUZ"

Gelecekteki en önemli sorunun enerjiye ulaþým olacaðýna dikkati çeken Mandal, þunlarý kaydetti:

"Enerji gýdayý, gýda da suyu tetikliyor. Sizin ucuz, temiz enerjiye ihtiyacýnýz var. Bunlarýn en baþýnda yeþil hidrojen enerjisi geliyor. Burada çocuklarýmýza ilk kez suyu ayrýþtýrarak hidrojeni depolamayý, o hidrojeni kullanarak yenilenebilir ve temiz enerji elde etmenin yöntemini öðretiyoruz. Bunu da heyecanla yarýþ halinde gerçekleþtiriyorlar. Herkesi Çiðli Havaalaný'na davet ediyorum, teknolojilerimizle buluþsunlar ve 'Ben de yapabilirim.' desinler. Gençlerimiz ve çocuklarýmýz buraya gelip, teknolojileri görmek ve dokunmanýn dýþýnda 'Gelecekte bunlarýn daha iyisini yapmaya adayým.' desinler. Buna yürekten inanýyorum. Tüm vatandaþlarýmýzý Ýzmir'e davet ediyorum."